'Antalya’nın hedef pazarı Almanya olmalı'

TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, "Antalya’nın ürün gruplarını inceledik. Almanya’dan Antalya ürünlerine çok talep var” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZKAN

ANTALYA - Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ihracatçı firmaların hedef pazarlarını çok daha yakından tanımaları için başlattığı ‘TİMAKADEMİ2023’, Hedef Pazar Toplantıları’nın Antalya ayağı Antalya OSB’nin (AOSB) ev sahipliğinde Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleşti. ‘10 İl 10 Ülke Projesi’nin “Hedef Pazar Almanya” konulu beşinci toplantıda bu yıl Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde yürütülen “Turkey Discover the Potential” kampanyası kapsamında ihracattan en çok pay alan şehirlerden Antalya’nın hedef pazarı olan Almanya’yı, Antalyalı sanayicilere ve ihracatçılara tanıtıldı.

Toplantıda söz alan TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, 2005 yılından bu yana Antalya’nın ihracatının 3 kat arttığını belirterek, “Hedef Pazar Almanya’nın ithalat yapısı ile Antalya’nın ürün gruplarını inceledik. Almanya dünyadan 16 milyar dolar seviyesinde ithalat yapıyor. Almanya’dan Antalya ürünlerine çok talep var”dedi. Aynı dönemde Antalya’da yatırımcı sayısının da 2 kat arttığını dile getiren Çıkrıkçıoğlu, en fazla ihracat firmasının bulunduğu şehir listesinde Antalya’nın 7’nci sırada geldiğini kaydetti.

Antalya’nın ihracat oranlarına göre Almanya’nın yüzde 8’lik payla üçüncü sırada bulunduğunu ifade eden Çıkrıkçıoğlu, ilk sırada yer alan Rusya’nın payının ise yüzde 19 olduğunu söyledi.

Sadece tek pazara bağımlı olunmaması gerektiğini savunan Çıkrıkçıoğlu, Antalyalı ihracatçıların Alman pazarına yönelmelerinin de doğru olacağını dile getirdi.

Rus pazarının yokluğunda Almanya pazarı öne çıktı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB)Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı da yaptığı konuşmada, Batı Akdeniz’den 1 0cak- 31 Ekim tarihleri arasında 1 milyar 148 milyon 140 bin dolar ihracat gerçekleştiğini söyledi. Sadece ekim ayında gerçekleşen ihracatın yüzde 4,59 artışla 128 milyon 539 bin 263 dolar olduğunu kaydeden Satıcı, “Rusya kapılarının kapalı olduğu dönemde Batı Akdeniz’den bu ülkeye yapılan ihracatta büyük oranda düşüş yaşandı. Ancak BAİB’in girişimleri, ihracatçıların özverili çalışmalarıyla alternatif pazarlar oluşturuldu. Rusya pazarında oluşan kayıp, alternatif pazarlarla giderildi. Batı Akdeniz’in toplam ihracatındaki fark bir önceki yılın aynı dönemine oranla 35 milyon dolara kadar indirildi” diye konuştu.

Son 10 aylık dönemde Batı Akdeniz’den en fazla ihracatın 322 milyon 510 bin 824 dolar ile madencilik sektöründe yaşandığını vurgulayan Satıcı, şöyle devam etti: “Yaş meyve sebze ihracatı ise 292 milyon 635 bin 688 dolar oldu” dedi. Aynı dönem aralığında kimya, ağaç ve orman ürünleri, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar sektörlerinin de önemli düzeyde ihracat yaptığını aktaran Satıcı, Almanya, Rusya’ya ihracat gerçekleştirilemeyen dönemde en fazla ihracat yapılan alternatif pazar olarak öne çıktığını söyledi.

Sanayicilerimiz gittiği ülkelerden anlaşmalarla dönüyor

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Antalya OSB’nin ilklerin OSB’si olduğunu belirterek, “Türkiye’deki diğer OSB’ler içerisinde Ekonomi Bakanlığı desteği ile ihracat odaklı Sektörel Ticaret Heyeti programlarını başarıyla hayata geçiren ilk OSB’yiz Şu ana kadar 8 ana sektörümüzdeki sanayicilerimiz ile birlikte Almanya, İtalya, Fransa, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Tanzanya, ABD gibi ülkelerde sanayiciler ile yüz yüze görüşmeler yapılmasını sağladık ve yeni ihracat kanalları oluşturmaya çalıştık. Sanayicilerimiz seyahatlerin birçoğundan yeni anlaşmalar yaparak döndü. Kurduğumuz dış ticaret birimi ile katılımcılarımızın ihracat hareketlerine her anlamda katkı sağlamak için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Türkiye’nin en temiz ve en çevreci OSB’siyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan aldığımız birincilik ödüllerimiz var. Almanya bizim için çok değerli bir ülke. Tarihsel dostluğumuzun yanı sıra Türkiye’ye, Antalya’mıza Avrupa’dan en çok misafirin geldiği ve ihracatımızın en yüksek olduğu ülke Almanya” açıklamasını yaptı.

Antalyalı şirketlerin dijitalleşme endeksi yüzde 52

Toplantı, projenin ana çözüm ortakları Halkbank ve Vodafone’un yanı sıra Lojistik Çözüm Ortağı UPS ve Sigorta Çözüm Ortağı Coface Sigorta, Medya Çözüm Ortakları Global Connection Uluslararası Medya ve Turkish Time Dergisi’nin katkılarıyla gerçekleşti. Toplantıda söz alan Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Onur Gargılı ise “Hedef pazar Almanya’ya Türkiye’den ihracat yapan işletmelerin dijitalleşme endeksi yüzde 59. Yarına Hazırım Platformu’nda Antalyalı şirketlerin de dijitalleşme haritasını çıkarmak için 828 şirkete ulaştık. Antalyalı şirketlerin dijitalleşme endeksini yüzde 52 olarak hesapladık. Bu şirketlere teknoloji koçluğu hizmeti veriyoruz” bilgisini verdi. Toplantıda konuşan Halkbank Antalya Bölge Koordinatörü Rifat Ertuğ Koç, ticari kredilerde Antalya’daki Pazar paylarının yüzde 18,50’ye ulaştığını belirterek, “30 şubemizle hizmet verdiğimiz Antalya’da yerel ekonominin en güçlü destekleyicilerinden biri olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.