"Akkuyu'da Türk şirketlere 8 milyar dolarlık iş imkanı var"

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yapımını gerçekleştirecek Rosatom'un Genel Müdürü Kirienko, projede yaklaşık 8 milyar dolarlık yatırımın yerli firmalarca yapılabileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yapımını gerçekleştirecek Rosatom şirketinin Genel Müdürü Sergey Kirienko ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Elektrik Satınalma Anlaşması ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ihalelerinin proje takvimini etkilemeyeceğini ancak ÇED sürecini etkileyebileceğini belirten Yıldız, TAEK ihaleleriyle alakalı şu anda herhangi bir engel kalmadığını bildirdi.

Yıldız, dünya ortalamasına bakıldığında ÇED raporlarının ortalama 500 sayfa olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bizdeki de 3 bin sayfa civarında. Bu yüzden gerek arsa tahsisleriyle alakalı konular gerekse diğer vergiyle alakalı konuların her birisi, bu toplantıda ele alınacaktır. ÇED konusunda şirketin soruları cevaplamasının akabinde komite ikinci kere toplanacak. Biz nükleer güç santrali yapmakta kararlıyız. Bütün kurumlarımız da bakanlıklarımız da hukuk çerçevesinde aynı ortak dile sahiptirler.  

Şu anda birinci ünitenin devreye alınmasıyla alakalı 2019 takviminde direniyoruz, inşallah 2020'ye aktarmamaya gayret ediyoruz. Toplantıda bu açıdan problemlerin çözümü açısından önemli bir toplantıdır."

"Yatırımın en az yüzde 40'ını yerli firmalar yapabilir"

Kirienko, basın mensuplarının soruları üzerine, Akkuyu NGS'nin yapım sürecinde 5-5,5 milyar dolarlık işin Türkiye'deki yerli müteahhit ve taşeronlarca yapabileceğini, bu miktarın inşaat ve montaj işlerini kapsadığını, ekipman tedarikinin ise buna dahil olmadığını söyledi. Toplam yatırımın en az yüzde 40'ının yerli firmalarca gerçekleştirilebileceğine işaret eden Kirienko, bunun toplam proje bütçesinde yaklaşık 8 milyar dolara karşılık geldiğini dile getirdi.

Türkiye'de çalıştıkları partnerlerle kurdukları ilişkinin bir ülkeyle sınırlı kalmasını istemediklerini belirten Kirienko, Türkiye, Rusya ve üçüncü ülkeler için ekipman, malzeme ve teknoloji sağlayabilecek bir yapı oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti.

"Rusya nerede iş yapıyorsa Türk firmalarıyla orada işbirliği yapılabilir" diyen Kirienko, şöyle konuştu:

"Şirketimizin Rusya dışında 22 ünitelik anlaşması bulunuyor. Biz bulunduğumuz her yere Türk partnerlerimizi davet etmeye hazırız. Türk şirketlerinin itibarı da çok yüksektir. Bu dünyada ispatlanmıştır. Nisan ayında Finlandiya'da kazandığımız NGS'nin ihalesi var. Onun inşaat ihalelerine başlanacak. Nisan ayında Türkiye'de birlikte iş yaptığımız şirketleri de ihaleye davet edebiliriz."

Akkuyu NGS Projesi'nin başarılı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Kirienko, önemli olanın acele etmektense birbirlerine güvenmek olduğunu söyledi.

Akkuyu NGS'nin yeni Genel Müdürü Fuad Akhundov

Bu arada Rosatom Genel Müdürü Kirienko Taner Yıldız’la görüşmesi sırasında, Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş’nin yeni yöneticisinin ismini de açıkladı.

Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdürü Alexander Superfin, Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom’un yurtdışı yatırımlarını yöneten Rosatom OverseasA.Ş’nin Kuzey Amerika’dan Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Rosatom, Superfin’den boşalan “Genel Müdürlük” koltuğuna ise Fuad Akhundov’u atadı. 

Akkuyu NGS A.Ş’nin Genel Müdürü olarak atanan Fuad Akhundov, 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren görevine başlayacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir