Akkuyu, Japon belgeseline konu oldu

Japonlar, Türk halkının nükleer santrale bakışını merak etti. Akkuyu santrali, Japon devlet televizyonunun konusu oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA EĞRİCAN GÜLEÇ 

MERSİN - Türkiye’de nükleer santral inşa etmeye hazırlanan Japonya’nın devlet televizyonu, bir belgesel çekerek Türk halkının nükleer enerjiye bakışını ele aldı. 

Japon devlet televizyonu NHK, Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli beldesinde 20 milyar dolara yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni (NGS) konu alan ‘NHK Special’ isimli bir belgesel çekti. Mayıs-Haziran 2014’te yayınlanacak belgeselin Türkiye çekimleri, Akkuyu NGS’nin hayata geçirileceği Büyükeceli’de yapıldı. NHK Türkiye Temsilcisi Aki Yasuo Kankılıç, program prodüktörü Yoshito Uematsu, kameraman Shigeyuki Matsukı ve ses uzmanı Shinji Sako’dan oluşan ekibin çekimlerinde Akkuyu NGS Devlet ve Halkla İlişkiler Genel Müdürü Tahir Agayev, Akkuyu NGS PR Bölüm Başkanı Vasiliy Korelskiy ve Akkuyu NGS Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Müdürü Eyüp Lütfi Sarıcı da hazır bulundu. Sipahili köy kahvesinde başlayan çekimlere, yöre halkı büyük ilgi gösterdi. Gelişmekte olan ülkelerin enerjilerini nasıl karşıladığını ve gelecek için nasıl hazırlık yaptıklarını anlatmak için belgeseli hazırladıklarını ifade eden Aki Yasuo Kankılıç, şunları söyledi: 

“Türkiye, nükleer enerji ile enerji açığını kapatmaya hazırlanıyor. Başta Japonlar olmak üzere dünya ülkeleri Türkiye ile yakından ilgileniyor. Biz de belgeselimize konu etmek istedik. Daha önce Brezilya başta olmak üzere gelişmekte olan dünya ülkelerinin enerji kaynaklarını belgeselimize konu ettik. Japonlar da Türkiye’de bir nükleer santral yapmaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda bu belgesel çekimi oldukça önemli. Bu belgeselle birlikte Japonlar sadece Türkiye’nin enerjisini nasıl karşıladığını değil Türk halkının nükleer santrallere nasıl baktığını da öğrenmiş olacak.”

Bu konularda ilginizi çekebilir