Celal Kadooğlu: Ayçiçeği bolluğunu değerlendirmeliyiz

Geçen yıl Türkiye’nin 963 milyon dolar ayçiçek yağı ihraç ettiğini ve ihracatın yarısının Güneydoğu Anadolu bölgesinden gerçekleştiğini söyleyen Kadooğlu, “Şu an dünyada ayçiçeği tohumu ve yağı alanında ham madde bolluğu var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına ilişkin tebliğ ile bu ürünlerde gümrük vergisinin azaltılmasını değerlendiren Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Türkiye’nin bitkisel yağ alanındaki ileri seviyedeki özel sektör yatırımlarıyla geniş bir coğrafya için tedarik merkezi olduğunu belirtti.

Geçen yıl Türkiye’nin 963 milyon dolar ayçiçek yağı ihraç ettiğini ve ihracatın yarısının Güneydoğu Anadolu bölgesinden gerçekleştiğini söyleyen Kadooğlu, “Şu an dünyada ayçiçeği tohumu ve yağı alanında ham madde bolluğu var.

Başta Ukrayna olmak üzere ayçiçek tohumu üreticisi ülkelerin rekolteleri bu derece artmış ve ayçiçek tohumunda küresel fiyatlar bu kadar gerilemişken, bu karar işletmelerin hammadde maliyetlerini aşağı çekecek bir adım oldu. Ticaret Bakanlığımız bu kararı alırken, yurtiçindeki hasat dönemine kadar piyasaların sağlıklı bir ihracatın yarısının Güneydoğu Anadolu bölgesinden gerçekleştiğini söyleyen Kadooğlu, “Şu an dünyada ayçiçeği tohumu ve yağı alanında ham madde bolluğu var.

Başta Ukrayna olmak üzere ayçiçek tohumu üreticisi ülkelerin rekolteleri bu derece artmış ve ayçiçek tohumunda küresel fiyatlar bu kadar gerilemişken, bu karar işletmelerin hammadde maliyetlerini aşağı çekecek bir adım oldu. Ticaret Bakanlığımız bu kararı alırken, yurtiçindeki hasat dönemine kadar piyasaların sağlıklı bir şekilde işlemesini gözetti. Enflasyonla mücadele için seferber olduğumuz bu dönemde, gıda alışverişlerinin zirve yapacağı Ramazan ayı öncesi alınan gümrük vergisini azaltma kararını anlamlı buluyoruz” dedi.

“Irak’taki çalışmalarımız ihracatta olumlu sonuç verdi”

 Bölge ekonomisi için büyük önem taşıyan Irak’ta dış ticareti kısıtlayıcı önlemlerin sürdüğüne ve bunun bölgede ekonomisini etkilemeye devam ettiğine dikkat çeken Kadooğlu, Irak'ta meyve suyu ve meşrubat ithalatına getirilen yasaklara, son olarak hamur işleri ve kek kısıtlamaları eklendiğini belirtti. Irak’ın bu ürün gruplarında yüksek üretim kapasitesi olmadığını söyleyen Kadooğlu, “Irak’ta bakanlığın amacı içeride artan talebi karşılamak üzere ülkede yatırım iştahını artırmak gibi görünüyor. Burada bir çözüm üretmek üzere Irak yeter ki işbirliğine istekli olsun, biz her türlü desteği veririz” diye konuştu