Tat, domates üretimini dijitale taşıyor
Tat Gıda’dan ‘domatesin önderleri’ projesine 2,5 milyon liralık yatırım
Esra Özarfat - Bursa
Çiftçi gelişimi, iletişimi ve tarımda dijitalleşme gibi temel konuları kapsayan ‘Domatesin Önderleri’ projesine 5 yıl için 2,5 milyon liranın üzerinde bir kaynak ayıran Tat Gıda, bu kapsamda tüm sözleşmeli çiftçilerini İyi Tarım uygulaması ile sertifikalandırmayı ve domates tarımını dijitalleştirmeyi hedefliyor. Bugüne kadar 650 sözleşmeli çiftçiye eğitim veren Tat Gıda, yıl sonuna kadar bu sayıyı Türkiye genelinde 1000’e yükseltecek.
Tat Gıda, domates tarımında çiftçi gelişimi, iletişimi ve tarımda dijitalleşmeyi kapsayan ‘Domatesin Önderleri’ projesiyle sektöründe bir ilki gerçekleştiriyor. Proje kapsamında çiftçilere daha verimli, daha kaliteli ve daha düşük maliyetle üretim yapmaya yönelik eğitimler veren Tat Gıda, ayrıca çiftçilerle bağ kurmak adına etkinlikler düzenliyor ve finansal fayda sağlamaya yönelik destek çalışmaları yapıyor. ‘Domatesin Önderleri’ projesinin en önemli etaplarından birini de tarımda dijitalleşme konusu oluşturuyor. Mobil uygulamalarla tarlaların takibi, mobil platform üstünden çiftçilere eğitim verilmesi, istasyonlar aracılığıyla toprak ve hava durumu analizi, uydularla tarlaların takibi ve bitki gelişiminin izlenmesi gibi adımları önümüzdeki dönemlerde hayata geçirmeyi hedefleyen Tat Gıda, ‘Domatesin Önderleri’ projesiyle sektöre öncülük ederek projeyi yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Mart ve Nisan ayında Bursa’da başlayan eğitimlerde, sözleşmeli 650 çiftçisine eğitim veren Tat Gıda’nın hedefi yıl sonunda 1000 çiftçiye ulaşmak.
Tat, çiftçileriyle İyi Tarım’ın öncüsü olacak
Tat Gıda Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Turan “Tat Gıda olarak Türkiye’de üretilen sanayi domatesinin yaklaşık yüzde 20’sini işleyerek en yüksek kapasitede domates alan üreticiyiz. Sadece Bursa Bölgesi’nde üretim yapan yaklaşık 1000 çiftçi, her yıl 250 bin ton domatesi Tat için üretiyor. Türkiye’de sektörümüzde bir ilk olan eğitim projemizle çiftçilerimize daha verimli üretim yapmanın yöntemlerini anlatıyoruz. Bu sayede tüketicilerimiz domatesten ürettiğimiz tüm ürünleri daha kaliteli tüketecek, hem çiftçimiz hem de ekonomimiz kazanacak. Tat Gıda olarak bu önemli projeye önümüzdeki 5 yılda 2,5 milyon lira kaynak ayırdık” dedi. ‘Domatesin Önderleri’ projesinin sadece çiftçilere verilecek zirai eğitimlerle sınırlı kalmayacağını belirten Turan, hedeflerinin tarımda üretim koşullarını mükemmelleştirmek olduğunu söyledi. Bu kapsamda üniversitelerle işbirliğini sürdürdüklerini aktardı. Bu yıl ilk kez ‘İyi Tarım Uygulamaları’ konusunda sözleşmeli çiftçilerine önderlik ettiklerini belirten Hakan Turan, domatesleri ‘İyi Tarım Uygulamaları’ sertifikasıyla yetiştirmek için çalışmalara başladıklarını, hedeflerinin tüm sözleşmeli çiftçileri İyi Tarım uygulaması ile sertifikalandırmak olduğunu açıkladı. Türkiye’nin, dünya sanayi domatesi üretiminde 5’inci sırada, salça ihraç eden ülkeler arasında ise 6’ncı sırada yer aldığını belirten Turan, tarım sektöründe beklenmeyen iklim değişiklikleri nedeniyle zaman zaman üretimi sekteye uğratacak durumlarla karşı karşıya kalındığını hatırlattı. Tat’ın Bursa ve Torbalı’daki deneme tarlalarında doğru tarım teknikleri kullanılarak hem verim artışı, hem de farklı domates çeşitlerinin bölge adaptasyonlarının test edildiğini ifade eden Turan, verimlilik sonuçlarının eylül ayında açıklanacağını dile getirdi.