İşte yabancılara mülk satışındaki ayrıntılar
Yeni düzenlemeyle birlikte Türkiye'de 183 ülke vatandaşı gerçek kişi olarak taşınmaz, gayrimenkul, bina, ev ve arsa edinebilecek.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de yabancıların taşınmaz edinimlerine ilişkin yapılan düzenlemeyle 183 ülke vatandaşının gerçek kişi olarak taşınmaz, gayrimenkul, bina, ev ve arsa edinebileceğini açıkladı.
Bayraktar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında, yabancıların taşınmak edinimlerine ilişkin düzenlemenin detayları hakkında bilgi verirken, yabancı gerçek kişilerin taşınmaz ediniminde mütekabiliyet şartının kaldırıldığını hatırlattı. Bayraktar, "183 ülkenin vatandaşları gerçek kişi olarak belli kıstaslara ve ülke menfaatlerine göre askeri alanlar, yasak alanlar, stratejik bakımdan öneme haiz alanlar hariç, ülkemizde taşınmaz mal, gayrimenkul, bina, ev ve arsa edinebilecekler. Mütekabiliyet ilkesinin kaldırılıp ülke, kişi, coğrafi bölge, süre, sayı, oran, tür, nitelik, yüzölçüm ve miktar konusunda Bakanlar Kurulu’na verilen sınırlandırma, kısmen veya tamamen durdurma ve yasaklama yetkisiyle yabancıların taşınmaz ediminin kontrolünün daha seri şekilde yapılabilecek. Yabancılar, ülkemizde taşınmak ediniminde gelişmiş ülkelere paralel ve AB müktesebatına uygun hukuki düzenlemeler de yapıldı" diye konuştu.
Bakan Bayraktar, ülke menfaatlerinin gerektirdiği durumlarda ise yasa değişikliği gerekmeden Bakanlar Kurulu kararı ile gerekli tedbirlerin seri şekilde alınabileceğini dile getirdi.
Kişi başı 30 hektarı geçmeyecek
Eski ve yeni düzenlemenin kıyaslamasını da yapan Bayraktar, eski düzenlemede yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümünün iki buçuk hektarı geçmediğine işaret etti. Bayraktar, "Yapılan yeni düzenlemeyle yabancı gerçek kişiler ülke genelinde kişi başına 30 hektarı geçmemek kaydıyla ülkemizde dilediği sayıda mesken, iş yeri, arsa edinebilecek" dedi. Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin yapısız taşınmaz edinmesi durumunda geliştirecekleri projeyi iki yıl içinde ilgili bakanlığa onaylatması gerektiğine de işaret eden Bakan Bayraktar, "Süre içerisinde proje geliştirilmeyen taşınmazlar için tasfiye öngörülüyor. Amacına uygun kullanılmaması durumunda ise tasfiye edilerek, Hazine adına tescil edilebilecek" dedi.
Yeni düzenleme ile iş yeri ve konut sınırlamasının da kaldırıldığına dikkati çeken Bakan Bayraktar, diğer taraftan Bakanlar Kurulu’na bu miktarı iki katına kadar artırma yetkisi verildiğini kaydetti.
Bakanlar Kurulu 183 ülkeyi azaltma yetkisine sahip
Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bayraktar, bir soru üzerine Bakanlar Kurulu'nun yabancıların taşınmaz edinimlerine ilişkin yasadan yararlanacak 183 ülkeyi azaltma yetkisine sahip olduğunu bildirdi. Bu ülkelerin çıkartılması durumunda herhangi bir sorun olup olmayacağı yönündeki bir başak soruya Bayraktar, "Edinilen mülk müktesebat. Ancak, alım şartına uygun yatırım yapmamışsa, kullanmamışsa tasfiye hakkımız var. Onun dışında edinilmiş mülkler Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının, uluslararası hukukun güvencesi altındadır" dedi. Bayrakar, 'ülke menfaatleri' sözüne açıklık getirmesinin istenmesi üzerine, "Ülkemizin menfaatleri önemli. Ancak yabancı yatırımcıyı çekmek durumundayız. O nedenle böyle bir düzenleme yapıldı. İşin özü budur.
2B için 31 Ekim'e kadar başvurulabilinecek
Yasanın gerekçesinde de açıkça belirtilmektedir. Zaten askeri bölgeler, askeri yasak bölgeler, özel güvenlikli bölgeler, statik öneme haiz bölgeler, bunların kayıtlarını tutuyoruz. Onun dışında da belli bir sınır var. Ülke genelinde, ilçe genelinde oran var. Bunları tutuyoruz" yanıtını verdi. 2B konusuna da değinen Bakan Bayraktar, konuyla ilgili 31 Ekim’e kadar başvuruların yapılabileceğini ve 2B'den ciddi bir kaynak beklediklerine dikkat çekerek, "Vatandaş yıllardır oturduğu yerin tapusunun sahibi olacak. Çocuğuna miras bırakabilecek. Satarsa tasarruf edilebilecek. Türkiye’nin hayrına bir yasa" değerlendirmesinde bulundu.