'En yüksek çelik'te bizim imzamız var

Cesur mimari tasarımlar artıyor. Bu tasarımların sağlamlığı için hizmet veren Yapı Teknik Proje ise Avrupa’nın en yüksek çelik binası Avcılar’daki Hilton Double Tree’ye imzasını attı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


Handan Sema CEYLAN

İSTANBUL - Türkiye'nin dört bir yanında yüksek katlı binalar yükselirken, markalı yeni projeler mimarileri ile de ön plana çıkıyor. Mimarların hayallerini ‘sağlam temeller' üzerine oturtmak ise proje firmalarına düşüyor. Binaların statik güvenliğini sağlan proje firmalarından biri de Yapı Teknik Proje. Avrupa'nın en uzun çelik binasında onların imzası var. Bugüne kadar 2 bine yakın projeye imza atan Yapı Teknik Proje, Avrupa'nın en yüksek çelik binası Avcılar'daki Hilton Double Tree Otel'in statik projesini yaptı.

Önümüzdeki yıl 25'inci yılını kutlayacak şirket şu anda Finans Merkezi'ndeki ilk yapı Sarphan Finans Park'ı da projelendirdi. Firma, Varyap'ın Meridian projesi için de çalıştı. Projede yer alan kule Anadolu Yakası'nın en yüksek binası. Ağaoğlu'nun 43 katlık My World'ünde ilk defa dairesel tünel kalıp sisteminin kullanımı sağlanmış. Yüksek binalar, sanayi yapıları ve rüzgar türbinlerinin inşasına imza attıklarını anlatan Yapı Teknik Proje Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Teker, "1983 yılında mesleğe başladım. Türkiye'yi de aşan bir mühendislik firması kurmam gerektiğini düşünerek Yapı Teknik Proje'nin temelini 1988 yılında attım. Şimdi 6 ortağız. Yönetim kurulumuza eklenen bu isimler bize enerji getirdi. Türkiye'de şirketler kuruluyor ama kurucusu ile büyüyor. Sonra da şahsın piyasadan çekilmesiyle siliniyor. Bizim amacımız bu şirketin Avrupa'daki örnekleri gibi asırlarca yaşaması. Bu yapılanmamız sayesinde biz de benzer bir başarıyı kazanacağız" diye konuştu. Şu ana kadar yaklaşık 2 bin projeye imza attıklarını anlatan Teker, 50'yi aşkın mühendisle çalışan Türkiye'nin en büyük mühendislik ofislerinden biri olduklarını söyledi.

Bir mimari yapının ortaya çıkmasında projenin, maliyet içindeki payının Japonya'da ve Amerika'da yüzde 10 civarında olduğunu anlatan Teker, "Ancak Türkiye'de bu oranı yüzde ile ifade edemiyoruz, çok küçük. Yurtdışında proje fiyatları konuşulmaz, genelde nerede yapılacağı tespit edilir ve işe başlanır" şeklinde konuştu. Bu oranın da daha aşağı çekilmeye çalışıldığını anlatan Teker, "Üniversiteden mezun olan bir mühendisle 20 yıllık mühendis aynı yetkiye sahip. Bunun düzenlenmesi lazım" diye konuştu.

Gölcük'teki askeri tesislerin içinde bir kapalı spor salonunu projelendirdiklerini anlatan Şakir Teker, "Biliyorsunuz 1999'da depremin merkez üssü orasıydı. Spor salonu depremde yıkılmadı ve AKOM orayı koordinasyon merkezi olarak kullandı. Bu da bizi gururlandırdı. O üzücü olay içinde bir nebze de olsa sevinebildik" dedi.

Kazakistan'da bankaya Rusya'da Arçelik'e çalıştı

Türkmenistan, Kazakistan, Rusya, Libya, Romanya ve Mısır'da projeler yaptıklarını kaydeden  Şakir Teker, "Biz Rusya'da Arçelik'in çelik konstrüksiyon fabrika binalarına, Kazakistan'da bir banka projesine imza attık. Şimdi Türkmenistan Meclisi'ne ait bir otel projemiz var, 2013'te açılacak" dedi. Finans Merkezi'ndeki ilk proje olan Sarphan Finans Park'ın projesni yaptıklarını kaydeden Teker, şunları kaydetti: "Sarphan yüksek yapı şeklinde rezidans, otel, ofis ve ticaret bölümlerinden oluşuyor. Biz yapıyı projelendirirken, yönetmeliklerinde bize verdiği standartların üzerinde bir iş yapıyoruz. Ülkede çok az mühendisin yapabileceği bir hesap yöntemi ile orayı projelendirdik. Depremden önce C16 betonlar atılıyordu, şimdi minimum C30'lar atılıyor. Biz Sarphan'da C60'lara kadar çıktık." Kentsel dönüşüm, akıllı yapılar, bazı yapıların renovasyonu nedeniyle çelik yapıların daha çok tercih edilir olduğunu da kaydeden Şakir Teker, "15 yıldır çelik yapıların projelendirilmesinde yer alıyoruz. Aralık ayının başında Hilton Double Tree Otel hizmete girecek. 105 metre olan bu bine tamamen çelikten ve Avrupa'nın en yüksek çelik binası. Onu da biz projelendirdik" diye konuştu.

 

[PAGE]

 

celik2.jpg

 

[PAGE]

 

yapiteknik1.jpg