Aşı çalışmalarına BVHO'dan destek

Hastalıklarla mücadelede oda üyesi 200 serbest veteriner hekim yer alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Başta şap olmak üzere hayvancılık sektörü için büyük tehdit oluşturan hastalıklara karşı yapılacak aşı çalışmalarına, Bursa Veteriner Hekimler Odası da destek verecek. İlkbahar ve güz dönemi olmak üzere iki kez yürütülecek aşı çalışmalarıyla ilgili protokol, Bursa Veteriner Hekimler Odası ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bursa İl Müdürlüğü arasında imzalandı.

Bursa ve ilçelerindeki 190 bin büyükbaş hayvanın şap, Burucella ve LSD hastalığına karşı aşılanmasını öngören protokole, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bursa İl Müdürü Ömer Ceylan imza attı. Protokol imza töreninde İl Müdür Yardımcısı Akif Şenyürek, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Yakup Sağlık da hazır bulundu. Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, imzalanan protokolün, hayvan hastalıklarıyla mücadelede kamu-özel sektör işbirliğinin en güzel örneğini oluşturduğunu söyledi. Protokol ile Bursa Veteriner Hekimler Odası üyesi 200 serbest veteriner hekim tarafından Bursa ve İlçelerindeki 190 bin sığırın üç tür hastalığa karşı aşılanacağını kaydeden Sağlam, ilkbahar dönemi aşı çalışmalarının Şubat ve Mart aylarında, güz dönemi çalışmalarının ise Eylül ve Ekim aylarında gerçekleştirileceğini bildirdi.

Sektörü tehdit eden hastalıkların başında şap geliyor

Türk hayvancılık sektörünü tehdit eden hastalıkların başında şap hastalığının geldiğini belirten Başkan Sağlam, Bursa'nın şaptan arındırılmış arî bölge haline getirilmesi için pilot illerden biri olduğunu hatırlattı. Oda olarak geçmiş yıllarda yaptıkları aşı çalışmalarında sağladıkları başarı sayesinde; aşı prokolüne bu yıl iki hastalığa karşı yürütülecek aşı çalışmalarının da eklendiğini kaydeden BVHO Başkanı Sağlam, “Şubat ve Mart ayları içinde üyelerimiz sahaya inerek hayvanları şap, Burucella ve LSD hastalığına karşı aşılayacak. Bilindiği gibi halk arasında dabak hastalığı olarak bilinen şap hastalığı, hem büyükbaş, hem küçükbaş hayvanlarda et ve süt verimini azaltan ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle koruyucu önlemlerin başında gelen aşılama çalışmaları önem taşıyor” dedi. Başkan Sağlam, bu yıl protokole eklenen Burucella ve LSD hastalıklarının sektör için tehdit oluşturan önemli hastalıklar olduğuna değindi. Gebe hayvanlarda düşüğe neden olan Burucella hastalığı ile virüs yoluyla bulaşan LSD (Lumpy Skin Disease) hastalığının ekonomik kayıplara yol açtığını ifade eden Başkan Sinan Sağlam, bu iki hastalığa karşı aşı çalışmasının da protokole ilave edilmesini olumlu bir gelişme olarak gördüklerini sözlerine ekledi.