Günlük konutlarda yüzlerce milyon liralık vergi kaybı

İstanbul'da günlük ya da saatlik kiralanabilen konut sayısının 15 bine ulaştığı belirtilirken, bu konutların "kayıt dışı" kiralanmaları nedeniyle devletin yıllık yüzlerce milyon liralık vergi kaybına uğradığı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul'da günlük ya da saatlik kiralanabilen konut sayısının 15 bine ulaştığı belirtilirken, bu konutların "kayıt dışı" kiralanmaları nedeniyle devletin yıllık yüzlerce milyon liralık vergi kaybına uğradığı bildirildi.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, günlük veya saatlik kiralanabilen konut sayısının İstanbul'da 15 bine ulaştığını belirterek, bu konutların Esenyurt, Beylikdüzü, Küçükçekmece-Halkalı, Bakırköy-Ataköy, Ataşehir ve Kadıköy'de yoğunlaştığını söyledi.

Günlük ve saatlik olarak kiralanabilen konutlardan günde en az 100 lira gelir elde edildiğini, ortalama gelirin ise 150-200 lira olduğunu ifade eden Aşa, günlük konutun ayda minimum 3 bin lira kira getirisi sağladığını kaydetti.

Aşa, "15 bin konuttan ayda 45 milyon lira gelir... Bunun sadece KDV'si 8 milyon liranın üzerinde. Ayrıca yüzde 15'ten başlayıp yüzde 35'e kadar yükselebilen vergi oranı var. Ortalama aylık gelir vergisi de 8-9 milyon lira tutuyor. Yani devletin kaybı yıllık en az 200 milyon lira. Bu tutar daha yukarılara çıkabilir." şeklinde konuştu.

"Yoğunluk kumar, uyuşturucu ve fuhuşta"

Konutların günlük kiralanmasının daha önce bu kadar yaygın olmadığını vurgulayan Aşa, şunları kaydetti: "Kanun dışı kişilerin kolaylıkla kalabildiği bu evlerde fuhuş yapılıyor, kumar oynatılıyor ve uyuşturucu kullanılıyor. Kimlik bilgisi sorgulanmadığı için teröristler de bu tip yerlerde kolayca kalabiliyor. Eylem yapmaya gelen veya kanun kaçakları rahatlıkla buralara girip çıkabiliyor. Ancak esas yoğunluk fuhuş, kumar ve uyuşturucuda... Son dönemde Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamalarda, bu yerlerin Emlakçılar Odası'na kayıtlı kişilerce kiralanması yönünde bir yönetmelikten bahsediliyor. Bu konuda elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız."

"Bina sakinlerinin en yakın emniyet birimine ihbarda bulunması gerekir"

İstanbul'da bu şekilde 15 bin konut olduğunu belirten Doğan, şunları kaydetti:

"Bazıları kendi konutunu iş yeri gibi kullanmakta, günlük ev kiralamalarını evinden organize etmektedir. Yani bu kişiler tek odalı birkaç yer kiralamakta ve bu evleri kendilerinin ikamet ettiği konutları kullanarak pazarlamaktadırlar. Günlük veya gecelik kiracılar ise günün veya gecenin herhangi bir saatinde aslında işletmeci olan kişinin konutuna anahtar almak veya vermek için gelmekte ve o binadaki diğer sakinlerin huzurunu kaçırmaktadır. Bu işi 24 saat boyunca yapanlar var. Bu gibi durumlarda o kişiyi diğer bina sakinlerinin en yakın emniyet birimine ihbarda bulunmaları gerekir."

Bu konularda ilginizi çekebilir