Fu Gayrimenkul, '1 milyon' ipoteğe koşuyor

Fu Gayrimenkul Genel Müdürü Ertuğrul Bul, son ürünleri Sağlam Tapu’da hedeflerini anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN - BORSA / FİNANS SERVİS

Ertuğrul Bul Türk sigorta sektörünün yakından tanıdığı bir isim. Yıllarca sigorta sektöründe üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra eşiyle birlikte Türkiye’nin ilk online sigorta brokerı olan Sigortadukkani.com’u kurmuş ve bu siteyi de 2012 yılında satmıştı. Bul, şimdi hem deneyimini konuşturacağı hem de yeni hedeflerle ilerlediği farklı bir işe yoğunlaşmış durumda. 

Gayrimenkul ipoteği alanında kurumsal hizmet veren Fu Gayrimenkul’ün Genel Müdürlük görevini üstlenen Bul, bu yıl 10’uncu yılını kutlayan şirkette 1 milyon ipoteğe ulaşmayı hedefl iyor. Ertuğrul Bul, iç organizasyonda yaptıkları bazı değişikliklerle işleyişe hız kazandırdıklarını ve Türkiye sınırları içinde yapılan ipotek işlemlerini artık yurt dışına da taşıdıklarını anlatırken Fu Gayrimenkul’ün emlak alımlarında son tüketiciye danışmanlık sağlayacağı yeni hizmeti ‘Sağlam Tapu’da ise tüm Türkiye’deki bireylere ulaşmak istediklerini anlatıyor. 

Ertuğrul Bul, Fu Gayrimenkul’ün Türkiye’de 20 banka ile 30 banka dışı finans ve finans dışı kuruluşun verdikleri kredilerin ya da bayiliklerin teminatı için hazırlanan ipotek işlemlerini sigorta güvencesi ile gerçekleştirmek üzere 2005 yılında kurulduğunu anlatıyor. 

Günde 800-1000 ipotek alıyor, 850 bini devirdi 

Fu Gayrimenkul, Robert Romain, Kerim Yalman ve Gökhan Arıkoç’un sahibi olduğu private equity şirketi Pera Capital tarafından satın alınarak yatırım yapılmış bir şirket. 2005’te kurulan Fu’ya Pera Capital ilk olarak yüzde 38’ini alarak 2008 yılında yatırım yapıyor. Ardından ikinci hisse alımı 2012’de geliyor. Ocak 2014’te de Pera Capital Fu’da üçüncü hisse alımını da yaparak şirketin tamamına sahip oluyor. Bul ise Fu Gayrimenkul’e 2013 yılında geliyor. 

Fu, ağırlıklı olarak bankaların konut kredisi kullanan müşterileri için yapılan ipotek işlemlerini yürütürken Bul, günde 700-1000 ipotek aldıklarını ve 850 bin barajını geçtiklerini anlattı. Şirketin bu yıl 10’uncu yılını kutladıkları 2015’te yıl sonuna kadar 1 milyon ipoteğe ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Bul, şu bilgileri verdi: “Bankalar ya da finans kurumları adına kredi kullanacak kişilerin aldıkları gayrimenkuller üzerine ipotek tesis ediyoruz. Senede 150-170 bin ipotek alıyoruz. İpoteklerin yüzde 33’ü ticari, yüzde 67’si bireysel. Bu ekonominin dinamiklerine göre dönemsel farklılar yaşanabiliyor. Geçen sene ticari tarafın ağırlığı biraz daha arttı. Bu sene konut daha ağırlıklı. İlk 4 ayda 53 adet ipotek tesis ettik. Bu da geçen senenin aynı dönemine göre işlem adedinde bizim için yüzde 26’lık bir büyüme demek.” 

Yurtdışındaki Türklere ulaşmak için büyüme sürecek 

Fu Gayrimenkul, Türkiye’nin 81 ilinde ve Ziraat Bankası’nın olduğu tüm ilçelerde anlaşmalı, zaman zaman 800’ü bulan avukatlarıyla hizmet veriyor. KKTC’de de hizmet veren Fu geçtiğimiz dönemde Berlin Başkonsolosluğu bünyesinde Tapu ve Kadastro Ataşeliği oluşturulmasıyla Almanya’da yaşayan Türklere de alım-satım danışmanlığı hizmeti vermeye başladı. 

Avrupa’da yaşayan Türkler için anavatandaki gayrimenkullerini satış ve ipotek işlemlerini Türkiye’ye gelmeden yapabilme fikrini anlatırken de Bul, şöyle konuştu: “Berlin’de Türk vatandaşları ve Türk bankaları var. Burada banka ve kredi işlemi olacaksa bizde olmalıyız diye düşündük. İlgili makamlarla temasa geçtik. Berlin Başkonsolosluğu bünyesinde Tapu ve Kadastro Ataşeliği oluşturuldu. İstanbul’daki evinizi siz Belçika’da ben Almanya’dayken online satabiliyoruz. Bunu 4 milyon Türk'ün yaşadığı 10 ülkeye daha yaymayı düşünüyorlar. Onlar Avrupa’da büro açtıkça ben de o ülkelerde bir avukatlık bürosu ile işbirliğine giderek tapu kadastroyu izleyerek faaliyet gösterdiğimiz ülkeleri genişleteceğiz.” 

Sağlam Tapu'da banka kredisi kullanmama şartı var 

Fu Gayrimenkul en son Sağlam Tapu diye bir ürün çıkardı. Ertuğrul Bul, Sağlam Tapu’da bankalara hizmet verirken elde edilen bilgi birikimi ve oluşan iş ağını bireylere de sunmak için yola çıktıklarını ifade etti. saglamtapu.com adresinden ulaşılabilen hizmette Fu Gayrimenkul, ‘alıcı’yı temsil edecek. Bul, ‘satıcı’ tarafı temsil etmeye 2016 yılında başlamayı planladıklarını da kaydetti. Hizmetin bedeli 480 TL. 

Bul, “Bir şartımız var banka kredisi kullanmamış olması. Bankaları temsilen tapularda işlem yapıyoruz. Kredili bir işlem olduğunda çıkar çatışması olabileceği öngörüsü ile Sağlam Tapu’da banka kredisi kullanmayan bireyleri hedefledik. Geçen sene sadece İstanbul’da 250 bin konut satışı var. Bunun 100 bin adedi banka kredili. 150 bin adedi banka kredisiz. Biz bu 150 bin adetlik banka kredisi kullanmayan müşteriyi hedefliyoruz” açıklamasını yaptı. 

Bul, uzmanlık alanlarının bir tapu senedinde alıcı için dezavantaj yaratabilecek bir kısıtlama olup olmadığını tespit edebildiklerine dikkat çekerek kişi adına tapu da olabilecek takyidatları (ipotek, haciz vs) belirleyerek ‘evet alabilirsiniz’ ya da ‘bu gayrimenkulün sorunları şunlar’ diyerek sorunların önerilerini de içeren bir rapor sunacaklarını anlattı. Ürünün tapu tarafındaki incelemesi Fu tarafından yapılırken imar-iskan gibi belediyeler tarafına ait işlemler içinse Ertuğrul Bul, önümüzdeki dönemde SPK lisanslı ekspertiz firmalarıyla da anlaşarak gayrimenkul ediniminin bu kısmını da hizmete dahil edeceklerini ifade etti.

"Sağlam Tapu’yu bu işin ‘Selpak’ı yapacağım"

Ertuğrul Bul, yapılan araştırmaların ilk defa gayrimenkul alacak kişilerin ‘gayrimenkul alırken eşimi, dostumu, akrabamı alıp giderim’ dediğini ortaya koyduğunu söyledi ve ekledi: “Biz gayrimenkul alacak kişinin eşi, dostu, akrabası olmak istiyoruz. Tapu müdürlüğüne girmeden biz incelememizi yapacağız. Girdikten sonra da tapu işlemlerinde adım adım kendisinin yanında olacağız.” Bul, Sağlam Tapu’da ilk yıl 750-1.000 işlem hedefl erinin olduğunu da ifade ederek “Sağlam Tapu’yu bu işin Selpak’ı yapacağım. Böyle bir ürün ve hizmet yok ve böyle bir hizmete de ihtiyaç var. Sağlam Tapu’da en büyük reklam ‘ağızdan çıkan sözler’ olacak. Hizmetten memnun olan müşteri reklamımızı yapacak. 3’üncü senenin sonunda Sağlam Tapu’daki işlem adedi Fu’nun ipotek adedini geçer diye düşünüyorum” dedi.

Ötelenmiş talebin bir kısmı realize oldu

Geçen seneye göre bireysel tarafta konut kredisi kullanımının arttığına işaret eden Ertuğrul Bul, “Geçen sene konut satışları bir önceki seneye göre binde 7 büyüdü. Ama bankalardan kullanılan kredi oranında düşüş yaşandı. İnsanlar 2014’te aynı sayıda konutu aldılar ama başka kaynaklarla; firmalardan senetlerle ya da nakitle aldılar. Bu sene yılın ilk 4 ayındaki rakamlar, hem bankalardaki konut kredisi hacminde artışa işaret ediyor hem de toplam konut satışlarında artış olduğunu görüyoruz. Ötelenmiş gayrimenkul talebi realize oluyor” dedi.