Kayı İnşaat: Taşeronu denetleyemiyorsunuz

Kayı İnşaat CEO'su Orhun Kartal, Esenyurt'taki yangın faciası sonrası DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, kendi şantiyelerine çakmak sokmanın bile yasak olduğunubelirterek, "Taşeronu denetleyemiyorsunuz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

İSTANBUL - Esenyurt'taki şantiyede yaşanan yangın felaketi ile 11 işçinin hayatını kaybetmesi sonrası, inşaat şirketi Kayı İnşaat'ın CEO'su DÜNYA'ya konuşarak,
"Biz tüm özeni gösterdik ama taşeronu denetleyemiyorsunuz" dedi. Halen 220 milyon euroluk Marmara Park'ın inşaatının durduğunu söyleyen Kayı İnşaat CEO'su Orhun Kartal, "Taşeron firma olan Kaldem İnşaat'ın iki sahibi de gözaltında. Bizde sadece 10 günlük işi kalmıştı o firmanın. Bu firmayla bir daha çalışmayacağız. Bu durumda bizim onlarla olan ilişkimiz bitti. Ekipleri de dağıldı. Orada kalmaya devam etmeyecekler" diye konuştu.

Yatakhanede sadece kendi projelerinde çalışan işçiler olmadığını aynı zamanda Kaldem İnşaat'ın o bölgede devam eden başka projelerine ait işçilerin de o yatakhanede kaldığını söyleyen Kartal, "Sadece bizim şantiye için kurulan bir yatakhane değildi" şeklinde konuştu.

Vefat eden 11 işçiden 7'sinin kendi şantiyelerinde çalıştığını 4'ünün ise başka şantiyelerde çalıştığını kaydeden Kartal, "Ama ayrım gözetmeden bu 11 işçinin ailelerine elimizden gelen maddi ve manevi desteği sağlayacağız" diye konuştu.

İnşaata çakmak bile almıyorduk

40 saattir uyumadığını söyleyen Orhun Kartal, "Olayla ilgili olarak kendimi çok kötü hissediyorum. Türkiye'nin neresinde olursa olsun hangi şantiyede olursa olsun, trafik kazası da olsa 11 kişinin feci şekilde can vermesi çok üzücü" dedi.

İnşaatta çok fazla güvenlik önlemi aldıklarını aktaran Kartal, "Sigara sokulmuyor, çakmak sokulmuyor. Avrupa'da birçok proje yaptık, Bulgaristan'da yaptık. Litvanya'da yaptık. Bunları hep AB standartlarına uygun yaptık. İnanıyorum ki Türkiye'de bizim kadar güvenlik önlemi alanlar olmadı. Ancak taşeronlarımızın aldığı yerleri bizim denetimimiz dışında. Onların nerede yattıklarını, ne yediklerini biz kontrol edemiyoruz. Otelde de kalabilirlerdi. Kaldıkları yerler, oradaki çadırları kuranlar, oradaki elektrik tesisini kuranlar bizim denetimimizde değildi. Bunları kendi kendilerine sağlıyorlardı" dedi.

Çelebi: İki işçi öldükten sonra sigortalı yapıldı

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İstanbul'da kaldıkları çadırda yanarak ölen işçilerden Çetin Coşkun ve Sevdin Özen'in, işe giriş tarihinin 11 Mart 2012 olduğunu belirterek, elinde SGK belgesi olduğunu söylediği kağıdı göstererek, ‘'Sosyal Güvenlik pazar günü çalışıyor, belge veriyor; bu arkadaşların öldükten sonra işbaşısını veriyor, sigortalı yapmış oluyor'' dedi.

Faruk Çelik: SGK'ya ne zaman giriş yapıldıysa dakikası ile vardır

Konuya ilişkin gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise hukuki ve adli sürecin devam ettiğini belirterek sonuna kadar ihmali bulunan kim varsa ortaya çıkarılacağını söyledi. Çelik, İstanbul Esenyurt'ta bir alışveriş merkezinin inşaatı şantiyesinde çıkan yangında hayatını kaybeden 11 işçinin sigortalı olduğunu belirterek, ‘'Bunların 7'sinin hak sahiplerine hem ölüm hem iş kazası aylığı, 4'ünün hak sahiplerine ise yalnız iş kazası aylığı bağlanması talimatı verdik, bu da bağlandı'' dedi. Gazetecilerin iki işçinin sonradan sigortalı yapıldığına ilişkin sorusu üzerine Bakan Çelik, "SGK’ya ne zaman giriş yapıldıysa dakikasıyla vardır. İşçilerin sigortalılıkları bizi memnun eder" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir