Projeden peşinatla konut alanlar arttı

Kasım ayında peşinatla konut alanlar yüzde 24’lük orana sahipken, bu oran aralık ayında yükselişe geçerek yüzde 44 oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Markalı konut projelerinden daire satın alanların ödeme tercihleri, 2016 yılının Temmuz-Kasım aylarını kapsayan dönemde senetli konut alımına yönelmiş, hatta söz konusu beş ay sonunda senet kullanımı üç kat artış göstermişti. Aralık 2016’daki yeni konut fiyatlarıyla ilgili endeks ise, ödeme tercihlerinde ibrenin peşinatlı konut alımına döndüğünü gözler önüne serdi.

Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 yılı Aralık ayı sonuçlarında, projeden konut alanların peşinat kullanım oranlarının yüzde 44, banka kredisi kullanım oranının yüzde 22 ve senet kullanım oranının ise yüzde 34 olarak gerçekleştiği açıklandı.

Peşinat kullanım oranı yüzde 44’e ulaştı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 yılında da yeni projelerden ev sahibi olanların ödeme seçeneklerini aylık veriler halinde yayımlamayı sürdürüyor.

Aralık ayı ile ilgili satın alacakları ev için tercihlerini markalı konut projelerinden yana kullananlar, aynı yılın bir önceki ayına göre ödeme tercihlerini değiştirdi. Kasım ayında peşinatla konut alanlar yüzde 24’lük orana sahipken, bu oran aralık ayında yükselişe geçerek yüzde 44 oldu. Aynı şekilde banka kredisi kullanım oranı Kasım ayında yüzde 15 iken, Aralık ayında artışa geçerek yüzde 22’ye ulaştı. Senetli kullanım oranı ise Kasım ayında yüzde 61’e çıkarken, Aralık ayında yüzde 34’lük orana geriledi.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 yılı Ekim, Kasım ve Aralık ayı sonuçlarına göre markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde;
- Aralık ayında peşinat kullanım oranı %44, banka kredisi kullanım oranı %22 ve senet kullanım oranı %34,
- Kasım ayında peşinat kullanım oranı %24, banka kredisi kullanım oranı %15 ve senet kullanım oranı %61,
- Ekim ayında peşinat kullanım oranı %32, banka kredisi kullanım oranı %33 ve senet kullanım oranı %35 olarak gerçekleşti.

Kaynak: zingat.com