İşte Türkiye'nin 2014 yılı gayrimenkul karnesi

Türkiye gayrimenkul sektöründe 2014'te yüzde 30 artışla 4.2 milyon metrekareye ulaşan A sınıfı ofis arzı, Avrupa pazarları arasında en yüksek artışı kaydederken; AVM pazarındaki yeni arzlar ise yavaşladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gayrimenkul danışmanlığı şirketi Cushman & Wakefiled'in "2014 Türkiye Gayrimenkul Pazarı" raporuna göre, Türkiye ofis pazarı 2013 yılının ardından 2014'te de rekor kırdı.

Toplamda 900,000 metrekare yeni arzın eklendiği A sınıfı ofis pazarı 4.2 milyon metrekareye ulaşırken; yıllık bazda yüzde 30 artışla Avrupa pazarları arasında en yüksek artışı kaydetti. En fazla talep gören bölgeler Beşiktaş’tan Maslak’a kadar Büyükdere Caddesi boyunca uzanan Merkezi İş Alanı (MİA) ile Ataşehir oldu. Buna karşın yeni arzlarla birlikte toplam boşluk ise 680,000 metrekareye ulaştı.

Rapora göre, inşası devam etmekte olan 2.1 milyon metrekare yeni ofis arzı bulunurken; 2015 yılında MİA, Ataşehir ve Ümraniye bölgeleri başta olmak üzere yeni arzlarla toplam A sınıfı ofis arzının 5 milyon metrekareyi aşması bekleniyor.

Ofis pazarında 2014 yılında kiraların büyük ölçekte stabil kaldığı görülürken; gelecek dönemde de sabit kalması bekleniyor.
              
AVM arzlarında yavaşlama yaşandı

Alışveriş merkezi (AVM) segmentinde ise yeni arzlar devam etmekle birlikte, 2013 yılına göre yavaşlama gösterdi.

Rapora göre, 2014 yılında toplam yeni AVM arzı 635,000 metrekare ile 2013'teki bir milyon metrekarenin altında kaldı. Toplam arz 2014 sonu itibariyle 350 AVM’de 9.9 milyon metrekareye ulaştı.

 2.3 milyon metrekare yeni AVM arzı bekleniyor

Gelecek üç yıl içinde 2.3 milyon metrekare yeni AVM arzı beklenirken; Sivas, Van, Yozgat gibi henüz AVM olmayan illerde de açılışlar öngörülüyor. Rapora göre, otel yatırımları 2014'te artış kaydederken;  İstanbul'daki otellerin doluluk oranı ise geriledi.

Yeni yatırım yapılacak otel sayısı 2014 yılında 275’e, yatak sayısı da yaklaşık 73,000'e yükseldi.

İstanbul'un ziyaretçi sayısı arttı ancak otellerin doluluk oranı düştü

Türkiye’de 11.8 milyon ile en fazla ziyaretçi alan il konumundaki İstanbul, ziyaretçi sayısını yüzde 12 artırdı; ancak İstanbul’daki otellerin doluluk oranı yüzde 65’e geriledi.

Genel olarak otel arzının artması ile uzun süreli konaklamalar için tercih edilen "extended stay" adı verilen otellere talebin artması gerilemenin başlıca nedenleri arasında gösterilirken; bu tip otellerin doluluk oranlarının istatistiklere yansımadığı belirtildi.

Lojistik pazarındaki yatırım işlemleri arsa alımları ile sınırlı kaldı

Lojistik pazarındaki yatırım işlemleri ise, geliştirme ve ihtiyaca özel (built-to-suit) geliştirme amaçlı arsa alımları ile sınırlı kaldı. Kullanıcı pazarında yılın son çeyreğinde yaklaşık 54,000 metrekare depolama alanı kiralanarak yıl içindeki en yüksek seviyeye çıkıldı.