İzmirli gençlerden Türkiye’nin ilk ‘yenilenebilir enerji kooperatifi’

10 genç girişimcinin öncülüğünde kurulan Kooperatif', ilk olarak güneş enerjisiyle ilgili bir üretim tesisi kurmayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İzmirli genç girişimciler, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla ‘İzmir Enerji Kooperatifi’ni kurdu. Kooperatif, öncelikle güneş enerjisiyle ilgili bir üretim tesisi kurmayı planlıyor. Kooperatifin öz kaynaklarıyla kurmayı hedeflediği ilk üretim tesisinin yer tahsisi üzerinde çalışılıyor.

TOBB İzmir Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi üyelerinin bir yıllık çalışmaları sonucu, 10 genç girişimcinin öncülüğünde kurulan İzmir Enerji Kooperatifi’nin çalışmaları hakkında bilgi vermek amacıyla Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) toplantı düzenlendi.

Tanıtımda konuşan İzmir Enerji Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Kalkan, “Kooperatif olarak, yenilenebilir enerji üretim santrallerine ortak olmak isteyen girişimcileri bir araya getirerek, küçük sermayelerle büyük yatırımlara ortak olmalarını ve dolayısıyla sermayenin tabana yayılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Ortakların kendi ürettikleri elektriği kullanırken piyasa fiyatlarının altında bir rakamla tüketmelerini amaçlıyoruz” dedi.

Kooperatifin ilk etapta 10 ortağı bulunduğunu belirten Kalkan, “Belli bir sermaye yapısına ulaşmaya çalışıyoruz. Önce 60 kişilik, daha sonra da 100 kişilik bir ortaklık yapısına ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı. Kooperatif aracılığıyla yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji üretmeyi, çevreye verilen zararı asgari seviyeye indirmeyi ve Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmada etkin rol oynamayı hedeflediklerini söyleyen Kalkan, “Kooperatifin yasal kurulumu tamamlandı. Hızlı bir şekilde üretim tesisini kurmayı arzuluyoruz. 2017 sonuna kadar ilk üretim tesisini kurmayı planlıyoruz” dedi.

Kalkan, “İzmir Enerji Kooperatifi olarak öncelikle güneş, daha sonra rüzgâr ve biyogaz enerjisi üzerinde çalışacağız” diye konuştu.