Bursa Endüstri Zirvesi kapılarını açıyor

Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı; Bursa Sac İşleme Teknolojileri Fuarı; Kalıp Avrasya; İş ve İşçi Güvenliği, Sağlığı ve Ekipmanları Fuarı ile Otomasyon Fuarı Bursa Endüstri Zirvesi’nde eş zamanlı olarak kapılarını açıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA-Bursa Endüstri Zirvesi, Tüyap Bursa Fuarcılık Anonim Şirketi ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, Takım Tezgâhları Sanayici ve İş Adamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliğinde, T.C. Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, 1-4 Aralık tarihlerinde Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek.

7 ayrı salonda toplam 40 bin metrekarelik alanda hazırlanan Bursa Endüstri Zirvesi’nde; Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı-15. Uluslararası Metal İşleme Makineleri, Kaynak, Kesme, Delme Teknolojileri, El Aletleri, Pnömatik ve Hidrolik Fuarı; Bursa Sac İşleme Teknolojileri Fuarı- 8. Sac, Boru, Profil İşleme Teknolojileri ve Yan Sanayileri Fuarı; Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) ve Prestij Yayıncılık Basım Hizmetleri işbirliğiyle hazırlanan Kalıp Avrasya-Bursa 9. Kalıp Teknolojileri ve Yan Sanayiler Fuarı; İş ve İşçi Güvenliği, Sağlığı ve Ekipmanları Fuarı ile Otomasyon Fuarı-Bursa 14. Uluslararası Elektrik, Elektronik ve Makine Otomasyonu Fuarı olmak üzere beş farklı fuar eş zamanlı olarak kapılarını açacak. KOSGEB ve BTSO desteği ile fuar alanında yurtdışından gelen iş adamları ile katılımcı firmalar arasında ikili iş görüşmeleri de düzenlenecek.

Eş zamanlı düzenlenen fuarlar, 1-4 Aralık tarihlerinde 10.00-19.00 saatleri arasında, son gün olan 4 Aralık’ta da 10.00-18.30 saatleri arasında ziyarete açık olacak.

Geçen yıl yine aralık ayında düzenlenen ve kendi ziyaretçi rekorunu kıran fuarları değerlendiren Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “2002 yılında 2 salonda, 5 bin metrekare alanda açılan fuarlar, 15 yılın sonunda 40 bin metrekarede düzenlenen dev bir sektör buluşması haline geldi. Aralık ayında imalat endüstrilerinin tüm süreçlerini bir kez daha Tüyap Bursa çatısı altında toplayacak olan Bursa Endüstri Zirvesi, 25 ülkeden 512 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile gerçekleşiyor. Sıcak satışın da yapılması planlanan fuarlar, hidrolikten pnömatiğe, sac işleme teknolojilerinden kalıp yan sanayisine, iş güvenliğinden makine otomasyonuna kadar geniş ürün grubu ile dikkati çekiyor” dedi.

Fuarların, Avrasya coğrafyasındaki en büyük buluşma noktalarından biri olduğunun altını çizen Ersözlü, “Avrupa, Asya, Amerika ve Kuzey Afrika kıtalarında yer alan A.B.D., Almanya, Azerbaycan, Bosna - Hersek, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Cezayir, Çin, Etiyopya, Fas, Fransa, Filistin, Kanada, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İtalya, Japonya, Karadağ, Kosova, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya, Lübnan, Makedonya, Mısır, Özbekistan, Romanya, Pakistan, Portekiz, Sırbistan, Slovakya, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tayvan, Tunus, Türkmenistan, Ürdün ve Yunanistan’dan davetli iş adamlarına ev sahipliği yapacağız” şeklinde konuştu. Ersözlü, aynı zamanda yurtiçinden sektörlerin yoğun olduğu Adana, Adapazarı, Afyon, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa ve Uşak başta olmak üzere birçok ilden gelecek profesyonellere ev sahipliği yapacaklarını bildirdi.

Kalıpçılar, Kalıp Avrasya Fuarı uluslararası olsun istiyor Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği'nin (UKUB) Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul, dünya kalıp sektörünü bir araya getiren Frankfurt’taki fuarın artık yapılmıyor olmasını Bursa olarak fırsata dönüştürüp, Kalıp Avrasya Fuarını uluslararası bazda geliştirmek gerektiğini söyledi. Sektörde birkaç yüz firmanın başı çektiğini ifade eden Özoğul, “10 bin irili ufaklı firma var ve toplamda 120 bin kişi civarında istihdam sağlıyor. Dünya kalıp sektörü büyüklüğü 75 milyar dolar, Türkiye’nin pazar payı ise yüzde 3,5. Bu, 3-4 milyar euroluk bir pazar demek” dedi. Sektörün her yıl yüzde 5’lik büyüme trendi olduğunu ifade eden Özoğul, “2025’de sektörün toplam büyüklüğünün 120 milyar dolar seviyesinde olması hedefleniyor. Ülke olarak yüzde 15 pay alarak, 18 milyar dolarlık bir orana ulaşmak istiyoruz. Ayrıca 550 bin kişiye istihdam yaratacak bir sektör olarak gözüküyor” dedi.

“Ambargolara boyun eğmeyeceğiz”

Makine İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan da, makine sektöründeki ambargolara değinerek, “Üretimde kendimize güvenip, kendi gücümüzle ayakta kalacak kendimize güveneceğiz. Ambargolara boyun eğmeyeceğiz. Türkiye makine ihracatının yüzde 60’ını üyelerimiz gerçekleştiriyor. Türkiye’de makine ihracatı 11 milyar dolar seviyesinde, ithalatımız ise 24 milyar dolar. Üretimi arttıralım, ihracatımız arttıralım, güçlenelim. Aynı zamanda yerli üretimi de geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Sektörün 2023 hedefi 100 milyar dolar ihracat Bursa’da 2 bini aşkın firmanın makine sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener ise, “İthalatın ihracatı karşılama oranı son 15 senede yüzde 20’den yüzde 50’ye çıktı. Ama hedef, yüzde 100’ün üstüne çıkmak. Türkiye makinecileri olarak 2023 yılı için 100 milyar dolar ihracat hedefi koyduk” dedi. Şener, Ticari Safari projesi kapsamında 250 yurtdışı ziyaretçinin bu fuar kapsamında Bursa’ya geleceğini sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Akyüz de, Türkiye’de kalıp kullanımının 3 katına çıkması gerektiğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir