Elazığ Kalkınma Kurultayı tamamlandı

İki gün süren Elazığ Kalkınma Kurultayı'nda, Elazığ açısından gelecek vaat eden sektörler; su ürünleri, yer altı kaynakları, turizm, bitkisel üretim, hayvancılık ve sanayi olduğu belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emel Ünal Bulut

ELAZIĞ - Elazığ'ın sosyal ve ekonomik kalkınmasına yönelik stratejileri oluşturmak ve ilde izlenebilir bir kalkınma modeli planlamak amacıyla gerçekleştirilen ve 2 gün süren Elazığ Kalkınma Kurultayı’nda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Elazığ’ın kalkınma ve gelişme noktasında, çok önemli avantaj, birikim ve potansiyele sahip olduğunu söyledi. 

Elazığ Kalkınma Kurultayı’na, Vali Ömer Faruk Koçak, Elazığ Milletvekilleri, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudbettin Demirdağ'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda önemli isim katıldı. Bitkisel üretim, hayvancılık, su ürünleri, yer altı kaynakları, sanayi ve teknoloji gibi konularından oluşan toplam 14 başlığın ele alındığı toplantıda, kurultay yönetici firması tarafından 8 ana sektör ve 8 dolaylı sektör olarak konular değerlendirmeye tabi tutuldu. 

Su ürünleri, yer altı kaynakları ve turizm sektörleri öne çıktı

İki gün süren kurultayda oluşturulan 17 ayrı masada toplam 150 kişilik çalışma gruplarının hazırlanan standart form üzerindeki puanlama ve gelecek projeksiyonlarına göre Elazığ ilinde Su Ürünleri, Yer Altı Kaynakları ve Turizm sektörleri öne çıktı. Bu üç sektörle birlikte, bitkisel üretim, hayvancılık, sanayi ve teknoloji, eğitim ve sağlık sektörlerinin de Elazığ açısından gelecek vaat ettiği belirtildi. 

Bakan Yılmaz:  Gıpta ile baktığımız bir Elazığ birikimi var

Kurultayın ikinci günkü oturumuna katılan ve kurultay sonuç raporu ile ilgili sunuyu izleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yaptığı konuşmada Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 gibi hedefleri ve projeksiyonları olduğunu belirterek, Elazığ’ın kalkınma ve gelişme noktasında, çok önemli avantaj, birikim ve potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. Her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğinin altını çizen Bakan Yılmaz, “Elazığ dışında gerçekten gıpta ile baktığımız bir Elazığ birikimi var. Burada tüm kamu, özel, sivil toplum kuruluşları ve yöneticiler olarak Elazığ dışındaki bu birikimi nasıl Elazığ’a taşırız konusunu değerlendirmemiz gerekiyor. Elazığ’ın bugün en önemli avantajının başında, beşeri sermayenin geldiğine inanıyorum. Elazığ bugün Türkiye’ye örnek bir çalışma ortaya koyuyor. Bunun sonuçlarının alınması noktasında en kritik ve önemli soru ‘kim’ sorusudur. Yani tespit etmiş olduğumuz her alandaki muhatabımızın iyi tespit edilerek takibinin yapılması gerekiyor” dedi. 

"Elazığ’ın geleceğini birlikte kuracağız"

Elazığ’ın geleceğine karar vermek, Elazığ’ın gerçek sahiplerinin hakkıdır şeklinde konuşmasına başlayan Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, “Bugünkü sloganımız ‘Geleceğimize Birlikte Karar Veriyoruz’. Birliktelik beraber karar verme ve geleceğin birlikte oluşturulmasındaki irade son derece önemli.  Elazığ’ın geleceğine karar vermek, Elazığ’ın gerçek sahiplerinin hakkıdır diye düşünüyorum. Elazığ’ın gerçek sahipleri Elazığ halkıdır, Elazığ da yaşayan, Elazığ’a hizmet eden ve kalbi Elazığ için atan herkestir. Dolayısıyla buna karar vermek ve geleceğini beraber kararlaştırmak bu unsurların tamamının hakkıdır. Elazığ’ın kalkınması adına bir şeyler yapılacaksa elimizi değil gövdemizi taşın altına koymaya hazırız. Geleceğimize karar vermek şehrin markasını belirlemek anlamına geliyor. Şehrin ne ile anılacağını ve odak noktasını belirlemek anlamına geliyor. Bu odağı belirlediğimizde hedeflediğimiz yerlere gelmiş olacak ve öncülük edecek sektörleri belirlemiş olacağız ve 2023, 2050 ve 2071 hedeflerini ortaya koyacağız ve oraya nasıl gideceğimizin stratejilerini beraber tarif edeceğiz” açıklamasında bulundu.

“Kalkınma için önce altyapı oluşturulmalıdır”

Elazığ Kalkınma Kurultayı’nı değerlendiren Elazığ TSO Başkanı Ali Şekerdağ, Elazığ’ın geleceği adına birliktelik ortaya konması ve ortak bir hedef için odaklanmanın önemine işaret etti. Şekerdağ değerlendirmesinde, “Benzer çalışmalar önceki yıllarda da yapılmış ve her çalışma şüphesiz bir sonraki çalışmaya kaynak olmuştur. Bu çalışma da şüphesiz Elazığ için yararlı olacaktır. Kasım ayına kadar yapılacak olan hazırlıklarla Elazığ için bir projeksiyon bir yol haritası oluşturulacaktır. Biz her fırsatta şunun altını önemli çiziyoruz. Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri geri kalmış yörelerini özel destek programları ile kalkındırmıştır. Yani devlet altyapıyı hazırlamadan o yörenin kaynaklarının ekonomiye kazandırılması yada işsizliğin ortadan kaldırılması çok zordur. Bakınız 2012 yılı haziran ayında yayınlanan ve ülkemizin en geri kalmış yörelerinin 6. Bölgeye alındığı Teşvik Yasası bu bölgeler için gerek yatırımlar gerekse istihdam anlamında çok şey ifade etmemiştir. Yatırım ve istihdam yine en az desteğin verildiği 1. Bölgeye kaymıştır. Bunun başlıca nedeni 1. Bölgenin altyapısının her anlamı ile hazır oluşudur. Bu nedenle biz yöreye özgü hatta yöredeki illerin potansiyellerine özgü teşvikler ve destekler talep ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Kurultayın ikinci aşaması kasım ayında

Kurultay sonuç bildirgesinin okunması ile birlikte sektörler olarak yol haritalarının oluşturulması, yatırımların önündeki engeller ve bunların nasıl ortadan kaldırılacağına yönelik eylem planları, sorumlu kuruluşlar ve çalışmanın şekli gibi konular için 2014 Kasım ayı sonuna kadar kurultayın ikinci aşama çalışmalarının devam edeceği ve Kasım ayında yapılacak geniş katılımlı toplantı ile eylem planının oluşturularak fiilen hayata geçirileceği Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak tarafından ifade edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir