“İki Ar-Ge projesinden çıkan ürünleri ticarileştirdik”

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Ar-Ge merkezinde yürüttükleri projelerden ikisinden çıkan ürünleri ticarileştirdiklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şeker sektöründe Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı ilk Ar-Ge merkezini kuran Kayseri Şeker, Ar-Ge Merkezi’nde halihazırda 16 projenin çalışmalarını sürdürüyor. Ar-Ge merkezinde bugün itibarıyla 51 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “Sekiz personel yüksek lisans mezunu. Merkezde bin metrekaresi pilot ölçekli olmak üzere, 10 adet araştırma laboratuvarımız var. 16 adet projemizin dördü TÜBİTAK tarafından destekleniyor. Üç projemiz ise şu an değerlendirme aşamasında” dedi.

Ar-Ge merkezinde yürüttükleri projelerden ikisinden çıkan ürünleri ticarileştirdiklerini belirten Akay, “1501 TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamındaki pancar posasından diyet lifi üretimi projemiz ticari ürün çıktısı ile sonuçlandı. Bu ürün için büyük ölçekli üretim planlıyoruz. Diğer bir projemiz olan solucan gübresi de ticari ürün ile sonuçlandı. Üretilen gübreleri fabrikamızın marketinde, solucanları ise piyasada satışa sunduk” açıklamasını yaptı.

Organik gübreye ilginin artması ve gübre satışı yapan firmalar için yüzde 5 oranında organik gübre satışının zorunlu hale getirilmesi ile birlikte solucan gübresinin önem kazandığını ifade eden Hüseyin Akay, “Yatırım planlaması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Merkezin ikinci faaliyet döneminde Ar-Ge harcamalarımız, birinci faaliyet dönemine göre yüzde 12 artarak, 5.9 milyon liraya ulaştı” bilgisini verdi.

Öte yandan TÜBİTAK destekli projeler için 488 bin 338 liralık hibe aldıklarının altını çizen Akay, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ve bu yıl ikincisi düzenlenen Ar-Ge Merkezleri İyi Uygulama Örnekleri Zirvesi’nde ‘Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi Üniversite-Sanayi İş Birliği Modeli’ en iyi uygulama örneklerinden biri olarak seçildi” dedi.