Ankara YHT Garı'nda sona gelindi
Günümüz teknolojisi ve mimari anlayışının yanında hız ve dinamizmi simgeleyecek Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nın yüzde 99,5'i tamamlandı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, inşası devam eden Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nda incelemelerde bulunarak projenin son durumu hakkında TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ve yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı.
Türkiye'nin 2023 vizyonuna uygun olarak 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı ve 8 bin 500 kilometre hızlı tren ağıyla donatılması hedefiyle 2014'te inşasına başlanan ve yüzde 99,5'lik ilerleme sağlanan Ankara YHT Garı'nda çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilen Ankara YHT Garı, ilk etapta günlük 20 bin, ilerleyen zamanlarda ise günlük 50 bin yolcuya hizmet verecek. Yolcu taşıma ve hızlı tren işletmesi TCDD tarafından yürütülecek gar, hizmete girişinden itibaren 19 yıl 7 ay süre ile yüklenici firma tarafından işletilecek. İşletme süresi sonunda ise TCDD'ye devredilecek.
Ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak inşa edilen Ankara YHT Garı, Ankaray, Başkentray, Batıkent, Sincan, Keçiören ve havalimanı metrolarıyla bağlantılı olacak. Tarihi değerinin korunmasına özen gösterilen gar; mimarisiyle, sosyal donatılarıyla ve ulaşım kolaylığıyla TCDD ve Başkent Ankara’nın prestij eserleri arasında yerini alacak.
Başkent'in yeni cazibe merkezi
Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye yapılan Ankara YHT Garı, sadece bir ulaşım istasyonu olarak değil, alışveriş, konaklama, toplantı merkezi ve şehrin en orta yerinde bulunan buluşma noktası olarak planlandı. 178 bin metrekare kapalı alan ve sekiz kattan oluşan garın zemin katında yolcu dinlenme salonları, bilet satış bankoları ve mağazalar bulunacak. Garın iki katına 134 odalı 5 yıldızlı otel yapılacak, bina içinde yer alan alışveriş merkezi kısmında ise restoran ve kafeler olacak. Tesisin zemin katının altında peronlar ve büfeler, bir alt katta ise bin 250 araçlık kapalı otopark yer alacak.
Mevcut gardaki hatların yerinin değiştirilmesinin ardından yeni garda, aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 400 metre uzunluğunda 3 peron ve 6 hızlı tren hattı yapılacak.
Türkiye, YHT işletmeciliğinde dünyada 8. sırada
Gar ve çevresini Ankara için cazibe merkezi haline dönüştürmeyi hedefleyen proje, günümüz teknolojisi ve mimari anlayışının yanında hız ve dinamizmi simgeleyecek ve TCDD'nin yeni vizyonunu temsil edecek şekilde tasarlandı.
Türkiye’de, 2003'ten itibaren sağlanan yatırım ödenekleriyle hayata geçirilen projelerin başında 2009'da hizmete başlayan Ankara merkezli çekirdek yüksek hızlı tren projeleri geliyor. 2009'da Ankara-Eskişehir, 2011'de Ankara-Konya, 2013'te Konya-Eskişehir ve 2014'te Ankara-İstanbul ile Konya-İstanbul arasında YHT işletmeciliği yapmaya başlayan Türkiye, dünyada sekizinci, Avrupa’da altıncı yüksek hızlı tren işletmecisi ülke konumunda bulunuyor. Bunların yanı sıra Ankara-Sivas ve Ankara-İzmir YHT hatları ile Bursa-Bilecik ve Konya-Karaman hızlı tren hatlarının inşa çalışmaları devam ediyor.