Ofiste yeni trend ev konforu...

3 milyon metrekareyi aşan ofis pazarında değişim devam ediyor. Hizmetlerin hemen hepsi A sınıfı ofis projelerine girerken, çalışanları düşünen projelerin de talep görenler olarak öne çıktığı görülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

Uluslararası markaların bölge merkezlerini Türkiye’ye kaydırması, yerli markaların daha fazla şube açması ve yabancı firmaların ilgisi Türkiye’de A ve B sınıfı ofis pazarını büyütüyor. Bugün 3 milyon metrekareyi aşan bir büyüklüğe ulaşan pazarda değişim ve dönüşümde devam ediyor. Bir dönem ancak apartmanlardan dönüştürülmüş ofislerde yer bulan firmalar artık ofis projelerine taşınırken, ofislerden beklentileri de giderek artıyor.

Artık toplantı salonu, fuaye alanları, fitness salonu, dinlenme alanları, mescit, açık-kapalı otoparklar, güvenlik, vale, lobi-resepsiyon hizmetlerinin hemen hepsi A sınıfı ofis projelerine girerken, çalışanları düşünen projelerin de talep gören projeler olarak öne çıktığı görülüyor. Günün büyük bir çoğunluğunu ofislerde geçiren çalışanların, ofisten çıkmadan pek çok ihtiyacını karşılayacak olanaklar öne çıkarılıyor. As Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sert, bu nedenle yeni tasarlanan ofislerin artık, evler kadar konforlu bir ortama dönüştüğünü kaydederek, “Yatırımcılara önerimiz, hem bu trende uygun projeleri seçmeleri hem de lokasyona dikkat etmeleri” diye konuştu. Era Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu’da sahip olduğu A sınıfı ofisiyle Türkiye’nin en büyük ofis pazarı olan İstanbul’da son dönemde tasarlanan ofis binalarında, kiracıların ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak üzere tasarlandığına dikkat çekiyor. Ekşioğlu, 5 yıldızlı otel hizmetinin verilmeye başlandığı ofislerde çalışanların boş zamanlarını değerlendirebilecekleri alanları da bünyesinde barındıran ofis binalarına talep giderek artmakta olduğunu kaydetti.

Avrupa Yakası yatırımlarda revaçta

İstanbul’da A sınıfı nitelikli ofislere talep artarken, İstanbul’da bulunan 1 milyon 810 bin 570 metrekare A sınıfı ofis alanının yaklaşık 500 bin metrekaresi Anadolu yakasında, geri kalan 1 milyon 310 bin 570 metrekarenin ise Avrupa Yakası’nda yer aldığı dikkat çekiyor. Avrupa Yakası’nda bulunan ofisler, Şişli-Zincirlikuyu-Levent-Maslak aksında Büyükdere Caddesi üzerinde yoğunlaşırken, son dönemde hayata geçirilen projelerin varlığı, yatırımcı firmaların Zincirlikuyu-Maslak-Beşiktaş hattındaki arsa arayışları, yeni açılan alışveriş merkezleri ve yeni oluşturulan konut alanları ile birlikte yeni çekim merkezleri Avrupa Yakası’nı revaçta tutmaya devam ediyor. Levent ve Maslak iş aksı üzerinde konumlanan kaliteli ofis stoklarının yetersizliği ve kentsel dönüşüm, farklı iş merkezlerinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Kağıthane, Beylikdüzü, Halkalı, Esenyurt bölgelerinde yaşanan ekonomik ve kentsel dönüşüm ile üretim merkezlerinin yerini karma projelerin alması, iş merkezlerinin bu bölgelere kaymasına sebep olurken,  Ümraniye ve Ataşehir gibi bölgelerin de çok hareketli olduğu görülmekte. Yeni geliştirilen ve inşaat halinde olanlarla birlikte bugün 3.5 milyon olan ofis stoğunun 3 yıl sonra 6.5 milyon metrekareyi geçmesi bekleniyor. Bunun 1 milyon metrekarelik bölümünün ise İstanbul Finans Merkezi’nde gerçekleştirileceği kaydediliyor.

Ofis yatırımları son üç yılda yükseldi

Ofis yatırımları nerdeyse tüm gayrimenkul yatırımcıları tarafından özellikle son 3 yılda yükselen değer olarak öne çıkarken,  geçmiş yıllarda genellikle kiralama amacıyla yapılan ofislerin yerini artık topraktan satılan ofis projeleri almaya başladı. Konutlara göre daha fazla prim ve kira getirisi sağlamaya başlaması ve yatırımcısına 10 seneye varan amortisman imkanı, ofis projelerinin çok hızlı satılmasını sağlıyor. Eva Çalışma Grubu’nun yaptığı araştırma, İstanbul’da ofis projelerinde doluluk seviyesini gösteriyor. Araştırmaya göre A sınıfı ofislerin metrekaresinin 21, B grubu ofislerin metrekaresinin ise 13 dolar seviyesinde olduğu Altunizade’de doluluk yüzde 100’e ulaştı. Araştırma, A ve B grubu ofis metrekareleri arasında Ümraniye’de yarı yarıya fark varken, Maslak bölgesinde bu farkın 2 dolara kadar düştüğünü gösteriyor.

[PAGE]

“Nitelikli ofislerle metrekare satış fiyatları da yükselecek”

Ofis metrakare fiyatlarının  5 bin 300 dolardan başladığı Quasar İstanbul projesi, Türkiye’ye 10 dalda ödül getirdi. Haydar Özkan, “Metrekare satış fiyatları da nitelikli ofis ihtiyacının artması ile yükselişe geçecek” dedi.

Viatrans AŞ-Meydanbey Ortak Girişimi tarafından İstanbul’un merkezi Mecidiyeköy’de 2015 sonunda hayata geçecek Quasar İstanbul karma projesi, Türkiye’ye 10 dalda ödül getirdi. Projede yer alan  ofis bölümü ise dünyada birer ikon haline gelmiş, filmlere konu olmuş The Plaza New York ve Londra Savoy gibi otellere sahip Fairmont Hotels tarafından işletilecek. Viatrans AŞ-Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, Quasar İstanbul projesinde homeofis metrekare fiyatlarının 6 bin 600 dolardan, ofis metrakare fiyatlarının ise 5 bin 300 dolardan başladığını açıkladı. Pazarın daha hızlı büyümesi için İstanbul’un birçok Avrupa devi marka için merkez haline gelmesi, nitelikli ofis ihtiyacı artışının yükselerek devam etmesi ve bu ihtiyaca yönelik otel konforu sağlayacak yeni ofis projelerinin gerçekleşmesi gerektiğini anlatan Özkan, “Metrekare satış fiyatları da nitelikli ofis ihtiyacının artması ile yükselişe geçecektir. Şu an itibariyle eski ve standart ofis yapıları, ofis kira bandını düşük seviyede tutmakta olup yeni ofis projelerinin artması ile kira ve satış rakamları yükselişe geçecektir” diye konuştu.

Ofis projelerinde markalı proje ve otel hizmeti veren ofis projelerinin öne çıktığını dile getiren Özkan, “Yatırımcılara önerimiz de markaya ve hizmet kallitesine önem vermeleridir” dedi.  Yaklaşık 500 milyon İsviçre Frangı yatırım değeri ile Türkiye’deki en büyük İsviçre yatırımı konumunda olan Quasar İstanbul projesi içinde aynı kat üzerinde kullanılabilecek 4 bin metrekarelik alanlı ofisler bulunacak.

Fairmont’la yıldızlı otel konforu sunacak

Projenin 25 bin metrekarelik bölümünün Fairmont Hotels tarafından işletileceğini kaydeden Özkan, Fairmont’un hizmet vereceği alanlar arasında ofis/homeofis bulunduğunu söyledi. Özkan şöyle devam etti: “Dünyaca ünlü 5 yıldızlı otel ve rezidans zinciri Fairmont , Quasar İstanbul ile dünyada ilk defa ofislere hizmet verecek. Ofis pazarı içerisinde büyük ölçekli firmalar için aynı katta büyük metrekarelere sahip olmak işleyiş açısından büyük avantaj sağlıyor. İstanbul’un kalbinde, yeşilin en güzel tonları içinde, Fairmont Hotels’in yanısıra Hollandalı ünlü iç mimar Marcel Wanders ve İngiltere’nin ödüllü inşaat taahhüt şirketi ARUP gibi güçlü ve dünyaca ünlü markalarla ayrıcalık sağlayacak” dedi.

Fairmont’un dünyadaki ilk ofis işletmesi olacak Fairmont Quasar Istanbul Offices’in; 5 yıldızlı otel  hizmetini işyerinde yaşamak isteyenler için geliştirilen özel ofis yönetimiyle yeni bir çığır açmaya hazırlandığını kaydeden Haydar Özkan, “Quasar İstanbul’da ofis satın alanlar, Fairmont Hotel hizmeti ile 5 yıldızlı otel konforuna ve hizmetine sahip olacaklar. Avrupa ve Asya’nın en iyi sanat, kültür ve lüks yaşam merkezi olmayı hedefleyen Quasar, ünlü mimar Emre Arolat’ın imzasını taşıyor. Fairmont Quasar Istanbul Hotel, Fairmont Residences Quasar Istanbul, Fairmont Offices Quasar Istanbul’u ise New York merkezli Wilson Associates firması tasarlıyor” dedi.

Özkan, yeşil bina konusunda dünyanın en önemli sertifikalarından Alman Sürdürülebilir Bina Sistemi Sertifikası DGNB’yi almaya hak kazandıklarını da ekledi.

Eroğlu 3. ofis projesini Seyrantepe’de yapıyor

Ümraniye ve Kâğıthane’de ofis projelerini tamamlayan Eroğlu Gayrimenkul, Seyrantepe’de 504 ofisten oluşan Skyland İstanbul ofis bloğunu eylülde satışa çıkardı.

Ümraniye Akkom Ofis Park ve Kâğıthane Ofishane olmak üzere 2 adet bitmiş projesi bulunan Eroğlu Gayrimenkul, üçüncü ofis projesine Seyrantepe’de başladı. Skyland İstanbul ismiyle devam eden ofis bloğunun yapımı devam ediyor. 504 ofis bloğunun olduğu projede metrekare satış fiyatları ise  6 bin 965 TL’den başlıyor. Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Ümraniye Tepeüstü’nde 53 bin 732 metrekarelik arsa alanı üzerinde 160 bin metrekare inşaat alanı olan Akkom Ofis Park’ın 90 bin metrekare kiralanabilir alanlı olarak 2010 yılında hayata geçtiğini, Kâğıthane Ofishane’nin ise 23 bin 500 metrekare arsa alanı üzerinde 55 bin 664 metrekare inşaat alanıyla 2012 yılında tamamlandığını belirtti.

Skyland İstanbul Ofis Bloğu 504 ofisten oluştuğunu kaydeden Eroğlu, şu bilgiyi verdi: “Skyland İstanbul ofis bloğunda 6 bin 965 TL’den başlayan metrekare fiyatları söz konusu.Bölgedeki canlılık, metroya ve TEM’e olan direkt bağlantısı, Türkiye’nin en büyük karma projelerinden biri olması sebebiyle projeye oldukça yoğun bir talep bulunuyor. 16 Eylül 2013 itibariyle satışa sunulan Skyland İstanbul Ofis Bloğu, banka kredili ve firma bünyesinde taksit seçenekleri gibi yatırımcıya cazip gelen ödeme planları sunuyor.”

Merkezde arsa arıyor

Skyland ofis bloğuna backoffice ve asistan hizmetleri, ofis bloğunda çalışanlara özel restoran, cafe ve kafeteryaların yanı sıra ayrıca toplantı odası, arşiv/depo odası gibi hizmete sunuluyor. Fitnes, spa, sauna, hamam, kapalı havuz gibi sosyal donatı alanları da projede dikkat çekiyor. Nurettin Eroğlu, Eroğlu Gayrimenkul olarak gerek gelişime açık bölgelerde gerekse şehrin merkezi noktalarında arsa arayışlarının ve alımlarının devam ettiğini söyledi. Ofis yatırımlarının son yıllarda artmaya başladığına işaret eden Eroğlu, ofislerin öne çıktığı Levent-Maslak hattında metrekare kiralama fiyatlarının 40 dolar, Kâğıthane, Seyrantepe bölgesinde 18-20 dolar, Basınekspress yolu üzerinde ise 14-16 dolar arasında olduğunu kaydetti. Konut projelerinde olduğu gibi ofis projelerine de yabancı ilgisinin oldukça yüksek olduğunu anlatan Eroğlu, “Konut projelerinden farklı olarak ilginin nedeni ise yatırım olarak karşımıza çıkıyor. Yabancılar genellikle yatırım yapmak istedikleri ofisleri tercih ediyor ve ilgi gösteriyor. Yabancı taleplerinde ise öne çıkan özellikler backoffice, asistan ve teknik servis, teknik destek hizmetleri” dedi.

