Teknopark yöneticileri Elazığ’da toplandı

“Teknokentler Deneyimlerini Paylaşıyor” çalıştayında konuşan F.Ü. Rektörü Prof. Dr. Demirdağ, Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkışında, temel araçlardan birinin araştırma, geliştirme ve inovasyon olacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emel Ünal Bulut

ELAZIĞ - Fırat Teknokent’in ev sahipliğiyle gerçekleştirilen, FIRASET Projesi’nin kapanış aşamasında elde edilen deneyimlerin paylaşıldığı, ulusal bazda 40’a yakın Teknopark yetkilisi ve yabancı uzmanların katıldığı, “Teknokentler Deneyimlerini Paylaşıyor” çalıştayı Elazığ’da geniş katılımla gerçekleştirildi.

Elazığ TSO - AB ve Dış İlişkiler Sorumlusu Oğuz Tanyıldızı tarafından koordine edilen çalıştayın ilk gününde düzenlenen toplantıya, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz,  Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ, ve  Fırat Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Yahya Alper Bektaş, 40’ı aşkın Teknokent Yöneticisi ve birçok akademisyen ve iş adamı katıldı. F.Ü. Rektörü Prof. Dr.Kutbeddin Demirdağ, üniversite sanayi iş birliğinde teknoparkların arayüz rolü üstlendiğini ifade ederek, Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkışında, temel araçlardan birinin araştırma, geliştirme ve inovasyon olacağını belirtti. Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, teknokentlerin şehirler için önemli olduğunu belirterek, Fırat Teknokent'e desteklerinin her zaman devam edeceğini söyledi. AB Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Özgür Altınoklar “Avrupa Birliği, Türkiye'nin İnovasyon ve Ar-Ge Destekleri”, daha sonrasında ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Batum “Laboratuvardan Piyasaya Değer Yaratmak” konularında birer sunum yaparak katılımcılara bilgi verdi. 

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şekerdağ:

Elazığ’ın Ar-Ge merkezini kurduk

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şekerdağ, Fırat Teknokent’in kuruluş sürecinde Elazığ TSO’nun aktif rol oynadığına işaret ederek, “Bugün baktığımızda ilimiz açısında son derece önemli bir merkezin kurulduğunu görmekten gerçekten büyük bir mutluluk duymaktayız. Biz Elazığ’ın artık ar-ge odaklı bir büyüme ve gelişme göstermesini ve bu alanda markalaşmasını istiyoruz. Bu nedenle oda olarak Fırat Teknokent’in kuruluşunu maddi ve manevi olarak destekleyerek kurucu ortaklarından biri olarak bu süreçte yer almaktayız. Fırat Teknokent’te bugün 50’ye yakın işletmenin ar-ge temelli çalışması ve uluslar arası marka firmalarla işbirliği yapması bizleri son derece mutlu etmektedir. Önümüzdeki süreç içerisinde sadece bölgenin değil ülkemizin de en önemli teknoloji üssü olacağına inanmaktayız” dedi. 

Fırat Teknokent Müdürü Prof.Dr. Akın:

Fırat Teknokent artık ticarileşebilen ürünler ortaya çıkarma yeteneğine ulaştı

Çalıştayın ikinci gününde Elazığ’a gelen Teknokent yöneticileri ve yabancı uzmanlar Fırat Teknokent’te yer alan firmaları ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Teknokent’te Elazığ TSO tarafından hazırlanan Elazığ tanıtım filminin izlenmesinin ardından değerlendirme yapan Fırat Teknokent Müdürü Prof.Dr. Erhan Akın, bölgenin kuruluş süreci, yerel ve ulusal projelerle bölgede gerçekleştirilen yatırımlar ve hedefler hakkında görüşlerini aktardı. Fırat Teknokent firmalarının katılımcılar tarafından ziyareti ve ardından yapılan durum değerlendirmesinde Fırat Teknokent’in beklentilerin üzerinde ilgi gördüğünü söyleyen Akın, “Kuruluşumuzun üzerinden kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen, bölgemizde ulusal ve uluslar arası marka firmalara yazılım ve ar-ge başta olmak üzere yeni üretim alanlarında önemli çalışmalar yapılmaktadır. Burada ortaya çıkmış olan ürünler katılımcılar tarafından büyük memnuniyetle karşılanmış ve çok sayıda teknokent ile farklı alanlarda işbirliği yapılması fikri benimsenmiştir. Yazılım, led sistemleri, güneş enerji sistemleri, beton mukavemet test cihazları, tekstil, asansör motorları, tıp ve kimya alanında kullanılan cihazlar ve farlı sektörlerin ihtiyaç duydukları yazılımlar konusunda yürütülen üretimlerimiz yoğun ilgi görmüş ve bu alanlardaki deneyimlerimizden faydalanma talepleri gelmiştir. Fırat Teknokent artık ticarileşebilen ürünler ortaya çıkarma yeteneğine kavuşmuştur ve bu süreç çok hızlı bir şekilde devam edecektir. Bu bağlamda bizler Fırat Teknokent’in ilimiz için öne çıkan bir güçlü yön olduğunu ve yatırımcıların ilgi odağı olacağını düşünüyoruz. Bu merkezin bugünlere taşınmasına katkı sağlayan tüm kurum ve yöneticilerimize ve büyük başarılar gösteren tüm akademisyen ve iş dünyası temsilcilerimize teşekkür ediyorum” dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir