Gayrimenkul sektörü Türkiye'den fazla büyüyecek

GYODER Başkanı Torun, gayrimenkul sektörünün 2017'de Türkiye ekonomisinin üzerinde büyümesini beklediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sektörün 2017'de Türkiye ekonomisinin üzerinde büyümesinin beklendiğini ifade eden Torun, "Vergi ve harçların düşürülmesine yönelik geçici düzenlemelerin kalıcı hale getirilmesi beklentilerimiz arasında. Konut sektöründe şişmiş fiyat söz konusu değil, minimum kar marjlarıyla çalışıyoruz; yüzde 10-15 kar marjı makul bir seviye. Enflasyonun çift haneye ulaştığı, maliyetlerin arttığı, finansman maliyetlerinin ise düşmediği bir süreçteyiz, firmaların fiyat artışları yapmaları zorunlu olacak. Yatırım geri dönüş sürelerinin uzadığı bir gerçek. Böyle bir dönemde yabancıların koşa koşa gayrimenkul almalarını beklememek gerek" dedi.

Mevcut düzenlemeler ile kentsel dönüşümü gerçek anlamda yapmanın mümkün olmadığını ifade eden Torun, "Yabancı fonların ve yatırımcıların GYO'lara yatırım yapması için GYO'ların belli büyüklüğe ulaşması gerekiyor. Bunun için GYO'lar arasında birleşmelere ya da yeni gayrimenkullerle portföyün genişletilmesi yoluna gidilebilir. Sektörde farklı finansman modellerine ihtiyaç var, sınırlı özkaynakla sürdürülebilirlik mümkün değil. Mevcut mevzuatla gerçek anlamda bir kentsel dönüşüm yapılması mümkün değil, en kısa sürede makro planda imar düzenlemelerinin yapılması gerekiyor" diye konuştu.