Kayseri, 2018 yılında Ar-Ge merkezlerini 50'ye çıkaracak

Halen 8 olan Ar-Ge merkezi sayısını bu yıl sonuna kadar 15'e çıkarmayı hedefleyen Kayseri, 2018 yılında bu sayıyı 50 yapmak istiyor. Kayseri Sanayi Odası, bu süreçte İSO 1000 listesine giren büyük şirketlere ulaşmayı amaçlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH

KAYSERİ - Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO), kentteki Ar-Ge merkezli firma sayısını yıl sonuna kadar 10'nun, 2018 yılı sonu itibariyle ise 40'ın üzerine çıkarmayı hedeflediği bildirildi.

KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, gerek ülkenin gelişip kalkınması, gerekse dış ticaret açığının azaltılmasının bir yolunun da inovatif ve teknolojik ürünler üretip bunları ihraç etmekten geçtiğini belirtti. Oda üyesi sanayicilere Ar-Ge'ye odaklanma çağrısı yapan Büyüksimitçi, "Üyelerimizin uğraş alanlarını, yaptıklar işleri yakından biliyoruz. Burada birçok firmamız Ar-Ge Merkezi olabilir. Biz oda olarak, Ar-Ge konusunda her türlü desteğe varız. Sanayicilerimiz, firmalarının geleceği açısından lütfen bu işe önem versinler" dedi.

Büyüksimitci, Kayseri'deki ArGe ve tasarım merkezli firma sayısının 8 olduğunu, sayının bu yılın sonuna kadar 10'nun üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti, Ar-Ge merkezi sayısında hedeflerinin 2018 yılında 50'ye ulaşmak olduğunu belirten KAYSO Başkanı Büyüksimitci, "Kayseri'nin ihracatını artırmasının, sanayi şehri niteliğine güç katarak geleceğe taşımasının yolu, inovatif ve teknolojik ürünler üretmekten ve bu ürünleri dış pazarlara ihraç etmekten geçiyor. 2017 başında kentteki Ar-Ge Merkezi 2, bilemedin 3 kadardı. Eylül sonu itibariyle bu sayı 8'e çıktı. Amacımız yıl sonuna kadar 10'nun üzerine çıkarak 15'e ulaşmak. Kısacası bizim en az 45 ya da 50 Ar-Ge Merkezi'ne ulaşmamız lazım" şeklinde konuştu.

‘İlk binlerden Ar-Ge merkezli firma çok az'

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Tükiye'nin ilk bin firması listesinde Kayseri'den 32 şirketi olduğunu vurgulayan Büyüksimitci, "Bunların 16' sı ilk büyük 500'ler, diğer 16'sı ikinci 500'ler arasında. Bu firmalardan 3 ya da 4'ü Ar-Ge merkezli firmalar. Diğer Ar-Ge'liler ise ilk binde olmayan şirketler. İlk binde olmayan şirketlerimiz Ar-Ge merkezi olduklarına göre İSO'da sıralamaya giren şirketlerimizin rahatlıkla Ar-Ge Merkezi olmaları gerekir diye düşünüyorum" açıklamasını yaptı. Büyüksimitci, nitelikli ürünlerin üretilebilmesi için Ar-Ge'nin şart olduğunu, konuya ciddi olarak özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, Ar-Ge Merkezi olmanın vergi muafiyetleri ve teşvikler başta olmak üzere bir çok avantajlarının da bulunduğuna işaret etti.

‘Ar-Ge merkezi için destek isteyen firmalar bizi arasın'

Ar-Ge konusunu her platformda dile getirdiklerini ifade eden Büyüksimitci, "Bu konuda üyelerimize yönelik tanıtım toplatıları düzenliyor, seminerler yapıyoruz. Dahası, profesyonel bir firma ile anlaşarak, üyelerimizi ziyaret ediyor, işin önemini bire bir anlatmaya çalışıyoruz. Ar-Ge merkezli olma konusunda desteğe ihtiyacı olan üyelerimiz lütfen bizi arasınlar. Firmalarına kadar giderek bu işi anlatmaya hazırız. Oda üyelerimizin yaptığı işleri hepimiz biliyoruz. Kayseri'deki birçok firma rahatlıkla Ar-Ge Merkezi olabilir. Sanayicilerimiz, firmalarının geleceği bakımından lütfen bu işe özen gösterip ağırlık versinler." diye konuştu.

Kayseri'de Ar-Ge ve Tasarım Merkezi olan firmalar...

- Aspilsan Enerji
- BOYTAŞ Mobilya
- Hasçelik Kablo
- Kayseri Şeker Fabrikası
- Küçükler Tekstil
- Merkez Çelik Sanayi
- Güven Mühendislik
- Başyazıcıoğlu Tekstil

Bu konularda ilginizi çekebilir