Kayseri'de desteklediğimiz çalışmalar ile Ar-Ge merkezi sayısı altıya ulaştı
"Kayseri’de Ar-Ge merkezi sayısını artırmak amacıyla 2016 Haziran ayında çalışmalara başladık. Bu kapsamda Ar-Ge merkezi kurabilecek potansiyele sahip 40 firmayı ziyaret ederek, Ar-Ge merkezlerinin avantajlarını anlattık."
Ahmet Emin Kilci
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın kuruluş amacı içinde kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek yer alıyor. Ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak başlıca hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda, özellikle OSB bölge müdürlükleri, ticaret ve sanayi odaları, KOSGEB ve İl Müdürlükleri ile TR72 bölgesinin tanıtımı ve yatırımcıların bölgemize çekilmesi konularında işbirlikleri yapıyoruz.
‘Tıbbi aromatik bitkiler’ sektörü oluşturuyoruz
Bu işbirliğinin önemli örneklerinden birini de kırsal kalkınma aracı olarak gördüğümüz ‘tıbbi aromatik bitkiler’ üzerine verebiliriz. Tıbbi aromatik bitkiler sektörü çiftçinin geleneksel tarım ürünlerinin haricinde daha fazla para kazanmasını sağlayarak, göçün azaltılmasına da yardımcı olmasını öngörüyoruz. Bu özel bitkilerin üretimi TR72 bölgesinde yer alan küçük ilçelerde üniversite, özel sektör, mahalli idareler ve ajans desteği ile bir model çerçevesinde yaygınlaşmaya başladı. Özel sektör vasıtasıyla talebi olan bitkiler belirlenerek, firmalar ile çiftçiler arasında sözleşmeli tarım yapıldı.
Üniversitelerin Ziraat Fakültesi’ndeki akademisyenler tarafından çiftçilere eğitim ve süreç boyunca danışmanlık desteği verildi. 2017 yılı içinde sekiz ilçede faaliyetler halen devam ediyor. Yüksek rakımlı yerlerde kültüre alınması başarılamayan salebin kültüre alınması ile ilgili Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile koordineli şekilde çalışıyoruz. Yozgat'ın Çayıralan ilçesinde yürütülen lavanta ekiminin yaygınlaştırılması projesinde Isparta Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ile iş birliği halindeyiz.
Kayseri’de Ar-Ge Merkezi olma potansiyeline sahip 40 firma var
Kayseri’de Ar-Ge merkezi sayısını artırmak amacıyla 2016 yılının Haziran ayında çalışmalara başladık. Bu kapsamda Ar-Ge merkezi kurabilecek potansiyele sahip 40 firmayı ziyaret ederek, Ar-Ge merkezlerinin avantajlarını anlattık. Bu kapsamda Hasçelik Grup, Aspilsan, Boytaş ve Merkez Çelik ile destek sözleşmelerini imzalayarak çalışmalara başladık.
2017 Ocak ayı sonunda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce başvuruları olumlu olarak sonuçlandırılan Hasçelik Grup, Aspilsan ve Boytaş; sırasıyla Türkiye’nin 356, 359 ve 423'üncü; Kayseri’nin ise iki, üç ve dördüncü Ar-Ge merkezi olarak faaliyete geçti.
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle, 2016 sonunda Ar-Ge merkezi yapılanmasına başlayan Merkez Çelik ve Kayseri’de tekstil sektöründe faaliyet gösteren Küçükler Tekstil firmalarının çalışmalarını tamamlaması ile Kayseri’de Ar-Ge merkezi sayısı altıya ulaştı. Kayseri OSB Müdürlüğü, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, Erciyes Teknopark ve Erciyes Üniversitesi dörtlü iş protokolü ile Oran Kalkınma Ajansı’nın mali destek programı kapsamında hayata geçirilen ‘Kayseri Endüstriyel Tasarım Merkezi’ de tasarımın gücü ile firmaların buluşmasına katkı sağlayacak.Küresel standartlarda üretimi yapılmış koleksiyonlar ile bölgenin Ar-Ge ve yenilikçi kapasitesinin artırılması amaçlanıyor. Yine Kayseri
OSB Müdürlüğü’nün iş birliği ile planlanan ‘Fabrikasyon Metal Ürünler UR-GE Faaliyeti’ Ekonomi Bakanlığı tarafından kabul edildi. Bu kapsamda 24 çelik kapı imalatçısı firma ile UR-GE faaliyetleri sürdürülüyor.
Sivas İŞGEM Projesi tamamlanma aşamasında
Avrupa Birliği tarafından desteklenen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Hibe Programı kapsamında uygulanan; Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın liderliğinde Sivas İl Özel İdaresi, Sivas Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ortaklığında yürütülen 7.2 milyon dolar bedelli Sivas İŞGEM projesi tamamlanma
aşamasına geldi. Yürütücülüğünü Kalkınma Bakanlığı’nın üstlendiği Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’na en son dâhil olan şehir Sivas’ta, elde edilen fon ile ‘Sivas Kale Projesi’ Sivas Belediyesi tarafından yürütülüyor. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı koordinasyonunda yürütülen 50 milyon TL bütçeli proje 2017 yılında da devam edecek.
Yozgat’ta da Ar-Ge Merkezi çalışmaları var
Askeri, profesyonel ve sivil kullanım için çeşitli koruyucu ve performans artırıcı giyim eşyaları üreten Garanti Giyim, ajans desteği ile Yozgat’ta kurulacak ilk AR-GE Merkezi unvanına sahip olacak. Öte yandan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı akademisyenlerin ve sanayicilerin bir araya gelecekleri organizasyonlar için mali destek araçlarını kullanarak destek oluyor. Bölgesinde işbirliği mekanizmalarının merkezinde olmak isteyen Orta Anadolu Kalkınma Ajansı olarak ; kamu, sanayi ve üniversite arasındaki her türlü işbirliği olanağını desteklemeye çalışıyoruz.