Kayserili ihracatçı, Mersin'e demiryolunda indirim istedi

Kayseri Serbest Bölgesi'nde sanayici artan navlun fiyatlarından kurtulmak için pozitif ayrımcılık istedi. Ürünlerini Mersin Limanı'ndan dünyaya yollayan Kayseri Serbest Bölgesi Kayseri-Mersin hattında demiryolu taşımacılığında indirim istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE KEVEN

KAYSERİ - Kayseri-Mersin demiryolu hattında son bir yılda yapılan yüzde 36'lık zam Kayseri Serbest Bölgesi'nde sanayicinin tepkisini çekti. İhracatlarının yüzde 90'ını konteyner taşımacılığı ile gerçekleştirdiklerinin altını çizen sanayiciler, bölgenin avantajlarını anlatmak ve ek maliyetleri azaltmak için Devlet Demir Yolları'na (DDY) proje sundular. Sanayici Kayseri-Mersin hattında ticari taşımacılık için pozitif ayrımcılık yapılmasını ve indirim talep etti.

Kayseri Serbest Bölge'nin sorunlarının konuşulması için de geçtiğimiz günlerde milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya, Mustafa Elitaş ve Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile sanayiciler bir araya geldi.

Demiryoluna yapılan zamlar çok fazla

Kayseri Serbest Bölge İş Adamları Derneği (KASBİAD) Başkanı Metin Kantarcı, demiryolu taşımacılığının karayolu fiyatları ile aynı seviyeye geldiğini belirterek, demiryolu taşımacılığına yapılan zamları çok fazla bulduklarını belirtti. Limana uzaklığı dolayısıyla Kayseri Serbest Bölge'nin son derece olumsuz etkilendiğini aktaran Başkan Metin Kantarcı, şunları kaydetti:

"Bizim ihracatımızın yüzde 90'ı konteynerlerle Mersin üzerinden gidiyor. Şuanda DDY'nin fiyatı kara nakliyesi ile aynı. Ya özelleşecek fiyat düşecek ya da Kayseri-Mersin hattına indirim yapılacak. Kayseri- Mersin hattına 1.5 sene içinde yüzde 36'nın üzerinde zam yapıldı. İzmir gibi limanı olan kentlere oranla dezavantajlı duruma düştük. İzmir Serbest Bölgesi ihracat işlemini 100 liraya yaparken biz bugün 1000 doların üstünde konteynere vergi ve nakliye bedeli ödüyoruz. Kamyon da aynı fiyata gidiyor. En azından enfl asyon oranında zam yapılsın. Bu sorunumuza çözüm ihracatı teşvik olarak düşünülmeli."

Kantarcı, bölge olarak asıl sıkıntılarının Serbest Bölgeler Yasası'nın çıkmaması olduğunu da sözlerine ekledi.

Kayser AŞ Genel Müdürü Mehmet Özkantar, Devlet Demir Yolları'na sunulan projenin kuruma ek yük getirmeyeceğine işaret ederek, "Altyapının bizim tarafımızdan, üst ray sisteminin ise Devlet Demir Yolları tarafından karşılanmasını istedik. Burası yurtdışı sayılıyor. Yurtdışından yurtdışına giden bir malın nakliyesinde KDV olmaz. Biz şimdi buradan Türkiye'ye girip Mersin'e gönderdiğimiz için nakliyede KDV ödüyoruz. Oysa buradan direkt yükleyip Mersin'e gönderirsek nakliyede de KDV olmayacak" şeklinde konuştu.

Yük taşımacılığında fedakarlık yapılmalı

Railtur Vagon firma ortağı Halis Turgut da "Farklı ülkelere vagon satıyoruz ama Türkiye'ye henüz vagon satamadık" diyerek, şunları kaydetti:

"Demiryolu işletmesinin biraz zarar etmesine göz yumulması lazım ki sanayici ve ihracat kazansın. Eğer demiryollarının kâr etmesi hedefl enirse yük taşıması olarak gelişmesi de mümkün değil" ifadesinde bulundu.

3 milyon $'lık hacme banka şubesi talebi

Bölge olarak banka şubesine ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen Metin Kantarcı , "Türkiye'deki bütün serbest bölgelerde 2-3 tane banka şubesi var. Kayseri'de hiç yok. Banka şubesi olmayınca 10 dolarlık iş için 30 dolar fonlu masraf çıkıyor. Banka şubesi için bir yıl bedava yapılı hazır yer veriyoruz. Bölgemizin yıllık yaklaşık 3 milyon dolar parası var" dedi.