Özhaseki: İmarla ilgili yeni düzenlemeler yolda

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Önümüzdeki günlerde imarla ilgili birtakım düzenlemeler gelecek. Belediyeler ve imar yasalarında bir hazırlığımız var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.


Bakan Özhaseki, son 10-15 yıl içerisinde şehirlerin hızlı gelişmesiyle kent rantlarının doğduğunu vurgulayarak, "Önümüzdeki günlerde imarla ilgili birtakım düzenlemeler gelecek. Bu düzenlemelerle, haksız birtakım gelişmeleri önlemeye çalışıyoruz. Bunun için de yasaları hazırlıyoruz. Belediyeler ve imar yasalarında bir hazırlığımız var" ifadelerini kullandı

"İnsanlar sanayiden yüz çevirip gidip bir yerlerde en kıymetli yerlerde, en kıymetli semtlerde 50-100 kat yapmak için koşuşturuyorlarsa, bu bizim için bir tehlikedir" diyen Bakan Özhaseki, "Eğer birileri en kısa kestirme yoldan, buralardan rant elde etmeyi düşünüyorsa bu bir tehlikedir. Biz bunlara Bakanlık olarak mani olmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Bakanlık olarak görülen plan aksaklıklarına engel olmaya çalıştıklarının altını çizen Bakan Özhaseki, "Ancak, sadece bizim bu mücadelemiz yeterli olmayabilir. Bunun yasalarla da desteklenmesi lazım. O yasalar üstünde de çalışmalarımız var. Önümüzdeki günlerde Meclise gelecek" diye konuştu.

Bakan Özhaseki, imarlaşmada temel değişmez yasaları hazırlayarak ortaya koyacaklarını anlatarak, sonra da bunu delenlerin denetleneceğini bildirdi.  

"Boşaltılmış askeri alanların imara açılması söz konusu değil"

Bakan Özhaseki, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından boşaltılan askeri alanların yeşil alan olarak kullanılması ve imar durumlarıyla ilgili soru üzerine de "O konuda sayın Cumhurbaşkanımızın da Başbakanımızın da defalarca askeri alanların yeşil alan olması konusunda talimatları var. Onların çalışmaları yapılıyor" açıklamasını yaptı. 

Özellikle Milli Savunma Bakanlığının askeri alanların nereye taşınacağı, nasıl bir fonksiyon icra edeceği konusu üzerinde çalıştığını dile getiren Bakan Özhaseki, "Bakanlık olarak, o bölgelerin nerelerde kaçar metrekare olduğu, hazine arazilerinin nereler olduğu ve nereye taşınabileceği hususunu çalışıyoruz. Bunların imara açılması söz konusu değil" dedi.

"Yaşanmaz kent dokusunu önlemek için yeni alan yaratmak gerekli"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Yeşil alan yapılsa da kimse gelmeyecektir oralara" ifadesini kullanarak, şunları kaydetti:

"Oralar, rezerve alan olarak kullanılarak, kentsel dönüşümdeki birtakım sıkıntıların önüne geçilebilir diye düşünüyorum. Yine, sosyal amaçlı olarak düşünüyoruz. Çünkü, kentsel dönüşümde özellikle büyük şehirlerde yoğunluk fazla verildiğinde yaşanmaz hale gelen bir kent dokusu ortaya çıkıyor. Bunu önleyebilmenin tek yolu da yeni alan yaratmak. O nedenle, belki bazıları kullanılabilir diye düşünüyoruz, hazırlığını yapıyoruz. Ama bunlar asla genele şamil bir olay değil. İstisnanın istisnası olaylar olarak kalacaktır."