'buyaka projesi'ni evden ofise çevirdi 'Beylikdüzü'nde AVM'ler elenir' dedi
Buyaka projesinde ofisler kiralamaya açıldı. 110 bin metrekarelik inşaat ve 42 bin metrekarelik kiralanabilir alışveriş merkezi alanı olan projede her biri 21 kattan oluşan 3 ofis kulesi ve 22 katlı bir home ofis bulunuyor.
Leyla İLHAN
İSTANBUL - Artell ve Koytür AŞ tarafından Ümraniye Tepeüstü'nde 350 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen "buyaka" AVM projesinin home ofislerinde de yaşam başladı. 110 bin metrekarelik inşaat ve 42 bin metrekarelik kiralanabilir alışveriş merkezi alanı olan projede her biri 21 kattan oluşan 3 ofis kulesi ve 22 katlı bir home ofis bulunuyor. Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım İşletmeciliği AŞ Genel Müdürü Turgay Bayrı, buyaka projesinin önce konut olarak tasarlandığını ancak Maslak'tan Ümraniye ve Ataşehir bölgesine olan ofis kayışından dolayı projede tadilata giderek ofise dönüştürdüklerini aktardı.
Yoğunluğun olduğu bölgelerde ki AVM'ler de eleme olacak
Bazı bölgelerde çok fazla AVM olduğunu kaydeden Bayrı, yoğunluğun olduğu bu bölgelerde eleme olabileceğini kaydetti. Özellikle Beylikdüzü'nde kapanma beklediklerini anlatan Bayrı, "Ancak Levent-Zincirlikuyu'nda böyle bir şey beklemiyoruz" dedi. Türkiye'de insanların yürüyerek gidebilecekleri semt AVM'lerinin oluşmaya başladığını da dile getiren Bayrı, "Şehir içindeki diğer büyük AVM'ler ise yanı başlarındaki yapı marketleri, marketlerle güçlerine güç katıyor" dedi. Bayrı, bunların yanında projenin mimarisinin bölgenin rüzgarlarına uygun olması gerektiğine de dikkati çekti.
Buyaka'da konutların home ofis olarak kullanılması için kat yüksekliklerini artırdıklarını anlatan Bayrı, "Şu anda 4 kulemiz var. Bu kulelerden bir tanesi home ofis olarak yapılırken diğer üç kulemiz de A plus ofis olarak yapıldı" dedi.
Ofislerde satmak yerine kiralama yöntemine gittiklerini aktaran Bayrı, "Şu anda konut kulesi de dahil olmak üzere 2 kule kiralamaya açıldı. Diğer kuleler içinse görüşme devam ediyor. Bu ofisleri doldurdukça diğerlerini de kiralamaya açacağız" dedi.
Projede toplam 80 bin metrekarelik ofis alanı olduğunu kaydeden Bayrı, "100 metrekare ilse 288 metrekare arasında home ofislerin yer aldığı kuleye 15-20 daire taşındı. Burada hayat başladı" dedi. Ofislerde kiralama fiyatlarının ise 25 dolardan başladığını belirten Bayrı, ofislerin buradaki AVM'ye katkısının da çok fazla olduğunu belirtti. Yüzde 100 dolulukla açıldı Bünyesinde ulusal ve uluslararası 140 mağazası ile yüzde yüz doluluk oranını yakalayan buyaka alışveriş merkezi moda, eğlence, teraslı cafe restoranları ve yemeiçme alanlarının yanı sıra dört kattan oluşan ve 1200 araç kapasiteli otoparkı ile dikkatleri çekiyor.
AVM'nin yüzde 100 dolu olduğunu aktaran Bayrı, "Genelde AVM'ler yüzde 70 dolulukla açılır. Sadece açılmayı bekleyen üç mağazamız var. Bunlardan Dardenya, Aeropostale, Paul Cafe'de dekorasyon çalışmaları devam ediyor" dedi. Bu başarıda AVM'nin konumu ve AVM'nin ferah tasarımının önemli derece rol oynadığını söyleyen Bayrı, "buyaka" alışveriş merkezi yeme-içme sektöründen tekstile kadar ulusal ve uluslararası birçok ünlü markayı bünyesinde barındırdıklarını kaydetti. Bayrı, dünyaca ünlü giyim markalarından American Eagle, Aeropostale, Promod, Gymboree, multibrand ayakkabı markası Superstep, gözlük markası Hut Sunglass ve yeme-içme sektöründe isim yapmış Villa Italian Kitchen, Steak & Fries, Paul Cafe gibi markaları ilk kez Türkiye' de bünyesinde bir araya getirdiğini belirtti.
Çocuklar makinelerden uzak tutuluyor
[PAGE]Çocuklar makinelerden uzak tutuluyor
Samsung'un sadece Dubai ve İngiltere'de olan cep telefonundan, buzdolabına kadar her türlü ürünü satan konsept mağazasını Türkiye'de ilk kez buyaka da açtığını söyleyen Bayrı, çocuklara yönelik eğlence merkezi anlayışını farklı ve sosyal bir konsept çerçevesinde sunan İsveç kökenli SPIVIZZKIDSPLAY Çocuk Eğlence Merkezi'nin de yine Türkiye'de ilk olarak buyaka da açıldığını belirtti. "buyaka" alışveriş merkezi, Türkiye' ye ilk kez giriş yapacak olan İsveç markası SPIVIZZKIDSPLAY çocuk eğlence merkezi ile çok özel bir sosyal sorumluluk anlayışına imza atıyor. AVM'de çocukları jetonlu oyun makinelerinden uzaklaştıran, zihinsel ve kişisel gelişimlerine yönelik aktiviteler ve oyun grupları gibi eğitici eğlence biçimleri yer alıyor.
Alışveriş merkezine ayda 20-25 bin kişi geliyor
Birçok AVM'nin açılış için eylül ayını tercih ederken kiralamada doluluk oranlarının yüzde 100 yakalaması nedeniyle AVM'yi bu yılın mart ayında açtıklarını dile getiren Bayrı, "Sezon dışında açılmasına rağmen geçiş dönemi olan yazı iyi geçirdik. Hafta içi 10-15 bin kişi gelirken hafta sonu bu sayı 20-25 bine çıkıyor" diye konuştu.
Drenaj sularıyla günde 80 ton su tasarrufu
Kendi AVM'lerinde çevredeki drenaj sularını alıp AVM'nin ısıtma ve soğutma sisteminde kullandıklarını aktaran Bayrı, günde 80 ton tasarruf sağladıklarını belirtirken, AVM'deki restoranttaki atık yağların ise yağ tutucu odalarda toplanarak bunlar geri dönüşümde kullanıldığını ifade etti. AVM'de daha ferah bir ortam sağlamak için ticari bir gelir oluşturmasına karşın stant koymadıklarını anlatan Bayrı, "Böylece daha az gürültülü bir ortam sağlıyoruz" dedi. Çocuklu aileler için her katta bebek odası koyduklarını belirten Bayrı, ayrıca çocuklu aileler için bebek arabası bulundurduklarını aktardı.