‘Adana’nın enerji sektöründe önü açılsın’

İş çevreleri 8 yıl önce Enerji İhtisas Merkezi ilan edilen Adana’da sürecin hala çok yavaş ilerlediğini belirterek, kentin enerji sektöründeki potansiyelinin açığa çıkarılmasını istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HALİL İBRAHİM UĞUR - ADANA 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Suat Yahşi, MÜSİAD olarak Adana’nın dünyanın en önemli enerji merkezi şehirlerden biri olabilmesi için çalıştıklarını belirterek, Enerji İhtisas Merkezi ilan edilerek yüzyılın fırsatını yakalayan kentin bu potansiyelini en kısa zamanda harekete geçirmesi gerektiğini açıkladı. 

Ulusal ve uluslararası sermaye çevrelerini Adana’ya getirmek için çalıştıklarını belirten Yahşi, bu anlamda Çukurova Kalkınma Ajansı ile birlikte ‘Adana İli İhracat Potansiyeli Yüksek Ürünlere Yönelik Hedef Pazar Araştırması Raporu’ hazırladıklarını kaydetti. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) artık yeni yatırımcıya yer kalmadığını ifade eden Yahşi, “AOSB alanının en kısa zamanda genişletilmesi, genişletilemiyorsa Adana’ya 2’nci yada 3’üncü OSB’nin tahsis edilmesi şart. Çünkü yatırımcı cazibe ister, bir bölge de ancak OSB’ler ile cazibe merkezine dönüşür” dedi. 

Adana’nın Enerji İhtisas Merkezi ilan edilmesi ile birlikte yüzyılın fırsatını yakaladığının altını çizen Başkan Yahşi, “Bugün Kuzey ve Güney’in petrolü Ceyhan-Yumurtalık Enerji İhtisas Merkezi’ne akıyor. Bu gelişme Adana’yı Amsterdam ya da Rotterdam konumunda bir şehir haline getirebilecek bir durum. Yani Adana, Enerji İhtisas Merkezi olarak dünyanın çok çok önemli enerji merkezlerinden bir tanesi haline gelebilir. Adana 2007 yılında Enerji İhtisas Merkezi olarak ilan edildi, ancak aradan 8 yıl geçmesine rağmen elle tutulur, gözle görülür somut bir çalışma henüz ortaya çıkmadı. Bir şehrin Enerji İhtisas Merkezi olması çok önemli bir durum, ancak Adana bunun tam anlamıyla farkında değil. Adana, havaalanı örneğinde olduğu gibi Enerji İhtisas Merkezi olma fırsatını da başka bir şehre kaptırmamalıdır. Ayrıca Yumurtalık İhtisas Bölgesi değil de, Adana İhtisas Bölgesi olarak ifade edilmesi, Adana’nın dünya genelinde marka şehir haline gelmesine yardımcı olacaktır” diye konuştu. 

Kente teşvik yatırımcıya ise finans lazım 
Sadece geri kalmış bölgelerdeki yatırımcılara değil, Adana gibi durağanlaşan veya gerilemeye başlayan bölgeler için de teşvik uygulaması yapılması gerektiğini vurgulayan Yahşi, Türkiye genelinde ise yatırımcının önünde duran finansörlük sorununun ortadan kaldırılmasını istedi. Yahşi, “Gelişmek üretim ile, üretim yatırım ile, yatırım da finansman ile olur. Türkiye’de bankalar 1 birim paraya ihtiyacı olan yatırımcıdan 3 birim para teminat istiyor. Bu yasa en kısa zamanda yeniden gözden geçirilmeli, yatırımcı finansmana ucuz ve kolay ulaşabilmeli” dedi.

Adana tarımı olması gereken yerde değil
Çukurova bölgesinin dünyadaki ilk 5 tarım ovasından biri olduğunu ifade eden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Suat Yahşi, Adana’da daha çok katma değeri yüksek tarım ürünlerinin üretilmesini istedi. “Adana tarımı olması gereken yerde değil” diyen Yahşi, “Adana’da tarımın daha bilimsel ve katma değeri daha yüksek ürünlerle yapılması gerekiyor. Buğday, arpa ve mısırı bırakın Anadolu’nun kıraç bölgelerine eksinler. Eğer Çukurova’da katma değeri yüksek ürünler üretilirse, Adana’nın tarım sektöründeki kazancı 8-9 kat artar” ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir