Türk yapı sektörü Aşkabat'a gitti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle Türkmenistan'da Ashgabat Expo Build 2013 Yapı Fuarı gerçekleştirilecek. Başkent Aşkabat'taki Sergi Köşkü'nde 18-20 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek fuarda Türkiye'den çok sayıda firmanın katılması bekleniyor.
Meridyen Fuarcılığın Aşkabat'ta düzenleyeceği 10. fuar olan Ashgabat Expo Build fuarı, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da ileri seviyelere taşınmasına imkan sağlayacak. 

Türkmenistan pazarının ihtiyaçları düşünüldüğünde başta inşaat ve yapı malzemeleri olmak üzere tüm sektörlerde üretim yapan Türk firmalarını önemli avantajlar bekliyor. Orta Asya pazarında yer altı kaynakları, güçlü ekonomisi ve siyasi duruşuyla önemli bir pozisyona sahip olan Türkmenistan, bölgedeki birçok ülke için stratejik bir noktada bulunuyor. Kazakistan, Özbekistan, İran ve Afganistan ile komşu olan Türkmenistan, Türk ihracatçı firmaları açısından bu komşu ülkelerin çok önemli pazar dinamiklerinden yararlanmak için de önemlidir.
Müteahhitlik alanındaki gelişmeler, özellikle son 5 yılda rekor seviyeye ulaştı. İnşaat alanında Türk yapı malları kalitesi nedeniyle giderek artan bir taleple karşı karşıya.
Yüzlerce Türk inşaat firmasının kayıtlı bulunduğu Türkmenistan'da, bugüne kadar Türk 
firmaları toplam 35 milyar dolar değerinde 1400'ü aşkın projeye imza attı. 2012'de Türkmenistan'da üstlenilen 80 projenin toplam bedeli 4.9 milyar doları geçti.
Bu rakam bugüne kadar Türkmenistan'da ulaşılan yıllık en yüksek proje bedelidir.

 

CİHAN