Karma projelerde ofisler revaçta

Son dönemde özellikle karma projeler içerisinde yer alan ofis projelerin oldukça revaçta olduğunu anlatan Eroğlu, bunun karma projelerde her türlü ihtiyacın aynı çatı altında temin edilmesinden kaynaklandığını belirtti. Eroğlu, ayrıca merkezi lokasyonlu, toplu taşımaya yakın, ana arterlere direk bağlantılı ve sosyal yaşamdan uzak olmayan projelerin de ön plana çıktığını söyledi. Eroğlu, İstanbul’da öne çıkan ofis alanları arasında İstanbul Avrupa Yakası’nda Seyrantepe, Kâğıthane, Maslak ve Güneşli’nin, Anadolu Yakası’nda ise Kartal, Ataşehir, Kozyatağı ve Kurtköy bölgelerinin öne çıktığını  kaydetti.

Beyoğlu’na sosyal alanlı ofis yapıyor

Nar Yatırım ile birlikte Galata, Sirkeci, Eminönü ve Sultanahmet bölgelerinde 2004 yılından bu yana 50’ye yakın binada renovasyon gerçekleştiren As Yapı da ofis pazarına girdi. İlk projesini Beyoğlu’nun merkezi olan Piyalepaşa’da gerçekleştiren As Yapı ekim ayında satışa çıktı. As Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sert, Nar Yatırım ve As Yapı olarak, İstanbul’un yenilenen çehresinde değişen ihtiyaçlara cevap verebilmek için hayata geçirdikleri projenin, Beyoğlu’nda Piyalepaşa Bulvarı’nda yer aldığını kaydetti.  110 milyon TL’lik yatırımla inşası devam eden BeyoğluLook’da  40 metrekareden 1000 metrekareye kadar ofis ve stüdyo alanları bulunuyor. Sert şu bilgiyi verdi: “Toplam inşaat alanı 16 bin 500 metrekare olan proje, 4 kat yer altı, zemin ve 5 kat yer üstü + çatı katından oluşuyor. 55 stüdyo ve 40 tane 1+1 olmak üzere 95 ofis ve 19 mağazadan meydana gelen projede toplam 114 bağımsız bölüm yer alıyor. Projenin ortalama metrekare fiyatı ise 4 bin 100 dolar.”

İkinci proje Maslak bölgesine yapılacak

Teras ve sosyal alanlara sahip olan BeyoğluLook’da ayrıca back-office özelliği, resepsiyon ve ofis hizmetleri, vale parking ve depolarla kullanıcılarının her ihtiyacını karşıladığını belirten Sert, “Şu an 41 ayrı şantiyede devam eden projelerimiz var. BeyoğluLook projesinde sonra ikinci bir stüdyo-ofis projesini Maslak’ta gerçekleştireceğiz. Ayrıca Feriköy’de kentsel dönüşüm kapsamında bir konut projemiz olacak” açıklamasını yaptı.

Yabancıların  talebi artıyor

Türkiye'nin bulunduğu bölgenin ağırlık merkezi konumuna geldiğini kaydeden Haluk Sert, “Bu durum da uluslararası şirketlerin dikkatini çekiyor. Bu şirketlerin ofis talepleri, Türkiye’nin ofis merkezleri arasında yer alacağının bir işareti. Verilere göre şu anda yaklaşık 3, 3,5 milyon metrekare ofis stoğu bulunuyor. 3-4 yıl içinde bunun 7 milyon metrekareye çıkacağını öngörüyoruz. Tüm bunlara bakıldığında kiraların henüz uygun seviyelerde olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı. Sert, yabancıların daha çok yatırım gözü ile baktığını belirtti.

Camları açılan ‘yaşayan bina’

Gürallar Grubu’na bağlı Gürallar Yapı’nın ilk ticari projesi olan Lapis Han, Kartal’da yükseliyor. Gürallar Yapı AŞ Genel Müdürü Evrim Karayel,  2010 yılına kadar gruba ait sanayi tesisleri, otel inşaatlarını tamamlayan Gürallar Yapı’nın 2010 yılından sonra gayrimenkul yatırımları ve geliştirme alanında hizmet vermeye başladığını aktardı. Kartal’da hayata geçirdikleri Lapis Han’ın, şirketin ilk ticari projesi olduğunu anlatan Karayel, “2010 yılına kadar Gürallar Grubu’nun kendisine ait inşaatlarını yapan Gürallar Yapı AŞ bugüne kadar 2 milyon metrekare alanda toplam 370 bin metrekare inşaatı anahtar teslim olarak tamamladı”dedi. Toplam 6 bin 897 metrekare arazi üzerinde 32 bin metrekare inşaat alanına sahip olan Lapis Han’ın 160 ofis ve 26 mağazadan meydana geldiğini kaydeden Karayel şu bilgiyi verdi: “Yaklaşık 3 bin metrekare sosyal donatı ve sosyalleşme alanı bulunan Lapis Han’da alanları 57 ila 2 bin metrekare olan ve istendiği takdirde birleştirilebilen lego ofisler bulunuyor. Kartal’da, E-5 aksının tam üzerinde, metronun çıkış noktasında yüksek görünürlük ve prestije sahip Lapis Han ‘yaşayan bina’ konseptiyle inşa ediliyor.”

Kreş ve etüt odaları da var

200 milyon TL yatırımla hayata geçirdikleri projedeki tüm detayları çalışanların mutlu olmaları için kurguladıklarını dile getiren Karayel, “Yeşil alanların genişliği, camların açılabiliyor olması, kreş ve etüd odalarının olması ve sosyal tesiste kapalı yüzme havuzu, fitness center, sauna, buhar ve masaj odalarının bulunması projemizi öne çıkaran özellikler arasında” diye konuştu. Lapis Han’ın zemin katında cafe, restoran ve 1100 metrekare avlunun yer aldığını kaydeden Karayel, en iyi teknolojilerle donatılan projede her 57 metrekarelik alan için bir otopark verildiğini söyledi. İnşaatına Şubat 2013’te başladıkları projeyi Mart 2014’te son kullanıcılara teslim edeceklerini kaydeden Karayel, projede fiyatların 360 bin TL’den başladığı söyledi. Projede, açılış sonrası için kiralama talepleri de toplamaya başladıklarını dile getiren Karayel, “Son 22 ünitenin kaldığı projede, ofislere yüzde 10 peşinat ve teslimden sonra başlayacak taksitler ile sahip olmak mümkün. Bu sayede ofisinize isterseniz kullanarak kira öder gibi veya kiraya vererek kira getirisi ile kredinizi ödeyerek sahip olabiliyorsunuz. Dünya’nın en prestijli ödüllerinden International Property Awards 2013’te Avrupa’nın ve Türkiye’nin “En İyi Ofis Geliştirme Projesi” seçilen Lapis Han, Aralık 2013’de yapılacak “Dünyanın En İyileri” yarışmasında da Avrupa Kıtasını “ofis geliştirme” alanında temsil edecek” dedi.

Yabancı fonların ilgisini çekiyor

Yabancı fonları ve yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisi göz önüne alındığında büyük ölçekli projelerin bu özel yatırımcı kitlesinin ilgisini çektiğini aktaran Karayel, bugün, ülkeye yatırım yapmak için hazırlıklarını tamamlamaya çalışan yabancı yatırımcı sayısının oldukça fazlalaştığını kaydetti. Bu yatırımcıların kendileriyle kontağa geçerek ortak proje geliştirme konusundaki arzularını dile getirdiğini aktaran Karayel, “Bu yatırımcı kitlesi öncelikle yatırımın geri dönüş sürelerine odaklı oluyor ve projeleri kira getirilerine göre değerlendiriyor” diye konuştu.

[PAGE]

Eclipse Maslak yatay ofislerle enerji tasarrufu sağlıyor

275 metrekareden 1.500 metrekareye kadar istenen büyüklükte ofislerin yer alacağı Eclipse Maslak, yatay mimarinin verdiği olanaklarla şirket içi enerji tasarrufu sağlıyor.

Avrupa Konutları markasının mimarı Artaş Grubu’nun Maslak’ta satışa sunduğu Eclipse Maslak Business projesine ilgi devam ediyor. Ofis bloklarının satışa sunulduğu projenin 550 daireden oluşan Eclipse Maslak etabında da kaba inşaat tamamlandı. Konutların 30’ar katlı iki kulede konumlandırıldığı projede, ofis alanları yatay bir düzlemde, geniş kullanım alanı sunma ve iş hayatını kolaylaştırıcı donatılarla tasarlandı. Yatay bir tasarıma sahip ofis blokları, şirketlerin dikey bir yapılanmanın aksine yatay bir düzlemde konumlanmasına olanak sağlıyor. Bu şekilde şirket içi enerji tasarrufu sağlanırken fonksiyonel, kolay ve ulaşılabilir bir oluşum kuruluyor.

İş ve finans dünyasının kalbi Maslak’ın en büyük sorunları arasında yer alan otopark sorununa ve araç bekleme alanlarının darlığına da Eclipse Maslak’ta çözüm getiriliyor. Projenin 600 araçlık otopark alanına ek olarak ofis alanlarının önünde oluşturulan araç bekleme bölümü de firmaların personel servisleri için kolaylık sağlıyor.

Ofislerin büyüklüğü 1500 metrekareye çıkıyor

Yatay mimarinin verdiği olanaklarla 275 metrekareden 1.500 metrekareye kadar istenen büyüklükte ofislerin yer alacağı projede, giriş- çıkışı tamamen bağımsız olabilme imkanı sunuyor. Projede firmaların farklı ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde özel çözümler sunulabiliyor. Akıllı bina alt yapısına sahip olan Eclipse Maslak Busines, yüksek teknolojik donanımıyla, 7 gün 24 saat güvenliğiyle şirketlere ‘Az katta çok iş’ imkanı  sağlıyor.

150 milyon TL’lik Premier Kampüs projesinin yüzde 50’si yeşil alana ayrıldı

Kağıthane’de yüzde 50 yeşil alana sahip Premier Kampüs Ofis projesine başladıklarını söyleyen Ramadan Kumova,  “Sadabad Korusu manzaralı projemizin önü hiç kapanmayacak” dedi.

Sektöre 2010 yılında giren Fer Yapı,  konutta olduğu kadar ofis alanında da yeni yatırımlar yapmayı sürdürüyor.  Fer Yapı, Sinpaş’la birlikte hayata geçirdiği iTowerBomonti’nin ardından Kağıthane’de yüzde 50 yeşil alana sahip Premier Kampüs Ofis projesine başladı. iTowerBomonti’nin Türkiye’nin ilk küçük metrekareli A Plus ofis projesi olduğunu belirten Fer Yapı Yönetim Kurulu  Başkanı Ramadan Kumova şu bilgiyi verdi: “iTower’dan sonra yine Türkiye’de bir ilk olan kampüs ofis konseptini Premier Kampüs Ofis ile hayata geçirdik. Kağıthane’de yer alan projede dünyaca ünlü mimar Julien De Smedt tarafından tasarlandı. Sadabad Korusu’nun karsısındaki Premier Kampüs, aynı zamanda önü hiç kapanmayacak bir manzaraya da sahip. Toplam 58 bin metrekare satılabilir alanı, 4 bin 200 metrekare kiralanabilir alanı bulunan projenin Mayıs 2015’te teslim edilmesi planlanıyor.”

150 milyon TL yatırım değerine sahip

150 milyon lira yatırım değerine sahip proje, iş dünyasında yeni Maslak olarak kabul edilen Kağıthane’de 20 dönümlük bir alana kuruldu. Proje birleştirilebilir modüler sayesinde ister 40 metrekare ile 300 metrekare arasında küçük ofisler, ister 800 metrekare ile bin metrekare arasında orta boy ofislerden oluşuyor. “Ne kadarlık bir alana, nasıl bir ofise ihtiyacınız varsa bunun çözümünü sunan Premier Kampüs Ofis’te kendi lobisine sahip, özel girişli 10 bin metrekarelik genel merkez arayanlar için de çözüm bulunuyor” diyen Kumova, “Projede kat ofisleri kadar en üst katlarda yer alan dubleks ofisler 5 bin 600 metrekarelik terasları ile Sadabad manzarasıyla iş yaşamına bakışı değiştirecek” dedi. Premier Kampüs projesi, cep sineması ve seminer odaları, parti odası ve hobi odaları, toplantı odaları, her yerde wi-fi, sekreterya temizlik hizmeti, IT hizmeti teknik servisi, fitness, squash, pilates, basketbol, dinlenme ve performans havuzları, SPA, sauna, sağlık odası, buhar odası gibi olanaklar sunuyor. Fer Yapı’nın hayata geçirdiği projede büyüklükleri 25 ile 1500 metrekare arasında değişen mağaza, cafe ve restoranlara da yer veriliyor. Premier Kampüs Ofis, stok ofis alanları ile büyümeyi düşünen ve küçük bir ofise sahip girişimcilerin işini kolaylaştırıyor. Geçici olarak alan ihtiyacı olacak ofis sahipleri, bu alanda masa/alan kiralaması yapabiliyor.  Stok ofis alanında, her türlü destek ve hizmet bulunuyor.

Fiyatlar dünya metropollerinin gerisinde

Merkezi iş alanlarında geliştirilen projeler de gerçekleşen kiralama bedelleri İstanbul açısından bakıldığında dahi dünya ticaretine yön veren şehirlerden oldukça gerisinde kaldığını dile getiren Kumova, “Yatırımcılar reel getirisi sabit olan pek çok yatırım alternatifinden gayrimenkule yönelirken kira getirisini baz alırlar. Ülkemizde bazı bölgelerde kira getirisi ile realize edilemeyecek ofis satışları görüyoruz biz bunu doğru lokasyonda ise  sektörün geleceğine olan bir güven göstergesi olarak algılıyoruz yine de yatırımcının güncel kira getirilerini ve beklentilerini iyi belirlemelerini öneriyoruz” yorumunu yaptı. Ofis pazarının geleceği her açıdan umut verici olarak gördüklerini anlatan Kumova, yine de kamunun metropollerin merkezi iş alanlarını doğru yönetmesi, dikey ve yatay büyüme modellerini altyapı yatırımlarını ve toplu ulaşım yatırımlarını hızlandırması gerektiğini belirtti. Özellikle İstanbul özelinde merkezi iş alanlarının alt merkezlere yönlendirilmesi gibi iyi bir strateji takip edildiğini aktaran Kumova, “Bu durum altyapı yatırımları güçlendirilerek devamederse  sürdürülebilir bir  gelişmeye sahip dinamik ofis bölgelerine sahip olacak ve trafiği daha kolay yönetilen bir metropolde yaşıyor olacağız” diye konuştu.

Ofiste konfora olan talep artıyor

Türkiye ofis pazarını da değerlendiren Ramadan Kumova, gelişmiş birkaç şehir dışında  ofislerin konut  stoğu içerisinde kendine yer bulduğunu belirterek, “Bu yapılarda yaşı eski ve günümüz ofis fonksiyonunu taşıyamayacak nitelikte. Gelişmiş şehirlerimizde ise ofis stoğu merkezi iş alanlarında üretilen yeni A ve B sınıfı yapılar haricinde diğer şehirlerimizle aynı özellikleri göstermekte. Türkiye’de tamamen ofis kullanımı amacıyla geliştirilen projelerin ofis pazarındaki payının düşüklüğü; pazarın bulunduğu durum açısından önemli bir göstergedir” diye konuştu. Türkiye genelinde yaşama ve çalışma alanlarında giderek artan konfor talebi olduğunu vurgulayan Kumova, “Mevcut ofis stoğumuz ve kullanıcı talepleri ofis yatırımlarını güçlendirmeye devam ederken gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında ofis alanı üretiminde de önümüzde çok uzun bir yol olduğunu görüyoruz” açıklamasını yaptı.

NCadde’de ofislerin fiyatı 157 bin liradan başlıyor

Ofis projelerinin yapımına 2007 yılında Tasarımcılar İş Merkezi’nin inşasıyla başladıklarını kaydeden Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, bugüne kadar 20 bin metrekare ofis projesi tamamladıklarını söyledi. Haziran ayında yeni ofis projeleri olan NCadde’yi satışa sunduklarını aktaran Özyurt, projede1+1 ofislerin fiyatının 157 bin liradan başladığını belirtti.

Esenyurt’ta 7 dönüm arazi üzerinde inşa edilen NCadde’nin tek blokta 16 kattan oluştuğunu aktaran Özyurt, “112 adet 1+1 home ofis daire bulunuyor. NCadde’de yer alan 1+1 home ofis dairelerin büyüklüğü 70 ve 75 metrekare. NCadde projemizi tamamen yatırımı sevenler için tasarladık. NCadde’de 1+1 ofislerin fiyatı 157 bin liradan başlıyor. Metrekaresi 2 bin 250 liradan satışına devam edilen NCadde’nin şuana kadar yüzde 55’i satılmış durumda” dedi.

Ofislerin en büyük özelliğinin ulaşım kolaylığına sahip olmaları ve otopark sorununun bulunmaması olduğunu aktaran Özyurt, ofislerin kullanışlı ve ferah olmasının dışında rezidans hizmeti sunduklarını söyledi. Rezidans resepsiyonundan her ofis sahibinin, dilerse sekreterlik hizmeti alabildiğini kaydeden Özyurt, “Esenyurt ve İstanbul’un çeşitli noktalarında üzerinde çalıştığımız projelerimiz var. Projelerimiz hem çalışmayı hem de dinlenmeyi ilke edinenlere hitap ediyor. Bu nedenle yaptığımız projelerde konforun yanı sıra sosyal donatılara da yer vererek insanların hayattan keyif almalarını sağlıyoruz. Hayat standartlarını sadece ekonomik olarak değil her açıdan yükseltmelerini hedefliyoruz.” diye konuştu.

A sınıfı ofis sayısı 3.4 milyon metrekareye çıktı

Yapılan araştırmalara göre 2013 yılının ilk yarısı itibariyle, İstanbul ofis pazarında A tipi ofis stoku 3.4 milyon metrekareye ulaştı. İstanbul ofis pazarında mevcut durumda, inşaat halinde olan 1.07 milyon metrekare kiralanabilir ofis alanı bulunduğunu aktaran Tamer Özyurt şu bilgiyi verdi: “Bu ofislerin tamamlanmasıyla birlikte 2015 yılının sonunda ofis stokunun yüzde 30 oranında bir artış göstererek 4.51 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Özellikle Esenyurt ve Beylikdüzü gibi iş ve yaşam merkezlerinin yoğunlukta olduğu lokasyonlarda ofise ihtiyaç ve talep giderek artıyor.”  Türkiye’de yerli firmaların genelde ofisleri satın aldığını, yabancılarınsa ağırlıkla kiraladığına vurgu yapan Özyurt, “Hem yerli hem de yabancı yatırımcılar ofis alırken ya da kiralarken güvenlik, otopark, yüksek tavanlar, kullanım ve ulaşım kolaylığını tercih ediyor” şeklinde konuştu.

Ofisler esnek ve enerjik olmalı

Yeni ofislerin esnek ve enerjik olması gerektiğine dikkat çeken Özyurt, “Çalışanı rahat ettirebilecek ve onların yaratıcılıklarını ortaya koyabilecek şekilde dizayn edilmeli. Bunun için ferah çalışma ve toplantı odalarının yanı sıra gün ışığından yararlanmaya imkan sağlayan pencereler konulmalı. Duvarlar canlı renklere boyanmalı. Otopark ve güvenlik sorunu bulunmamalı. Ofiste çalışanların toplu taşımayı kullanabilecekleri düşünülerek lokasyon ona göre belirlenmeli” diye konuştu.

Beyoğlu Ak Plaza’da kiralamalar başladı

İnşaat sektöründe 1989 yılından beri faaliyet gösteren.  Akdağlar İnşaat tarafından Beyoğlu’nda hayata geçirilen Ak Plaza Piyalebaşı İş Merkezi‘ndeki ofisler kiralanmaya başlandı.30 bin metrekarelik kiralanabilir alanı bulunan Ak Plaza Piyalebaşı İş Merkezi‘ndeki ofisler TNL Gayrimenkul Geliştirme tarafından kiralanıyor.  İş merkezinde, metrekare kiralama fiyatları ise ortalama 22-25 dolar. Kentsel dönüşüm bölgesi olan Dolapdere’de Manço Mimarlık tarafından yatay olarak tasarlanan Ak Plaza Piyale İş Merkezi, 50 bin metrekarelik inşaat kullanım alanı ve A+ tipi iş ofis binası özelliğiyle dikkat çekiyor. Dikine yapılmış bir binadan farklı olarak yüzde 10 kadar alan tasarrufuna sahip Ak Plaza, merkezi konumu ve ulaşım kolaylığı ile de öne çıkıyor. BREEAM sertifikası almak üzere enerji etkin yeşil bir A+ sınıfı ofis binası olarak tasarlanan Ak Plaza, kuzey-güney ofis blokları ile bunların arasında yer alan servis ve dolaşım alanlarının bulunduğu orta bloktan oluşuyor. Orta blokta oluşturulan geniş Atrium ve öndeki caddeye bakan saydam cephe sayesinde kullanıcıların farklı katlar ve bina çevresiyle görsel ilişkisi sağlanıyor. Bina, kuzey, güney ve doğu yönlerinde giydirme cam cephe ve güneş ışınlarının yoğunluğunu gelişine göre azaltan güneş kırıcı profiller ile sarılıyor.  Ak Plaza’da, İngiliz menşei BREEAM Yeşil Bina sertifikası, cephe temizliği için vinç maliyeti getirmeyen kedi yolları,  ziyaretçileri bina içinde takip edebilen akıllı güvenlik sistemi, iklimlendirme altyapısı, 4 metre yüksekliğindeki ofis katları,  her katta sigara içenler için kat bahçeleri, arşiv, depolama alanları, jeneratör ve kriz merkezi bulunuyor. Ak Plaza’da ayrıca restoran, cafe, yemekhane, market, banka, kreş, spor salonu ve kuru temizleme gibi hizmetler de verilecek.

[PAGE]

Dap Yapı, Kağıthane’yi ofis yatırımlarının merkez üssü yaptı

2012 yılının son çeyreğinde başladığı ofis projelerinin sayısını artıran Dap Yapı, 2014’te 3 yeni ofis projesi daha başlatacak.

Dap Yapı, ilk markalı konutlarını ürettiği ilçe olan Kağıthane’yi son dönemde ofis yatırımlarının merkez üssü ilan etti. Bölgede, 2012 yılının son çeyreğinde başladığı ofis projelerinin sayısını kısa sürede artırdı. Halen 3 ofis projesinin inşaatının devam ettiği bölgede 2014’te 3 yeni ofis projesi daha başlatacak.  Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Z Ofis ve Bumerang’dan sonra İ Ofis’i devreye sokarak bölgeyi adeta bir Dap Vadisi’ne dönüştürdük. Dap Yapı, Kağıthane’nin, dünyaca ünlü bilişim firmalarının bulunduğu Silikon Vadisi örneğindeki gibi Dap Vadisi olarak anılmaya başlamasını sağladı” dedi. Dap Yapı’nın ilk ofis projesi Z ofisin lansmanı yapıldıktan 3 hafta sonra satışı tamamlanan proje olduğunu aktaran Yılmaz,  “A plus ofis binaları arasında en kısa sürede el değiştiren bina oldu ve yüzde 45 prim yaparak alıcı ve yatırımcısına kazandırdı” diye konuştu.

30 yerine 18 ayda tamamlayacak

Avukatlar, muhasebeciler, danışmanlar ve diğer serbest meslek gruplarından ilgi gören projenin 14 bin metrekare arsa üzerinde, 50 bin metrekarelik kapalı inşaat alanında, 365 adet bağımsız bölümden oluştuğunu kaydeden Yılmaz,  projenin, sözleşmede 30 ay olarak öngörülen inşaat sürecinin 18 ayda tamamlanacağını söyledi. Mağazalar katında merkez resepsiyonu, her katta ayrı sekreterlik ve her katta 2 adet toplantı odası, süs havuzları ve özel düzenlenmiş peyzaja sahip olan Dap Z Ofis’in 185 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilecek. Çağlayan üzerinden Şişli’ye çıkan yolun köşe başında konumlanan Bumerang Ofis’in ise 12 bin metrekarelik kapalı inşaat alanına sahip olduğunu ve 95 adet bağımsız bölümden oluştuğunu kaydeden Yılmaz,  “Projede 80 adet ofis alanı ile 15 adet dükkan bulunuyor” dedi. İ Ofis’in ise avantajlı yönetim sistemi ve akıllı yatırım gibi özelliklerin yanında merkezi lokasyonuyla göz doldurduğunu belirten Yılmaz, İ Ofis’te, “bedava ofis” konseptinin devam ettiğini söyledi. Yılmaz, Anadolu Yakası’nda ise Vazo Kule home office’lerin satışının sürdüğünü kaydetti. Dap Yapı projeleri, kullanıcılarına “oturmadığın dönemde kirala” modeliyle alternatif kazanç imkanı sağlıyor. Haftalık, aylık ve yıllık kiralanabilen daireler dünyaca ünlü otelcilik şirketi Rotana’nın profesyonel yönetim sistemiyle işletilecek. Daire sahipleri dilerlerse kendi yerlerini kiralayarak ekstra gelir elde edecekler.

Ticari emlak piyasası hakkında da konuşan Ziya Yılmaz, gayrimenkul piyasasında önemli bir yatırım haline gelen ofis projelerinin yatırımcıları çekmeyi başardığını belirtti.  Ziya Yılmaz, pazarı iyi tanıyan ve takip eden yabancı grupların pazara girmesi ile yerli firmaların şube sayılarını hızla artırmasının pazarın gelişmesini sağladığını dile gitirdi.

3 milyar TL’lik 7 yeni projeye başlayacak

Dap Yapı’nın, 2013’ü 2014’e bağlayan süreçte 7 yeni projenin startını vermeye hazırlandığını aktaran Ziya Yılmaz, Avrupa Yakası’nda Taksim ve Çağlayan’da ve Asya Yakası’nda ise Kartal-Maltepe bölgesinde hayata geçirilecek olan projelerin toplam hacminin 3 milyar TL’yi bulacağını açıkladı. Yılmaz, 3 adet ofis projesinin Çağlayan’da, 1 adet rezidansın Maltepe’de, 1 adet rezidansın Kartal E5 üzerinde, 1 adet karma projenin Kartal’da, 1 adet rezidansın ise Taksim’de olacağını kaydetti. Kartal’da hayata geçireceği karma projenin ardından Maltepe sahilde ve Kartal E5 üzerinde iki adet rezidans projesinin inşaatına başlayacak olan şirket, iş dünyasına yönelik projelerinin üssü haline getirdiği Çağlayan’da üç yeni ofis projesini de devreye alacak. 2014’ün ilk çeyreğinde ise Taksim’de bir rezidans inşa edecek. Rixos Otel’in yanındaki arsaları satın alan Dap Yapı, bal peteği görünümündeki rezidans projesi ile orjinal mimari çizgisini Avrupa Yakası’na taşıyacak.

