Yalova içmesuyu sıkıntısı çekmeyecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'nun talimatı ile hayata geçirilen projeler sayesinde Yalova'ya içmesuyu sağlayan Gökçe Barajı'nda ki su seviyesi yüzde 4'ten yüzde 35 seviyesine yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - DSİ Genel Müdürlüğü, aldığı tedbirler ile bundan sonraki yıllarda Yalova'da yaşanması muhtemel içmesuyu sıkıntılarının önüne geçti. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatı ile hayata geçirilen projeler sayesinde Yalova'ya içmesuyu sağlayan Gökçe Barajı'nda ki su seviyesi yüzde 4'ten yüzde 35 seviyesine yükseldi. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, 2013 yılının kurak bir yıl olması ve kuraklığın 2014 yılında da devam etmesi sonucunda tarihinin en kurak yıllarından birini geçiren Yalova'ya içmesuyu temin eden Gökçe Barajı'nın, yapımından beri doluluk oranı olarak en düşük seviyesine ulaşarak yüzde 4'e kadar düştüğü anımsatıldı. 

Kurak geçmesi tahmin edilen yaz aylarının öngörüsü ve Bakan Eroğlu'nun talimatları ile hemen işe başlayan DSİ Genel Müdürlüğünün, "Gökçe Barajı Kurtköy Derivasyonu"nu 22 Nisan 2014 tarihinde ihale ettiği ve 14 Mayıs 2014 tarihinde işe başladığı belirtildi. 

Açıklamada, 120 gün gibi kısa bir sürede tamamlanan derivasyondan baraja suyun, 6 Eylül 2014'te aktarılarak büyük bir başarıya imza atıldığı ifade edilerek, tamamlanan bu derivasyon ile Safran deresinden yılda 13 milyon metreküp suyun, 7 bin 483 metre uzunluğundaki boru ile Gökçe Barajı'na aktarıldığı dile getirildi. 

Diğer yandan yaşanan kuraklığa çözüm için hayata geçirilen Yalova Çok Acil İçmesuyu Projesi kapsamında 15 adet derin su kuyusunun açıldığı ve pompa ile elektrik aksamı montajları tamamlanarak 18 Eylül 2014 tarihinde işletmeye alındığı kaydedildi. 

Açıklamada, Yalova Belediyesine devredilen 15 adet kuyudan yılda 7,7 milyon metreküp suyun Yalovalıların hizmetine sunulduğu ifade edildi. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'nun üzerinde hassasiyetle durduğu ve acil olarak çözülmesi için talimatlandırdığı Yalova'daki su sıkıntısının, alınan tedbirlerle aşıldığı belirtilen açıklamada, yapılan çalışmalarla Gökçe Barajı'nın doluluk oranının yüzde 4'ten yüzde 35'e yükseldiği ve bundan sonra su problemi yaşanmaması için kalıcı yapıların tamamlanarak hizmete alındığı aktarıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir