Sanayicilikte kârı düştü, inşaat projelerine yöneldi

40 yıldan bu yana tekstil sektöründe faaliyet gösterdiklerini söyleyen Gülle Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, sanayide son dönemde kârların düşmesi nedeniyle inşaat projelerine yönelmek zorunda kaldıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAYLAN BÜYÜKŞAHİN / İSTANBUL

Tekstil sektöründeki faaliyetleriyle tanınan Gülle Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, inşaat sektöründeki yatırımlarını artırdı. Daha önce Bodrum Ortakent’te 30 evden oluşan Ege Evleri projesini hayata geçiren Gülle, yine Bodrum'da daha büyük bir projeye imza attı. Bodrum Gümbet'te denize sıfır Gülle Platin Residence isimli 130 dairelik projeye başladıklarını anlatan Gülle, sanayide son yıllarda yaşadıkları kâr düşüklükleri nedeniyle inşaat sektörüne yöneldiklerini kaydetti. 

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Gülle, tekstil sektöründe kâr marjlarının gittikçe gerilemeye başladığına dikkat çekti. İnşaattan kazandıkları para ile tekstil sektöründeki faaliyetlerini desteklemek istediklerini ifade eden Gülle, “Geçmişe bakınca iyi ki sanayici olmuşuz diyorum. Fakat, para kazanabilmek ve yatırım yapmak amacıyla inşaat işine girdik” dedi. 

Çorlu'daki fabrika çalışmıyor 

Türkiye'de sanayide üretim yapmanın oldukça zorlaştığını vurgulayan Gülle, sanayiye de son dönemde yatırım yaptıklarını ancak verim alamadıklarını kaydetti. Çorlu’da yeni açtıkları iplik fabrikasına 20 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını dile getiren Gülle, ancak yaklaşık 2 aydır fabrikayı kapalı tutmak zorunda kaldıklarını söyledi. Ekim ayına kadar da fabrikayı açmayacaklarını kaydeden Gülle, sözlerine şöyle devam etti: “40 yıldır sanayicilik yapan bir aileden geliyoruz. Bu kâr oranları ile sanayiclik yapmakta zorlanıyoruz. Sanayide kârların düşmesinin çeşitli sebepleri bulunuyor. En başta talep azlığı buna neden oluyor. Bununla beraber, çevre ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar da sanayimizi olumsuz etkiliyor. Son olarak da, piyasadaki arz fazlası fiyatları aşağıya çekti. Bu nedenle üretim yapmanın pek manaı yok. Çünkü neredeyse sıfır kârla üretim yapıyorsunuz.” 

Sanayicinin sorunlarına kulak verilmesi gerektiğini vurgulayan Gülle, "Sanayiciden inşaatçı olur ama inşaatçıdan sanayici olmaz" ifadelerini kullandı. 

Yabancılar da üretime girmiyor 

Gülle, Bodrum’da yaptıkları yatırımı sanayiye yaptıkları taktirde en erken 8-10 yıl içinde geri dönüş alabileceklerini ifade etti. Bu durumun, sanayinin geldiği vahim tabloyu daha net yansıttığını belirten Gülle, yabancı yatırımcıların da Türkiye'ye artık üretim alanında yatırım yapmadığını aktardı. Gülle, "Yabancı satın alımlara baktığınızda üretim neredeyse yok gibi. Bakıyorsunuz, yabancılar hizmet ve perakende gibi sektörlere yatırım yapıyorlar" şeklinde konuştu. 

Proje kapsamında farklı konseptlerde 130 daire olacağını ifade eden Gülle, “Bodrum’u tercih eden insanların ihtiyaç ve beklentileri değerlendirilerek oluşturulan projemizi, sadece yazın değil; yılın 365 günü oturulabilecek şekilde planladık” diye konuştu. 

Yüksek kira getirili evler 

Projeyle ilgili teknik bilgileri ise Gülle Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Gülle verdi. Gümbet’te ve Bodrum’a yürüyüş mesafesinde, mavi bayraklı plaja sıfır olarak yapılan projenin 245 ila 400 bin dolar arasında ve farklı ödeme alternatifl eri ile satışa sunulduğunu söyleyen İsmet Gülle, “Sezon aylarında çok yüksek kira gelirleri elde edilebilecek ve en fazla 5 yıl içerisinde 1’e 1 kazandıracak bir proje yaptık” dedi.Yaklaşık 15 gün önce satışa çıkan projeden şimdiye kadar 9 adet sattıklarını ifade eden Gülle, projenin yabancılara da satışa açık olduğunu belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir