Çanakkale Teknopark, bölgesinde inovasyon üssü olmayı hedefliyor

Bugün itibarıyla 26 firma ile yüzde 91 doluluk oranına ulaşan Çanakkale Teknopark'da, halen 22 proje devam ediyor. Orta vadede bölgesinde inovasyon üssü haline gelmeyi hedefleyen Teknopark'da 12 sektörden firma faaliyet gösteriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÖKHAN KARAKURT

ÇANAKKALE - Kamu, özel sektör ve 18 Mart Üniversitesi ortaklığıyla 2014 yılında faaliyete geçen Çanakkale Teknopark, bugün itibarıyla 26 firma ile yüzde 91 doluluk oranına ulaştı. 22 projenin devam ettiği Teknopark’ın bölgesinde inovasyon üssü haline gelmesi hedefleniyor. Teknoparkta 12 sektörden firmanın faaliyet gösterdiği bilgisini veren Çanakkale Teknopark Genel Müdürü Erkan Bil, “Yazılım sektörü yüzde 31.2’lik oranla birinci sırada yer alırken, yüzde 12.5’lik oranla enerji ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sırada ise yüzde 9.4’lük paylarla makine sanayii ve gıda sektörü bulunuyor. Bugün itibarıyla teknoparkımız bünyesinde 57 kişi istihdam ediliyor” açıklamasını yaptı.

"Bilişim teknolojileri ile endüstriyi biraraya getirmeyi destekliyoruz"

Endüstri 4.0’ın temel olarak bilişim teknolojileri ile endüstriyi bir araya getirmeyi hedeflediğini belirten Erkan Bil, bünyelerinde faaliyet gösteren firmaları ilgili alanlarda çalışma yapmaları için teşvik ettiklerini söyledi. Bir ülkenin küresel ölçekte rekabet edebilmesinin, inovatif bilgi üretimi ve teknolojik gelişimle ile doğrudan ilişkili olduğuna değinen Bil, “Çanakkale’nin bir inovasyon üssü haline gelmesini ve bu sayede Türkiye’nin inovasyonda güçlenmesine katkı sunmayı hedefliyoruz. Ulusal inovasyon ekosisteminin güçlenmesi ve Türkiye’nin uluslararası arenada katma değerli ürünlerle rekabet edebilir hale gelmesi ile ülkenin küresel ölçekte en büyük 10 ekonomi arasına girme hedefi de kolaylaşacak” dedi.

“Teknoloji Transfer Ofisi’ni bu yıl aktif hale getirmeyi hedefliyoruz”

Göreve başladıkları 2015’in sonunda Çanakkale Teknopark’ın 750 metrekare kapalı alana sahip binasıyla ulusal hedeflere ulaşmaya uzak olduğunu dile getiren Erkan Bil, “Öncelikle hızlı bir şekilde bölge planlarını tamamlayıp, yasal süreçleri bitirdikten sonra yatırım alanlarını oluşturduk. Teknoparkın 40 bin metrekarelik kısmının Ar-Ge yatırım alanı, 40 bin metrekarelik kısmının açık sosyal kültürel alan ve sosyal tesis, geri kalan kısmının ise ArGe ofis alanları, idari birimler, Teknoloji Transfer Ofisi, Ön Kuluçka ve Kuluçka merkezleri ile etkinlik alanlarından olauşmasını planladık” dedi. Ayrıca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da desteğiyle 8 bin 500 metrekarelik idari merkez inşaatına başladıklarını belirten Bil, söz konusu merkezi bu yıl yaz aylarında 100 ofis ve laboratuvar alanları ile girişimciler ve yatırımcılar için hazır hale getirmeyi planladıklarını kaydetti. Gelecek dönem planları hakında da bilgi veren Erkan Bil, bu yıl içinde Çanakkale Teknoloji Transfer Ofisi’ni aktif hale getirerek, bölgenin ihtiyacı olan Ar-Ge ve inovasyon konusundaki çalışmalar için bir adım atmayı planladıklarını aktardı.

“Akademik bilginin katma değerli ürüne dönüşmesini hedefliyoruz”

Teknoloji Transfer Ofisi ile ulusal alanda inovasyonun geliştirlmesine ve ülkenin rekabet gücünün artmasına katkı sağlamak istediklerini vurgulayan Erkan Bil, “Ofis ile yerli ve yabancı girişimcilere yüksek standartlarda hizmet sunmayı amaçlıyoruz. Bilim ve iş dünyası arasındaki işbirliğini sağlamak, akademik bilginin katma değerli ürünlere dönüşmesine destek olmak ve bilgi toplumuna dönüşüm sürecinin ulusal ve bölgesel anlamda hızlanmasına katkı sağlamak da uzun vadeli hedeflerimiz arasında. Halihazırda bölge planlaması tamamlanmış arazimizin yatırım çalışmalarına da ağırlık vereceğiz’’ diye konuştu.

"Geniş bir hizmet yelpazemiz var"

Çanakkale Teknopark’ın bünyesinde faaliyet gösteren girişimcilere geniş yelpazede hizmet sunduklarını ifade eden Erkan Bil, kurumsal danışmanlık hizmetleri, proje hazırlama ve proje yönetimi, muhasebe ve finansmana erişim, eğitim programları, muafiyet rehberliği ve yatırımcılarla B2B görüşme fırsatları sunduklarını söyledi. Ayrıca yeni kurulacak firmalara kuruluş aşamasında da destek olduklarını anlatan Bil, “Teknopark bünyesinde yer alacak firmalara, uygun alan ve kira ücretleriyle birlikte nitelikli iş gücüne erişim, vergi muafiyetleri, ulaşım ve lojistik ağlarına yakınlık ve destek hizmetleri sağlayacağız” dedi.