Avrupa'ya solucan gübresi Kayseri'den

Kayseri'nin Bünyan ilçesinde iki genç girişimci organik tarımda kullanılmak üzere solucan gübresi üretiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Boş tarlalarını değerlendirmek için araştırma içine giren iki genç girişimci,organik tarımda kullanılan solucan gübresi üretimi yaptı. Ürünü piyasaya sunmak için gün sayan girişimciler , iç pazarın yanı sıra Avrupa Bölgesi başta olmak üzere ihracat da yapmak istiyor.

Literatürde  Vermicompost olarak geçen solucan gübresi , organik tarımda son yıllarda kullanılıyor.İki arkadaşın merak edip ofislerinin bodrum katında deneme yaptıklarını ve 9 bin 800 metrekare açık alandaki tesislerinde şimdilerde aylık 10 ton solucan gübresi üretimi yaptıklarını ifade eden Han Gübre A.Ş. firma ortağı Mustafa Mert Karahan , “Organik tarım da kullanılan solucan gübresini merak edip  internette araştırdık.Ben avukatlık yaptığım ofisimin bodrum katında deneme amaçlı solucan besledim.Daha sonar solucanlara uygun bir ortam hazırladık. Oda ısısıa 21 santigrad dereceye sabir ayarladık.Yaklaşık 4-8 hafta aralığında çoğalmaya başladılar.Daha sonrasında Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nğn de desteği ile Han Organik Gübre Tarım ve Hayvancılık San.Tic.A.Ş. şirketimizi kurduk. 2012 yılından beri üzerinde çalıştığımız projemizi girişimimizle hayata geçirmiş olduk” dedi.  Karahan, tesiste   ilk olarak 3 milyon solucan ile başladıklarını belirterek hedeflerinin 2016 yılı sonunda aylık 40 ton solucan gübresi üretimi olduğunu belirtti.Karahan, “ Kayseri'nin Bünyan ilçesinde 
 9 bin 800 metrekare açık  alanda faaliyet gösteriyoruz. Ayrıca mevcut  2 bin metrekare kapalı alanımızda ise solucan gübresi  üretiminin  havuz sistemlerinde ;eleme ,paketleme, depolama ve sevkiyatını yapıyoruz. Şuan tesisimizde aylık 10 ton solucan gübresi üretiyoruz. 2016 yılında ise aylık 35-40 ton solucan gübresi üretimini tesisimizde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Satışlarımızı  1kg, 5kg, 10kg ve 25kg paketler halinde yapmayı planlıyoruz. Biz tesisimizde solucan gübresi üretimi için Avrupa’da  kullanılan en modern sistem olan sürekli akış sistemini  kullanıyoruz.Bu da bizi diğer firmalardan farklı kılıyor ”dedi.

Solucan gübresinin Türkiye’de yeni bir ürün olduğunu ve ürün tanıtımına yoğunlaşacaklarını ifade eden Karahan , ihracat alanında da organik tarımın yoğun olduğu bölgeleri değerlendirmek istediklerini söyledi.Karahan ,  “Organik tarım olayı ülkemizde gelişme sürecinde.Ürünümüz de bu alanda kullanılacak yeni bir ürün.Dolayısıyla tanıtımının iyi bir şekilde yapılması sektör açısından öne arz ediyor.Biz firma olarak ilk aşamada  ürünümüzün kalitesine sonraki aşamada tanıtımına odaklandık.Ürettiğimiz ürünleri iç pazarın yanı sıra organic tarım alanında aşama kaydetmiş ülkelere  de  göndermek istiyoruz.Avrupa Bölgesi ilk aşamada hedeflerimiz içinde yer alıyor.  Şu an Azerbeycan ve Almanya’da faliyet gösteren 2 şirket ürünümüz ile ilgileniyor. Bu şirketlerin ürettiğimiz solucan gübresini pazarlama yönünde talepleri var. Almanya organik tarımda Avrupa Bölgesi’nde  lider ülke konumunda olduğu için   bu pazarı önemsiyoruz. Hedef pazarımız organik tarım ile uğraşan ülkeler diyebiliriz.Almanya başta olmak üzere organik tarımın yaygın olduğu ülkeler arasında Avustralya, Latin Amerika ülkelerini de görmeyi istiyoruz” diye konuştu.

Sektörün sorunlarına değinen Kayahan, “Solucan gübresi üretimi hakkında çok fazla  bilgi kirliliği mevcut. Bu konuda ülkemizde maalesef bilimsel çalışmalar yeteri kadar iyi  değil. Solucan gübresi üretimi şu an için ülkemizde emekleme döneminde. Bu konuda yasal mevzuat tam olarak oluşmadığından  sorunlar yaşanabiliyor. Solucan gübresi ile ilgili Kayeri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğü  gerçekten çok ilgileniyor  ve benimsiyor .İl Müdürlüğümüz sayesinde Kayseri’de  Kasım ayı içerisinde solucan gübresi ile ilgili çalıştay yapılacak ve  sektörün sorunları ve çözümleri hakkında görüşler sunulacak.Sektörümüzün en büyük avantajı solucan gübresinin diğer gübreler ile kıyaslandığında fayda-maliyet açısından tercih edilebilir olmasıdır” diye söyledi.

Solucan gübresi nedir?

Solucan gübresinin çok aşamalı bir üretim şekli olduğuna değinen Karahan, “ sebze veya gıda atıklarının ayrıştırılarak solucanların sindirim sistemlerinden geçirilmesi sonucu elde edilen Organik Gübredir.
 Toprak altında yaşamını sürdürürken, milyonlarca yıl maruz kaldığı patojenlere karşı direnç sağlar.  Dışkılarından elde edilen solucan gübresi , sebze, meyve ve bitkinin verimini, dayanıklılığını, kalitesini arttırırken, kök ve kök çevresindeki hastalıklara karşı da direnç sağlayan bir organik gübre çeşidi. Ayrıca solucanlar, üzerlerinde ve sindirim sistemlerinde bulunan ve onları koruyan vücut sıvılarını (sölom sıvısı) gübreye geçirir ve gübre de bitkilerde patojenlere karşı direnç sağlar. Solucanların sindirim sisteminde, çok sayıda bitkiye yararlı mikroorganizmalar, azot fikse eden bakteriler, mikorizal mantarlar, antibiyotik etkisi yaratacak doğal büyüme hormonları ve enzimler bulunuyor.Gübreye geçen bu enzimler ve yoğun bitki besin elementleri bitkilerde sağlıklı ve hızlı gelişim sağlıyor.Böylelikle solucan gübresini çiftçiler seracılar ,çiçek üreticileri  ,kendi bahçesinde ve spor komplekslerinde rahatlıkla kullanabilirler , olumsuz sonucu olmamaktadır.''diye konuştu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir