Terme Tersanesi'ni kriz vurdu

Samsun'un Terme İlçesi'nde faaliyet gösteren tersane ekonomik krizle boğuşuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Samsun'un Terme İlçesi'nde 2007 yılında temeli atılan ve 2008 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Ömer Faruk Özak tarafından açılan Terme Tersanesi, ekonomik sorunlarla boğuşuyor. 90 bin metrekarelik alan üzerine kurulu tersane, yılda 14 bin ton saç işçiliği yapabilecek ekip ve makine parkına sahip. 

Samsun'un tek tersanesi olan Terme Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zorlu, dünyadaki küresel kriz nedeniyle aldıkları bir çok siparişin iptal olduğunu belirterek, "Tamamı özkaynak 18 milyon dolar yatırım yapılarak bu tersane kuruldu. Kurulduğu ilk dönemde Yunanistan'tan alınan 5 gemi sipariş ile 400 kişi istihdam edilerek faaliyete geçtik. İlk siparişin teslimatına yakın 2009 küresel krizin gelmesiyle kalan 4 gemi siparişi iptal oldu. 2013 yılında tekrar 2 yerli gemi siparişi aldık. Yine ilk geminin teslimatına yakın gemi siparişi veren armatörlere, bankalar ile yaşadıkları sorunlar nedeniyle ikinci gemi halen teslim edilemedi. Gemi inşaa sektörü, 2009 yılından beri küresel krizin etkisinden kurtulamadı. Sektörün tek şansı, içimizden biri olan tüm sorunları bilen tersanemizin hem temelini atan hem de açılışını yapan bir Başbakanımızın olmasıdır. Ayrıca hükümetin son yıllar üzerinde çalıştığı Türk koster filosunu yenileme düşüncesi var. 120-130 gemi yenilenecek. Eğer gerçekleşirse kriz bir kaç sene ertelenir" diye konuştu.

a21b8348a41c186646165f8d9271179b.jpg

Azeri bir armatörden 2 gemi siparişi aldıklarını da ifade eden Erkan Zorlu, "Böylesi bir krizde 14 milyon dolar tutarında 2 gemi siparişi almak büyük başarı. Geminin birini bitirdik, diğerinin de yüzde 90'ı tamamlandı. Bu esnada Azeri yatırımcı, yurt dışındaki bir banka ile kredi sorunu yaşadı. Bu sorunu halen sürüyor. Bu sorunu çözdüğü anda işin geri kalan kısmı da tamamlanacak ve gemileri teslim edeceğiz" dedi.