Metrowin Tower’ın yarısı 6 ayda satıldı

Pendik’te E-5’e sıfır konumda, metroya yürüme mesafede yer alan 18 katlı MetrowinTower’ın yüzde 50’sinin satışı 6 ayda tamamlandı.

Metropolist Yapı ve Gayrimenkul ve Dumankaya Yapı Malzemeleri San. Tic. AŞ ortaklığı ile yapılan Metrowin Tower’ın yüzde 50’si 6 ayda satıldı. DKY inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, MetrowinTower’ın Pendik’te E-5’e sıfır konumda, metro durağına 30 saniye yürüme mesafesinde, TEM’e 5 dakika sahil yoluna 3 dakika, Sabiha Gökçen’e 15 dakikada yer aldığını belirten Dumankaya, 18 katlı tek blokta 65 metrekare ile 130 metre aralığında  92 ticari ofis ile  79 metrekare – 440 metrekare aralığında 11 mağazanın bulunduğunu söyledi.

Projede metrekare birim fiyatlarının konumuna göre 4 bin 300 TL ile  5 bin 800 TL aralığında değiştiğini kaydeden Dumankaya, “Metrekarede 30 ile 40 TL kira getirisi olan proje yatırımcısına 10 yıla varan sürelerde amortisman sağlamakta. Mayıs 2013’te projemizin satışına başladık, Ekim 2014’te teslimini gerçekleştireceğiz, bu kısa sürede projenin yüzde 50 satışı tamamlandı” diye konuştu. Projede 8 adet toplantı salonu, fuaye alanları, fitness salonu, dinlenme alanları, mescit, açık-kapalı otoparklar, ofislere yönelik hizmetler, lobi-resepsiyon hizmetleri yer alıyor. Ali Dumankaya, 2014 yılında ise  hem Avrupa Yakası olsun hem de Anadolu Yakası’nın merkezi noktalarında geliştirmekte oldukları projelerinin duyurularını yapacaklarını söyledi.

Ofis, iş yeri projelerine ağırlık verilmeli

Ofis pazarıyla ilgili değerlendirme yapan Dumankaya, Türkiye ve İstanbul’a baktıklarında halen ofis olarak konut ruhsatlı yapılarda, ailelerin de ikamet ettiği binaların içinde bulunduğunu kaydetti.  Dumankaya, “Oturanlar rahatsız olmakta, iş yerleri otoparktan tutun ofislere yönelik birçok hizmetten mahrum kalmakta. Bu doğrultuda proje geliştirici firmalar konutun yanı sıra ofis-iş yeri projelerine de ağırlık vermeleri gerekmekte. Ayrıca bankalar ticari kredi kullanımlarında yüzde 100 kredi imkanı sunulmalı” dedi.

Torunlar GYO ofis miktarına 32 bin metrekare daha ekleyecek

Ofis projelerine 2007 yılında Nish İstanbul ile başlayan ve bugüne kadar 17 bin metrekarelik ofis projesi tamamlayan Torunlar GYO,  Mall of İstanbul’un ofis kulesi ile birlikte tamamlanan ofis miktarını 32 bin metrekare daha artıracak. Mall of İstanbul projesindeki ofislerin yüzde 85’i ise satılırken, ofislerin önümüzdeki aylarda konutlarla beraber teslime hazır hale geleceği belirtildi. Ofis projeleri hakkında bilgi veren Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi Emre Torun,  400 milyon TL yatırımla hayata geçirdikleri Torun Tower’ın Türkiye’nin tek başına ofis olarak en büyük yapılarından biri olacağını belirterek, projeyi 2014’ün 2. çeyreğinde tamamlayacaklarını söyledi. İstanbul’un iş merkezinin kalbinde Esentepe’de yükselen bu ofis binasıyla A sınıfı ofis standartlarını kiracıların hizmetine sunacaklarını söyledi. 2015’in 3. çeyreğinde tamamlanacak olan Torun Center projesinin yüzde 45’inin konut,  yüzde 55’inin ofisten oluşacağını kaydeden Torun, “Burada da iki ayrı konseptte, ‘Ofis Kule’ ve ‘Bahçe Ofis’lerimiz olmak üzere toplam 67 bin metrekare ofis alanı bulunuyor. Birkaç ay önce satışa sunulan projemiz, Mecidiyeköy’ün merkezinde, eski Ali Sami Yen stadının bulunduğu arsada yükselmeye devam ediyor” dedi.

1300 metrekare ofis imkanı

Mall of Istanbul’da 26 katlı ofis kulesinde 32 bin metrekarelik brüt satılık alanları bulunduğunu dile getiren Emre Torun şu bilgiyi verdi:“Bunun yüzde 85’i satıldı ve önümüzdeki aylarda konutlarla beraber teslime hazır hale gelecek. Kat bahçeleri ve zengin seçenekleriyle 76 metrekareden yaklaşık 1300 metrekareye kadar (tam kat) çeşitli seçeneklerle ofis sahibi olmak mümkün.” Torun Center bahçe ofislerinde 105 metrekareden başlayıp 1150 metrekareye kadar uzanan 113 birim, ofis kulesinde ise 300 metrekare ile 420 metrekare arası değişen 113 birim yer alıyor. Metrekare fiyatları bahçe ofislerde 4 bin dolardan başlıyor. Ofis Kuleler ise 6 bin dolardan başlayan fiyatlarla sunuluyor.

Ofis projelerinin her birinde; 24 saat güvenlik ve bina bakımı gibi standart hizmetlerin yanı sıra, concierge hizmetleri, vale, kuru temizleme, housekeeping gibi hizmetlerin verileceğini kaydeden Torun, hedeflerinde ilk etapta İstanbul’un önemli ve lokasyonlarında konut ve otel projeleri bulunduğunu söyledi.

