Haliçport’un özel planları askıya çıktı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘özel proje alanı’ ilan edilen Haliçport’un planları askıya çıktı. 2 etap halinde inşa edilmesi planlanan projede iki marina, 5 yıldızlı iki otel, dükkanlar, ofisler ve AVM bulunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yavuz-karaman-012.png

Haliçport olarak bilinen Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesi bünyesinde yer alan Camialtı ve Taşkızak tersanelerinin de bulunduğu Camiikebir Mahallesi’ndeki özel proje alanlarının imar planları askıya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilan edilen ve 5 Eylül’e kadar askıda kalacak olan imar planları 1/1000 ve 1/5000’likleri kapsıyor. 2 etap halinde inşa edilmesi planlanan Haliçport’un kıyı kenar çizgisinin kara tarafı 1. etap olarak adlandırılacak. Şartnamede 70 yat bağlamalı 2 adet yat limanı ve tesisleriyle birlikte dolgu alanları, 2. etap olarak hizmet verecek. 

Yaklaşık 1.5 kilometrelik kıyı şeridini halkın kullanımına açacak olan Haliçport projesiyle birlikte afet riski altındaki alanlarla birlikte birçok eski yapının yenilenmesi planlanıyor. Taşkızak ve Camialtı tersanelerindeki tarihi yapılar yenilenirken, proje alanında kongre ve kültür merkezi, sinema, eğlence tesisleri, gençlik kültür merkezi, bölgenin tarihi geçmişinin sergileneceği müze yapılacak. 

Proje kapsamında en az 70 yat kapasitesine sahip 2 marina, 400 odaya sahip 5 yıldızlı 2 otel, dükkanlar, ofisler, satış üniteleri, AVM, yeme-içme alanları, sinema, kongre merkezi, kapalı garaj ve 1000 kişilik cami yer alacak. Yapı yüksekliğinin, binanın zemine oturduğu en düşük taban kotundan itibaren 21.5 metre olduğu projede zemin üstü emsale dahil toplam inşaat büyüklüğü 318 bin metrekareyi geçemeyecek. Ancak 1500 metrekarelik cami büyüklüğü, bu rakama dahil edilmeyecek. 

Deniz 30 bin metrekare dolacak 
Deniz dolgu alanlarının 30 bin metrekareyi geçemeyeceği Haliçport’ta belirlenen tescilli yapılar korunacak. Proje genelinde kiralanabilir her 100 metrekarelik alan için bir araçlık açık veya kapalı otopark alanı inşa edilecek. Kapalı otopark kapasitesinin 2 bin 400 araç olarak belirlendiği projede fonksiyon dağılımları farklılık gösteriyor. Toplam inşaat alanının yüzde 40’ını 5 yıldızlı oteller oluşturacak. Projede kiralanabilir toplam inşaat alanının yüzde 10’unu ticari üniteler, yüzde 15’ini ofisler, yüzde 20’sini apart oteller ve yüzde 15’ini kültürel tesisler oluşturacak. 

Proje sınırında mevcut bulunan Handan Ağa Camisi, özgün haliyle korunacak. Ancak cami alanı çevresindeki niteliksiz ve ek konumda bulunan yapılar kaldırılacak ve camiye dahil edilecek. Bu sonuçla cami alanı müstakil parsel olarak belirlenecek ve vakıf adına tescillenecek. Yine proje sınırlarında kalan Divanhane Binası özgün haliyle korunacak. Ancak bölgedeki kavşak düzenlemesiyle bu yapının taşınması gündeme gelebilecek. Haliçport kapsamında alınacak izinler doğrultusunda heliport alanı da inşa edilebilecek. 

Projeye dava açılmıştı 
Geçmişi Fatih Sultan Mehmet’e dayanan tersaneler 2013 yılının temmuz ayında Haliç Yat Limanı ve Kompleksi için ihaleye çıkarılırken, ihaleyi 1 milyar 346 milyon dolarla Fettah Tamince’ye ait Rixos otelleriyle bilinen Sembol Uluslararası Yatırım ile Ekopark Turizm- Fine Otel’den oluşan konsorsiyum kazanmıştı. İhalenin tamamlanmasından kısa süre sonra Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, kamu yararına ve hukuka açıkça aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması ve projenin iptali için dava açmıştı. Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi’nin yürütmesinin durması ve iptali ile açılan dava karara bağlanmadan proje alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘özel proje alanı’ ilan edilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir