Tapu işleri kolaylaştı

Başka bir ilden veya ilçeden tapu verip almayı sağlayan 'Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi' projesi tamamlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ANKARA - Tapu ve kadastro çalışmaları ile bilgilerinin  "Çok Amaçlı Arazi Bilgi Sistemine" dönüştürülmesinin amaçlandığı, mülkiyet  verilerinin ilgilileriyle paylaşıldığı Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS)  projesi tamamlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2001  yılında başlatılan TAKBİS projesi kapsamında yurt genelindeki tüm tapu kayıtları  sayısal ortama aktarıldı. Merkezi veritabanına aktarılan kayıtlarla tüm tapu  müdürlüklerinde TAKBİS ortamında online hizmet verilmeye başlandı.
Bakanlığın hazırladığı projeyle, taşra birimlerinde vatandaşlara daha iyi  hizmet vermek için online randevu yazılımı geliştirildi. Vatandaşlar artık tapu  dairelerine gitmeden tapu işlemleri için sıra alabilecekler. Tapu müdürlüğüne  internet üzerinden yapılan başvurudan sonra başvuruyu alan müdürlüğün ilgili  personeli vatandaşın cep telefonuna işlemin başladığına, harç dekontlarının hazır  olduğuna ve imza aşamasına gelindiğine dair kademeli olarak kısa mesaj  yollayacak. Uygulamayla vatandaşın müdürlüklerde beklemesi ve zaman kaybının  önlenmesi amaçlanıyor.

Ödeme makbuzları internette

TAKBİS kapsamında bulunan tapu müdürlüklerinde, yapılan tüm işlemlere ait  tapu harç ve döner sermaye ödeme bilgileri e-devlet kapısından şifresiz  sunulacak. Başvuru sırasında verilen ön başvuru formu üzerinde bulunan "harç  sorgu no" bilgisiyle işlemlere ait ödeme makbuzlarına www.turkiye.gov.tr  adresinden ulaşabilecek.
Sistemle kamu hizmetlerinin sunumunda vatandaş memnuniyetinin sağlanması  ve taleplerin, şikayetlerin iletilebilmesi için "Alo Tapu-Kadastro Hattı" da(444 TAPU veya 444 82 78) oluşturuldu. İstek ve şikayetlerin aktarılması için  telefon hattının yanı sıra tapu ve kadastro birimlerinin elektronik posta  adresleri de kullanılabilecek.

-Tapu başka ilden verilip alınabilecek-

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan  Bayraktar, projeyle Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesindeki parsel verilerinin  elektronik ortamda toplandığını belirterek, bir parselin eni, boyu, imar durumu  gibi özelliklerle elektriği, suyu, yolu olup olmadığına dair verilerin biraraya  getirildiğini kaydetti.
Bayraktar, şunları kaydetti:
"Türkiye'de tapu sahipleri, tapunun bulunduğu ilçeden veya ilden değil,  başka bir ilden veya ilçeden de tapusunu verip alabilecek. Örneğin Edirne'de  yaşayan bir vatandaş Kars'ta bulunan arsasını satmak için yüzlerce kilometre yol  gitmeyecek. İnsanlarımız evinden, bilgisayardan, e-devlet şifresi ile kimlik  numarasını girmek suretiyle Türkiye'nin herhangi bir yerindeki, kendisine ait  olan gayrimenkulün bilgilerini öğrenebilecek."

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir