Deri ihracatına Rusya morali

Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi ilişkilerin düzelmesiyle deri ve deri mamulleri sektöründe ihracat yılın 5 aylık döneminde yüzde 73 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR

Geçen yıl Türkiye ile Rusya arasında yaşanan siyasi gerginlik ve komşu ülkelerde yaşanan savaş ve terör olayları nedeniyle ihracatta dibi gören Türk deri sektörü yeniden ayağa kalkarak eski günlerine dönüyor. Rusya’ya yılın 5 aylık döneminde deri ihracatı yüzde 73, mayıs ayında ise ayakkabı ihracatı yüzde 500 arttı.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB), Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği ve Artı Fuarcılık Limited Şirketi işbirliği ile bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Leather&Fur Fashion Show Fuarı Antalya’da WOW Kremlin Palace’de başladı. Üç gün devam eden deri fuarına, başta Rusya olmak üzere İngiltere, Norveç, Ukrayna, Kazakistan, Dağıstan, Azerbeycan, Bulgaristan, Letonya, Litvanya ve Belarus’tan gelen 750’nin üzerinde ithalatçı firma temsilcisi katıldı. Fuarda 30’dan fazla deri üretici ve ihracatçı firma yer aldı. Fuarda ithalatçı firma ve Türk deri ihracatçıları temsilcileri ikili görüşmeler yaptı.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak, yılın 5 aylık döneminde Rusya’ya deri ihracatının yüzde 73 arttığını söyledi.

Yılın 5 aylık döneminde toplam 635 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini anlatan Şenocak, deri ve deri mamulleri ihracatının 2013 yılından beri düşüşte olduğunu ve bu sektörün zor durumda kaldığını ve dip yaptığını anımsattı. Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi ilişkilerin düzelmesiyle deri ve deri mamulleri sektörünün yeniden ayağa kalkmaya başladığını kaydeden Şenocak, “Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin iyi bir seviyeye geldiği bu dönemde, Türk deri ihracatçısı en önemli pazarı olan Rusya’ya yapılan ihracatta 5 ayda yüzde 73 artış oldu. 5 ayda 62 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Rusya’ya deri ihracatındaki artış geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Özellikle mayıs ayında Rusya pazarına, ayakkabı ihracatında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 500 artış ile 6,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Dünyada deri ve deri mamulleri ticareti 140 milyar dolar civarında. Türkiye bu pazardan çok az pay alıyor” diye konuştu.

‘Tabakhanelerde Suriyeli işçi çalıştırmayı düşünüyoruz’

Türkiye’de deri işletmeleri ve tabakhanelerin yüzde 30-40 kapasitede çalıştığını, eleman sıkıntısı yaşandığını anlatan Şenocak, “Tabakhanelerde Suriyeli işçi çalıştırılması için girişimlerimiz var. Sektör artık Türk işçisi bulamaz duruma geldi. Suriyeli işçi çalıştırılması konusunda başvurularımızı yaptık” dedi.

Bu yıl 1.6 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz

Deri ve deri mamullerinde 2017 yılında yüzde 10-15 artış ve 1,6 milyar dolarlık ihracat hedefl ediklerini ifade eden Şenocak, UR-GE projeleriyle ayakkabı, deri ve deri mamulleri ile saraciye alt sektörlerinde ihracatçıları mevcut pazarlar dışında yeni ihracat pazarları bulmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirtti. Dünya çapında 2016 yılına göre deri ve deri mamullerinde yüzde 15 bir artış öngördüklerini anlatan Şenocak, ‘’Birçok ülke açısından artıya geçtik. İhracatçıları başka ülkelere taşımayı planlıyoruz. Rusya dışında başka ülkelerden Türkiye’ye girişte sıkıntı yaşanıyor.

O yüzden biz dışarıya çıkacağız. Devlet destekli projelerle dışarıya açılacağız. Rusya’da Türkiye’nin kuracağı Ticaret Merkezi’nde yer alacağız” dedi. Rusya’da Türk Ticaret Merkezi’nde sürekli fuar alanında yer alacaklarını ifade eden Şenocak, “Çin’e, Kenya’ya ticaret heyetleri gönderdik. Hedefimizde Güney Kore var. ABD uzun süredir hedefl erimizdeydi, ABD’ye ihracatta da artışlar var. Krizler nedeniyle sadece belirli ülkeler yerine daha uzak ülkeler ile görüşmeler yapıyoruz. AB olmazsa olmazımız. Geleneksel pazarın yerine yeni pazarlar eklememiz lazım.

Rusya’da Türkiye deri sektöründe yönlendirici konumda… Rusya pazarına her geçen gün katma değeri daha yüksek ürünler ihraç ediyoruz. Türk deri sektörü olarak moda ve trendleri yakından takip etmekle kalmıyor artık kendimiz bu değerleri taşıyan ürünler üretiyoruz” şeklinde konuştu.

Fuardan 10 milyon doların üzerinde katkı bekliyoruz

Bir yıl içinde Leather&Fur Fashion Show Fuarı gerçekleştirdiklerini anlatan Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı (TDKD) Musa Evin “Bu fuarın ilkini 19 firma ile 300’den fazla iş insanına yaptık. İkincisinde 22 firma 500’den fazla iş insanı katıldı. Üçüncüsüne başladığımız 3.Leather&Fur Fashion Show’da 30 katılımcı firma ile 750’nin üzerinde iş insanını buluşturuyoruz. 15’in üzerinde firmamız da fuarımıza katılmak için sıra bekliyor’’ dedi. Her geçen gün ziyaret ve katılımcı sayısının artırdığını ifade eden Evin, Aralık ayında ABD, Kanada ve özellikle İskandinavya bölgesinden iş insanlarını konuk edeceklerini, pazar çeşitliliği yaratarak deri konfeksiyon sektörünün hak ettiği yere gelmesi için var çalıştıklarını kaydetti. Evin, fuardan da 10 milyon doların üzerinde bir katkı beklediklerini sözlerine ekledi.