Merkezde A sınıfı ofis ihtiyacı var

İstanbul’un merkezi iş alanında öncelikli olarak ‘A’ sınıfı ofis ihtiyacı bulunduğuna işaret eden Emre Torun, “Buna ek olarak en yoğun ofis ihtiyacı olan ana ve ikincil iş merkezleri alanlarında ise ofis niteliği taşıyan binalar yeterli değil. Halihazırda konut özelliği taşıyan binalar ile bu ihtiyaçlar giderilmeye çalışılıyor” dedi. Torun, pazarın daha hızlı büyüyebilmesi için planlı şekilde yeni iş merkezlerinin üretilmesi ve arsa bedellerinin azalması gerektiğini kaydetti.

Bahçesi olan ofisler ön plana çıkıyor

Emre Torun,  son dönemde öne çıkan trendler arasında ‘yeşil / çevreci ofisler’ ve‘bahçe ofislerin’ dikkat çektiğini söyledi. Bu tip yapıların pazarda da hem kiralama hem de satışaçısından  çok talep gördüğünü vurgulayan Torun, ‘yeşil / çevreci ofislerde’ enerji tüketimi ve periyodik masrafların daha az olmasının öncelikli bir tercih ortaya koyduğunu belirtti. Bahçe Ofisler’in ise, hem A sınıfı ofis özelliklerinden istifade etmek hem de çok katlı binalarda olmak yerine, yeşile, bahçeye ve açık havaya yakın olmak isteyenlerin tercihi olduğunu anlatan Torun, “Alternatifleri az ve fiyatları daha uygun olduğundan iyi birer yatırım olarak görülüyorlar” dedi.

Nef ödülleri topladı, yılı yeni bir ofis projesiyle kapatacak

Nef, dünyanın önemli tasarımlarından olan Foldhome ve Foldoffice olarak tasarlanan ofis projeleriyle ödül aldı. Timur Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, “Türkiye’nin En Başarılı Emlak Yatırımları” araştırmaları sonucunda 2011’de Nef Offices Levent 03 Türkiye’nin En İyi Ofis projesi,  2012 yılında  ise Nef Offices Dörtlevent 09’un yine  Türkiye’nin En Başarılı Emlak Yatırımları araştırmasında Türkiye’nin En Başarılı Ofisi seçildiğini kaydetti. Timur, bu iki projenin dışında konut satışlarını 23 gün gibi kısa bir sürede tamamladıkları Nef Kağıthane 03 karma projelerinde yer alan home-office bloğu ve Nef Kağıthane 11 proje yer alan ofisler ile toplamda 4 adet ofis projeleri bulunduğunu söyledi. Timur, 2013’te bir projeyi satışa çıkararak kapatacaklarını kaydetti.

Home office 280 bin TL’den satılıyor

Satışı devam eden Nef Kağıthane 03’ün, şehrin merkezinde yaşamak veya çalışmak isteyenlerin beklenti ve talebini karşılamak için Kağıthane’de hayata geçtiğini kaydeden Timur, “Nef Kağıthane 03, Levent’e 2.5 kilometre, E-5’e 1.5 kilometre, Taksim-Beşiktaş-Dolmabahçe tüneline 2.9 kilometre uzaklıkta bulunmakta. Ayrıca yakında hizmete girecek olan ihalesi yapılmış Kabataş-Mahmutbey metro hattın 200 metre uzaklıkta yer alıyor” diye konuştu.  Nef Kağıthane 03’te dünyaca ünlü Addon tarafından yapıldığını söyleyen Timur şöyle konuştu:“Bölgeye yüksek değer kazandıracak olan Kağıthane Kent Meydanı projemizin hemen yanında inşa edilecek. 13 katlı bir ofis bloğundan oluşan  143 ofis ve 7 mağazanın yer aldığı projemizde home-officelerimiz 280 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılmakta.”

Foldoffice ilk kez Türkiye’de uygulandı

Erden Timur, Türkiye’de ilk kez Nef tarafından uygulanan “Foldoffice” sayesinde; büyük ofislerde bile bulunmayan sinema salonundan, playstation odasına, squash salonundan fitness salonuna, toplantı odasından arşiv odasına kadar birçok ünitenin, en küçük metrekareye sahip ofislerin bile kullanımına sunulduğunu aktardı.  Foldoffice sistemiyle bu ünitelerin ihtiyaç duyulduğu zaman ofis yaşamına eklenip, gerek olmadığında da çıkarılabileceğini kaydeden Timur, Foldoffice ünitelerinin Sebastien Agneesens, Alper Böler ve Dror Benshetrit gibi tasarımcılar tarafından tasarlandığını söyledi.

Bir poje daha var 2014’e hızlı girecek

2013 yılını yeni bir proje lansmanı ile kapatmayı düşündüklerini aktaran Erden Timur, “Bu projelerimizin satışı ve pazarlama faaliyetleri 2014 yılının başında da devam edecek. Bu anlamda 2014 yılına hızlı bir giriş yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

İstanbul bölgesel iş merkezi oldu

İstanbul ofis projelerinin gelecek vaad eden yatırımlar olduğunu kaydeden Timur Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur şu değerlendirmeyi yaptı:“Ekonomik stabilite ve iyileşme devam ettikçe İstanbul bölgesel iş merkezi olma iddiasını sürdürecektir. Geçtiğimiz dönemlerde birçok uluslararası şirketin Doğu Avrupa, Afrika ve Ortadoğu bölge merkezi olarak İstanbul’u seçmesi bu beklentiyi doğrulamakta. Yerli ve yabancı yatırımcıların beklentileri arasında çok büyük farklar yok. Farklılık şirketin kurumsallığı ve çapı noktasında oluşuyor. Küçük ölçekli şirketler fiyat odaklı bir yaklaşıma sahipken, daha büyük ve kurumsal şirketler verilen hizmetler, lokasyon gibi kriterleri öncelikle göz önünde bulunduruyorlar.”

A sınıfı ofis kullanıcısı artıyor

Türkye’de A sınıfı ofis kullanıcı kitlesinin giderek genişlediğini belirten Timur Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, İstanbul’da ki mevcut ofis stoğunun yüzde 90’dan fazlasının 250 metrekare veya daha büyük ofis alanlarından oluştuğunu söyledi. İstanbul’da faaliyet gösteren firmaların ise yüzde 10’dan azının büyük ofise ihtiyaç duyduğunu anlatan Timur, “Kaliteli ofis stoğunun  az olması, şirketlerin büyük çoğunluğunun ev olarak inşa edilmiş apartman dairelerinde faaliyet göstermeye zorlamaktadır. Ofis beklentilerini doğru algılayan sektör şirketleri doğru projelerle çok daha geniş bir kitleye hitap edebilir” dedi. Erden Timur, İstanbul’daki A sınıfı ofis stoğuna bakıldığında, merkezi iş aksı üzerinde yer alan ofislerin yüzde 95’e varan oranlarda dolu olduğunu ifade etti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir