Kırklareli Rusya'ya süt ihracatına hazırlanıyor

Vali Yaman, Rusya'nın, süt ve süt ürünleri ihtiyacını Türkiye'den karşılama kararı alması sonrasında tüm hazırlıklarını tamamladıklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIRKLARELİ  - Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Rusya'nın, süt ve süt ürünleri ihtiyacını Türkiye'den karşılama kararı alması sonrasında, ihracatla ilgili tüm hazırlıkları tamamladıklarını söyledi. 

Yaman  yaptığı açıklamada, ABD ve AB'nin, Ukrayna krizi bağlamında oynadığı rol nedeniyle Rusya'ya karşı devreye soktuğu ekonomik içerikli yaptırımlara "gıda ambargosu" ile karşılık veren Rusya'nın, süt ve süt ürünleri ithalatında rotayı Türkiye'ye çevirdiğini anımsattı. 

Kırklareli'den 3 firmanın Rusya'ya süt ve süt ürünleri ihracat etmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına müracaat ettiğini belirten Yaman, şöyle konuştu: 

"Kırklareli'nde üretilen sütün kalitesi AB standartlarında. İldeki işletmeler, süt ve süt ürünleri ihracatı hazırlıklarını sürdürüyor. Rusya ile ticari ilişkilerimiz uzun süre devam ederse, 3 firmanın yanı sıra diğer firmalar da süt ve süt ürünleri ihraç edebilecek düzeyde. Bu konuda kendimize güveniyoruz. İlimizde 164 bin küçükbaş, 340 bin de büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Süt işletmelerimiz son derece hijyeniktir. İlimizde sütten dondurmaya, yoğurttan ayrana kadar birçok ürün üretilmektedir. Rusya'nın, süt ve süt ürünleri ihtiyacını Türkiye'den karşılama kararı alması  dolayısıyla tüm hazırlıklarımızı tamamladık."  

 AB ülkelerine ilk süt ihracatı Kırklareli'den  

Yaman, Kırklareli'nde son derece kaliteli süt ve süt ürünleri üretildiğini, geçen yıl AB ülkelerine 15 milyon dolarlık süt ihracatı yapıldığını kaydetti. 

Kırklareli'nde 178 hastalıklardan ari işletme bulunduğunu belirten Vali Yaman, şöyle devam etti: 

"Kırklareli'de dünyanın her yerine gönderilebilecek süt ve süt ürünleri, 33 onaylı işletmede üretiliyor. Bu konuda Kırklareli'nin yıldızı parlamış durumda. Valilik olarak bu işletmelerimize her türlü desteği veriyoruz. İhracat onaylı işletmelerin bulunduğu Kırklareli'de, geçen yıl AB standartlarında 300 bin ton süt üretildi. Üretim miktarımızı her geçen yıl artırıyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir