Gaziantep'te mayıs ayı ihracatı azaldı

GSO Başkanı Konukoğlu,"Yıllık bazda artışımız devam ediyor. Ufak çaplı bir gerileme olması üzücü ancak bu rakamlar bizim potansiyelimizi yansıtmaktan uzak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP  - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, kentte mayıs ayı ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 gerilediğini bildirdi. 

Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, mayıs ayında 556 milyon 670 bin dolarlık ihracat yapılan ilin en fazla ihracat yapan iller arasında altıncı sıradaki yerini koruduğunu belirtti. 

Ocak-mayıs döneminde şehrin ihracatının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artarak 2 milyar 779 milyon 382 bin dolara ulaştığını kaydeden Konukoğlu, Gaziantep'in aylık bazda ihracat rakamlarında uzun bir aradan sonra ilk kez küçük çaplı bir azalma yaşandığını dile getirdi. 

Aylık bazda düşüşün geçici olduğunu vurgulayan Konukoğlu, "Yıllık bazda artışımız devam ediyor. Ufak çaplı bir gerileme olması üzücü ancak bu rakamlar bizim potansiyelimizi yansıtmaktan uzak. İnşallah önümüzdeki ayları artılarla kapatarak, özellikle yılın ikinci yarısında tekrar çift haneli çıkışlarla bu kaybı hızlı telafi edeceğiz" ifadesini kullandı. 

Oda olarak her zaman ihracatçıların yanında olduklarını, "yeniden ihracat seferberliği" projesiyle üyelerine çeşitli eğitimler verdiklerini ve dış satım yapmalarını desteklediklerini hatırlatan Konukoğlu, bugüne kadar ihracatta büyük bir başarı gerçekleştirdiklerini anlattı. 

Konukoğlu, şehrin dış ticaretindeki gelişime işaret ederek, şöyle devam etti: 

"2000 yılında 435 milyon dolar olan ihracatımızı yaklaşık 15'e katlayarak geçen yıl sonunda 6 milyar 473 milyon dolara, pazar sayımızı 115'ten 173'e çıkardık. 2002 yılında 578 olan ihracatçı firma sayımız da geçen yıl bin 697 oldu. Sadece bu rakamlar bile Türkiye ihracatında önemli bir yer tutan Gaziantep'in potansiyelini gözler önüne sermektedir. 2023 hedeflerimize ulaşabilmek için ihracatta yeni hamleler gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda tüm sektörlere önemli görevler düşüyor. Bütün firmalarımızın birer ihracat neferi gibi çalışması gerekiyor. Bunun için de Ar-Ge, inovasyon, katma değerli üretim, tasarım ve markalaşma çalışmalarını gündemlerinin ön sıralarına taşımaları gerekiyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir