Ege’nin gözdesi Çeşme’de imarlı arsaların fiyatları yükselişe geçti
Ege’nin popüler turizm destinasyonu Çeşme’de yıl içinde konut fiyatları talepteki düzenli artış nedeniyle yüzde 20 oranında arttı.
Leyla İLHAN
İSTANBUL - Yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki geniş ve beyaz kumlu plajları, nitelikli konaklama tesisleri ve termal olanaklarıyla Ege’nin popüler turizm lokasyonu olan Çeşme, gayrimenkulde yatırım fırsatları sunuyor.
Bir yıl içinde konut fiyatlarının yüzde 20 oranında arttığı ilçede yabancılara mülk satışının ayrıntılarının netleşmesi ile beraber konut fiyatlarında ortalama yüzde 45 seviyelerinde artış bekleniyor. Yabancıya satışın yanı sıra Çeşme’de imar aksaklıklarının düzelmesi ile arsa fiyatlarının ise yüzde 20 ila 50 oranında artacağı kaydediliyor.
Koyları, berrak denizi, deniz içinde kaynayan kükürtlü suları, yarımadanın 29 kilometreyi bulan
kıyıları boyunca dağılırken, 20’ye yakın kumsalın yer aldığı ilçede, sağlık turizmi, yat turizmi, golf turizmi gibi alternatif turizm olanakları ve turizm potansiyelinin geliştirilmesiyle ön plana çıkarılıyor.
Çeşme ilçesindeki yatırımların artması ve plan değişikliği ile ilgili süreçlerin netleşmesiyle beraber konut ve arsa fiyatlarında artışlar gözlemlendiğini aktaran TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ İzmir Şubesi Kıdemli Değerleme Uzmanı Selda Ulaşır, Çeşme ilçesinde arsa yatırımlarına olan talebin her yıl düzenli olarak artığına dikkat çekti.
“Çeşme’de yer alan imarlı arsaların değerleri her yıl artmakta. Arsaların konut arsası, turizm arsası ve lokasyonuna bağlı olarak değer artış yüzdeleri farklılık göstermekte” diyen Ulaşır, “Genel ortalama olarak, lokasyon ve denize yakınlığı da düşünüldüğünde arsa fiyatlarındaki yüzdelik artış aralığı yüzde 20 yüzde 40 aralığında değişiyor” dedi.
İmar aksaklıkları çözüldü arsa arayışı arttı
Çeşme’de yaşanan imar planı aksaklıklarının çözüme ulaşmasıyla yatırımcıların arsa arayışlarını artırdı.
Ayrıca yabancıların da bölgeye talep göstermesiyle beraber Çeşme genelinde arsa fiyatlarının artış oranın minimum yüzde 50 seviyesinde olmasının beklendiğini söyleyen Ulaşır, konut imarlı arsa fiyatlarının 2012 yılı ortalamasına göre, konumuna da bağlı olarak metrekare fiyatlarının 200-500 TL aralığında değiştiğini anlattı. Ulaşır, turizm arsalarının metrekare fiyatlarının ise 700-1.200 TL aralığında değişiklik gösterdiğini söyledi.
Konutların metrekare fiyatları 3 bin TL’ye çıktı
Son bir yıl içinde Çeşme’de yer alan konutların fiyatları yıllık ortalama yüzde 20 oranında artış gösterdi. “Çeşme yıllar içinde popülaritesini koruyup, artan ivmeyle gelişimini sürdüren bir ilçe oldu” diyen Ulaşır, “2012 yılı, son üç aylık ortalamaya bakıldığında konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 15 oranında artış gözleniyor” dedi. Son bir yıl içinde ilçedeki genel ortalamaya göre konut metrekare birim fiyatlarının yaklaşık 2 bin 500 TL’den, 3 bin TL’ye yükseldiğini söyleyen Ulaşır, “Çeşme’de mevcut durumda konut stoğu bulunmakta. Çeşme ilçesindeki yatırımcıların ve mevcut nüfusun, gelecek yıllardaki ilçenin gelişiminden beklentisi yüksek. Yabancılara mülk satışının kesinleşmesi ile beraber konut fiyatlarında ortalama yüzde 45 seviyelerinde artış bekleniyor. Mevcut durumda var olan konut stoğunun, yabancılara satışların artmasıyla değişeceği ve yeni konut projelerine talep olabileceği öngörülüyor” yorumunu yaptı.
Çeşme İlçesi’nde kimler hangi yatırımı yapıyor
Prohorov, Nazif Zorlu, Dilek Sabancı ve İzmirli Özkardeş Ailesi gibi dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen işadamlarının otel kurduğu Çeşme’ye, yeni yatırımlarla 3 bin 680 yatak ekleneceği düşünülüyor.
Tek-Art İnşaat AŞ, Alaçatı’da 5 yıldızlı otel yatırımı yapıyor, ruhsat işlemlerinin tamamlandığı belirtilmiş. Otel, 100 dönüm arazi üzerinde inşa edilecek, yatırım maliyetinin 65 milyon dolar olacağı belirtiliyor. Otelde odalara termal su olması, özel bir kür merkezi, çamur banyoları ve güzellik merkezleri olması planlanıyor.
Dilek Sabancı kuruluşundaki Dilek Gayrimenkul’ün de Çeşme’de yatırım planları bulunuyor. Yaklaşık 120
dönüm arazi üzerinde otel yatırımı planlanlamakta olup, 200 yatak kapasiteli olacağı belirtiliyor. Otelin, Four Seasons Otel grubu tarafından işletileceği belirtiliyor.
Zorlu Grubu ise Alaçatı’daki mevcut potansiyelden faydalanarak golf turizmine yöneldi ve golf oteli
kurmak için hazırlıklarına başladı.
Yaşar Ambalaj da Çeşme’de yatırım planları olan şirketlerden biri. 270 yatak kapasiteli olan otel
projesini, 11 bin 930 metrekare arazi üzerinde liman oteli olarak planlıyor.
Polimeks ise yaklaşık 29 bin 575 metrekarelik arazi üzerinde 600 yatak kapasiteli otel projesi planlamakta olup, otel arazinin 49 yıllığına kiralandığını belirtiliyor.
Solto Otel’in kurucularından Akdede Grubu ise 300 yataklı iki adet otel projesi olduğunu belirtiliyor.
Ayasandra şirketi de Çeşme Tekke Plajı’nın otel, kür merkezi, termal havuz, plaj, yelken kulübü, hamam, fitness, sağlıklı yaşam aktivite alanları, restoran, mahalle bakkalı, kahve, fırın gibi yerlerin içinde olacağı proje planlıyor.
İzmirli Özkardeş Grubu ise, önceki yıl satın aldığı Boyalık’taki Fram Otel’i yeniden inşa etmiştir. Otel, 450 yatak kapasiteli olup, Movenpick Grubu’nun işletmesi bekleniyor.
Çeşme Ayasaranda Koyu’nda ise Sesan Şirketler Grubu tarafından butik otel yapılması planlanıyor. Otelin 60 odalı, 80 aparttan oluşması ve 300 yataklı olması planlanıyor.
EN ÇOK BOYALIK, ALAÇATI VE DALYAN TERCİH EDİLİYOR
İlçenin Ayasaranda, Dalyanköy, Çiftlikköy, Altınkum ve Pırlanta bölgelerine yatırımcılar rağbet göstermekte olup, ilk tercih edilen bölgeler Boyalık, Alaçatı ve Dalyan olarak göze çarpmakta.
Bölgenin turizm sektörü açısından gelişiminin etkin olması mevcut yatımlarda alternatif yatırımların yer alması gerekliliğini doğuruyor. Bu açıdan tüm dünyada önemli turizm getirilerinden biri olan golf turizminin de Çeşme’de gelişime açık olması öngörülüyor. Ancak bu yatırımlar için karşılaşılan en büyük engel arazi.
Bölgede golf sahasına uygun birçok arazinin maliye hazinesi mülkiyetinde olması sebebi ile yatırımcılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın golf sahaları için yer belirlemesi ve tahsise çıkılmasını bekliyor.