Ar-el Kablo, ‘Fast Connect' ile yüksek katma değerli ürün grubunu genişletti

Firma ortaklarından H. Mehmet Özrendeci, fişli kablonun arkasına sabit bağlantı sağladıkları ‘Fast Connect' ile maliyetin yanı sıra cihazlardaki bağlantı riskini ortadan kaldırdıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İKBAL FİDAN

Elektrikli ev aletleri sektörüne hizmet veren Ar-el Kablo, enerjiyi prizden alıp cihaz içindeki komponentlere taşıyan kablo ve ekipmanların üretimini yapıyor. Halen 20 ülkeye ihracat yapan firma, Avrupa pazarına açılıp, orada söz sahibi olmak istiyor. Küresel pazardaki konumlarını patenti kendilerine ait olan ürünlerle güçlendirmek istediklerinin altını çizen firma ortaklarından H. Mehmet Özrendeci, fişli kablonun arkasına sabit bağlantı sağladıkları ‘Fast Connect' ile maliyetin yanı sıra cihazlardaki bağlantı riskini ortadan kaldırdıklarını açıkladı. Özrendeci, patent sürecinin devam ettiği yeni ürünleri ‘FastCconnect'in üretimine ise başladıklarını açıkladı.

Sektörün ihtiyaçları doğrultusunda rekabetçi ve kaliteli ürün üretmek için çalıştıklarına dikkat çeken H. Mehmet Özrendeci, kuruldukları günden beri elektrikli ev aletleri sektörüne hizmet verdiklerini söyledi. Bu alanda rekabetçiliğin kalite ile geldiğini öne süren Özrendeci, "Bu doğrultuda elektrikli ev aletleri için enerjiyi prizden alıp, cihaz içindeki komponentlere taşıyan kablo ve ekipmanları üretiyoruz. Sektörde arz-talep dengesine bağlı olarak üretim kapasitemiz değişkenlik gösterebiliyor. Geniş bir ürün yelpazesine sahip olduğumuz için ortalama kapasitemizin yüzde 70'ini kullanıyoruz" dedi.

TÜBİTAK'tan patent desteği aldı

Ar-Ge ve Ür-Ge odaklı ürün geliştirme stratejisi izlediklerini dile getiren H. Mehmet Özrendeci, hedef pazar olarak gördükleri Avrupa'da ise distribütörler aracılığıyla çalışmayı tercih ettiklerini ifade etti. Özrendeci, "Avrupa'da bir kaç ülkede distribütörümüz var ve bunlarla hali hazırda çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

Bugün itibarıyla yeni ürünleri olan Fast Connect'in üretimine yoğunlaştıkları bilgisini veren H. Mehmet Özrendeci, tasarımı kendilerine ait olan ürün için TÜBİTAK'tan patent desteği aldıklarını bildirdi. Halihazırda söz konusu üründe imalatın devam ettiği bilgisini veren Özrendeci, ürüne ilişkin şu bilgileri verdi:

"Standart fişli kabloyu elektrikli cihaz üreticileri kendi cihazlarına bağlantı yapmak için terminal box ya da klemens gibi farklı bağlantı elemanları kullanıyorlardı. Bu da ekstra maliyet ve kötü bağlantılardan kaynaklanan riskleri beraberinde getiriyordu. Biz hem bu riskleri sıfırlamak hem de maliyeti aşağı çekmek adına fişli kablonun arkasına sabit, sökülemeyen bağlantı sağlayan çözüm geliştirdik."

Fişli kablonun arkasına getirdikleri sabit bağlantı çözümüyle ürünü kompakt bir yapıya kavuşturduklarına dikkat çeken H. Mehmet Özrendeci, "Dolayısıyla üretici ekstra herhangi bir bağlantı elemanı kullanmadan fişli kabloyu ürününe direkt bağlayabilme avantajı elde edecek" dedi.

"Avrupa pazarında beş ülkede bilinen bir marka haline geldik"

Öte yandan, İncesu OSB'de inşaatı tamamlanan 5 bin metrekare alana sahip yeni fabrikanın bittiğini belirten H. Mehmet Özrendeci, birkaç ay içinde yeni fabrikalarında üretime geçmeyi planladıklarını açıkladı. Hedef pazar olarak gördükleri Avrupa'da ise beş ülkede bilinen bir marka haline geldiklerini vurgulayan Özrendeci, "Firma olarak Avrupa'yı benimsedik. Avrupa'yı hedef pazarı olarak seçmemizdeki amaç, alıcıların daha profesyonel olmaları ve her şey den önce kaliteyi tercih etmeleri. Ayrıca, bizi de bu konuda yönlendirmeleri. Diğer pazarlarda maalesef fiyat öncelikli rekabet tercih ediliyor. Bu durum genel kalite üzerinde olumsuzluğa sebep oluyor. Şu an 20 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu ülkelerin tamamında pay sahibi olduğumuzu söyleyemem. Ancak Avrupa'da beş ülkede kayda değer oranda marka bilinirliğimiz var" değerlendirmesini yaptı.

Çalıştıkları alandaki bütün paydaşların ihracat yaptığını kendilerinin ise üretimin yüzde 20'sini doğrudan ihraç ettiği bilgisini veren H. Mehmet Özrendeci, "Ürünlerimizin önemli bir kısmı müşterilerimiz tarafından ihracatta kullanıyor. Firma olarak katma değeri yüksek ürünler ile pazarda yer almak istiyoruz. Ülke olarak kayda değer oranda katma değerli ürünler ürettiğimiz söylenemez. Özellikle lokomotif ürünümüz olan kabloda yoğun bir rekabet var. Pazara yüksek marjlarda ürün sunuluyor. Firma olarak kabloyu sadece kablo olarak değil de pazarın ihtiyaçları doğrultusunda işleyip, kullanıma hazır hale getiriyoruz. Dolayısıyla bu üründe katma değeri yükselterek, pazara sunmak bizim için önemli" şeklinde konuştu.

İç pazarda ise bayilik sistemiyle çalışmadıklarını, müşterilerine doğrudan ulaştıklarını anlatan H. Mehmet Özrendeci, "İç pazarda bizim portföyümüzde her türlü elektrikli cihaz üreticisi mevcut. Buzdolabı üreticisinden saç kurutma üreticisine kadar geniş bir yelpazede müşteri portföyüne sahibiz" dedi. Sektörün sorunları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Özrendeci, fiyat odakları rekabetin genel kaliteyi düşürmesini eleştirdi.