Gayrimenkulde 'yeşil' işbirliği

Türk inşaat sektörü temsilcileri, çevreye duyarlı üretim için çalışmalar yürütürken yeşil binalara prestij getiren “LEED” ve “BREEAM” gibi uluslararası sertifikalara ulaşmak için önemli yatırımlar yapılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Dünyanın günden güne kirlenmesine dur demek için her sektörden bilinçli temsilciler, yaşanabilir çevrede, yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir yapılar hayata geçirmek için kolları sıvadı. 

Türk inşaat sektörü temsilcileri yeşil binalara prestij getiren uluslararası sertifikalara ulaşmak için önemli yatırımlar yaparken, mobilya gibi tamamlayıcı sektörlerin sürdürülebilirlik çalışmalarının desteğiyle kriterlere daha kolay ulaşılabileceği ifade ediliyor. 

Sürdürülebilir alanlar, su verimliliği, enerji ve atmosfer, malzeme ve kaynaklar ile iç mekan hava kalitesi gibi kriterlerde yeterli puan alan firmaların sahip olduğu “Leed” ve “Breeam” gibi yurt dışındaki çevreci kuruluşların verdiği sertifikalar inşaat sektöründe kaliteyi artırıyor. 

Türkiye’de yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan sertifikaları almak için belirlenen kriterlere ulaşmak için çalışan inşaat sektörünün yardımına ise yan sektörler koşuyor. 

Çevre duyarlılığına sahip üretim 

Geçtiğimiz günlerde sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında, Türk mobilya sektöründe ilk kez “Green Good Design”dan 4 ödül birden kazanan Ersa Mobilya da inşaat sektörüyle “yeşil işbirliği” yapan firmalardan birisi. Ersa Mobilya’nın Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Ata, artık çevre duyarlılığına sahip üretimin sektörler için oldukça önem kazandığını ifade ederek, “Sürdürülebilirlik denildiğinde akıllara yalnızca yeşil ya da geri dönüşüm geliyor. Ancak sürdürülebilir çalışma ekonomik ve çevresel olarak bir bütün halinde algılanmalı” dedi. 

Ata, inşaat sektörünün çevresel duyarlılık konusundaki çalışmalarını yakından takip ettiklerini bildirerek, şunları söyledi: “Gayrimenkul sektörünün her ferdi birbirinden besleniyor. İnşaat sektörünün çevrecilik konusundaki çalışmalarının başarıya ulaşmasında ise sürdürülebilir çalışma yapan mobilya sektörünün büyük önemi olduğunu düşünüyorum. Türk gayrimenkul sektörü çevreci sertifikasyonlara ulaşarak dünya trendlerini yakalarken, üretimde sürdürülebilir çalışmaları önemseyen yan sektörler sayesinde hedeflere daha kolay ulaşılabilir. Ersa olarak tamamen sürdürülebilirliğe dayalı fabrikamızda hayata geçirdiğimiz ürünlerle, inşaat sektörüne destek oluyoruz. Aldığımız son ödüller de bu konudaki çalışmalarımızı belgeledi.” 

1958 yılında, Metin Atabey Ata tarafından kurulan ERSA Mobilya, Ankara'da 105'i beyaz yakalı, 410 kişiyle üretim yapıyor. ABD, Avrupa, Rusya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapan Ersa Mobilya’da şu an ailenin 3 kuşağı da yönetimde.

Breeam nedir? 

BRE Environmental Assessment Methos (BREEAM) ilk olarak 1990’da İngiltere’de kullanılmaya başlanan daha sonra dünyanın birçok ülkesinde benimsenen çevre dostu bina sertifikası sistemidir. BREEAM sertifikasının amacı bir binanın ne kadar çevreye duyarlı olduğunun standartlara bağlanarak ölçümünün yapılmasıdır. Her sene yenilenen sertifika günümüzün çevre dostu teknolojilerini uygulayan binaların taçlandırılmasını sağlamaktır. Prensipte benzer olmakla beraber LEED sertifikasından farklı olarak, BREEAM sertifikası binanın sadece tasarımı için alınabilir ve projeye özel hazırlanabilir. Bir binanın BREEAM sertifikası alabilmesi 4 ana başlıkta incelenir: Küresel atmosfer ve kaynakların kullanımı; Yerel sorunlar; İç ortam ve sağlık; Çevrenin binalara etkisi.

LEED nedir?

LEED, (Leadership in Energy and Environmental Design/ Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik), ABD’deki Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen, sürdürülebilir yeşil bina uygulamalarını destekleyen kriterlerden oluşan bir sertifikasyon programıdır. Tasarım, yapım ve işletme performanslarının kabul edilen ölçütlere göre karşılaştırılması prensibine dayanan bu sistem bina sahiplerine ve işletmecilere binanın performansını ölçme imkânı veriyor. LEED sürdürülebilirlik konularında altı ana alanda tüm binayı inceliyor: Sürdürülebilir Araziler; Su Kullanımında Etkinlik; Enerji ve Atmosfer; Malzeme ve Kaynaklar; İç Hava Kalitesi; Yeni metotlar ve Tasarım.