Müteahhitlerin konutta dolar endişesi

Türkiye Müteahhitler Birliği raporunda ekonomik beklentilere yönelik artan riskler ve kur etkisiyle konut gibi büyük tutarlı alımların ertelenmesi öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ekonomik beklentilere yönelik artan riskler, yüksek kur seviyeleri ve piyasadaki eğilim doğrultusunda, konut gibi büyük tutarlı alımların ertelenmesinin öngörüldüğünü açıkladı.

TMB'nin "İnşaat Sektörü Ekim 2016 Analizi" raporuna göre, inşaat sektörü güven endeksinde Eylül ayında yaşanan yüzde 3.2'lik artış, yeni projelerin ve sektörde yatırımların ivme kazanma eğilimine işaret etse de; ekonomiye ilişkin riskler sektöre yönelik beklentileri sınırlıyor.

Türkiye ekonomisinin bölgedeki jeopolitik sorunlar, Rusya ile yaşanan kriz ve Suriye'deki gelişmelerin getirdiği mali yükün yanı sıra, darbe girişimi ile yurtiçinde yaratılmakta olan belirsizliğin etkisiyle yönetilmesi zor bir süreçten geçtiğine dikkat çekilen raporda şöyle denildi:

"Yılın son üç ayındaki satışlara ilişkin genel kanı, ekonomik beklentilere ilişkin artan riskler, artma eğiliminde olan kur düzeyi ve artışa geçen enflasyon doğrultusunda reel faizlerin yönünü yukarı çevirmesi sonucu, konut gibi büyük tutarlı alımların erteleneceği; konut piyasasına yönelik önlem paketine karşın, 2016 yıllık toplamının 2015 yılının altında kalabileceği şeklindedir."

TÜİK verilerine göre, 2015 yılında konut satışları 1.29 milyon seviyesinde gerçekleşmişti. Bu yıl Ocak-Eylül döneminde konut satışları geçen yıl aynı döneme göre yatay kalarak 935,811 adet oldu.

Dolar/TL Cuma günü 3.1273 seviyesini test ederek tarihi seviyeye yükselmişti.

TMB analizinde, inşaat sektöründeki büyümenin yılın son çeyreği ile 2017 yılının ilk döneminde sürdürülebilmesi ve yatırımların hız kesmeden devam etmesinin, ekonomik ve siyasi normalleşmenin sağlanmasıyla mümkün olabileceği belirtildi.

Yılın son çeyreğinde küresel piyasalardaki oynaklığın da arttığına işaret edilen analizde, siyasi riskler ve korumacı politikaların ekonomik aktivite üzerinde baskı yarattığı; yatırımlar, ticaret hacmi ve istihdam piyasalarının zayıf bir görünüm sergilediğine dikkat çekildi.

TMB'nin Ekonomi Bakanlığı'ndan derlediği verilere göre, Türk müteahhitlik firmaları 2016 yılının ilk dokuz ayında yurtdışında 4.1 milyar dolar değerinde 65 yeni proje üstlenilirken; ilk üç ülke sırasıyla Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt oldu.