Yabancıları 42. Cadde fonuyla Konya'ya çekecek

Konya'da yapımı süren Temaşehir Projesindeki cade ve mağazaların yer aldığı 42. Cadde bölümü için fon kuruldu. Fona, Körfez ülkeleri, ABD, Avrupa ve Uzakdoğu'daki yatırımcılardan da ilgi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Emlak Konut GYO güvencesiyle Torkam İnşaat tarafından Konya'da hayata geçirilen Temaşehir Projesi'ndeki 42. Cadde bölümü için, Torkam '42. Cadde Ticari Gayrimenkul Yatırım Fonu'nu (GYF) kurdu. Fonda Emlak Konut GYO yüzde 10,5, Torkam İnşaat yüzde 24,5 ve Global Menkul Değerler yüzde 5 olmak üzere toplamda yüzde 40 oranında çekirdek yatırımcı olarak ortak olurken, fonun kalan yüzde 60'lık bölümü ise yerli ve yabancı yatırımcılara sunulacak. Fona konu olan 42. Cadde'de ise 163 mağaza ve dükkan yer alıyor. Büyüklüğü 130 – 150 milyon TL arasında olan Torkam 42. Cadde Ticari Gayrimenkul Yatırım Fonu her yıl yatırımcılarına kira getirilerinden oluşan kâr payı dağıtacak. Fonun yönetimi, kurucusu olan Global MD Portföy Yönetimi'nde olacak. Fonun yurtiçindeki yatırımcıların yanı sıra Körfez ülkeleri, ABD, Avrupa ve Uzakdoğu'daki yatırımcılardan da ilgi görmesi bekleniyor.

Benzer projelere cesaret verecek

GYF'nin toplantısında konuşan Torkam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli,yüzde 62'si tamamlanan Temaşehir projesinde satışların yüzde 65'e geldiğini kaydederek, "Artık AVM'lerde insanların caddeye kaydığını görerek 42. Cadde'yi geliştirdik. Cadde de 163 mağaza ve dükkan yer alıyor. Konya'nın en büyük çocuk eğlence dünyasını yaptık. Sonrasında bunları tek tek satmak yerine bunları bir fona dönüştürmek ve daha sonra bu fondan yatırımcıların pay almasını sağlamayı hedefliyoruz. Emlak konutunda içinde olduğu bu fona biz de yüzde 24.5 oranında bir sermaye koyduk" ifadelerini kullandı. Global Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı ve Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Göker ise "Yapmış olduğumuz işi geliştirmenin ülkemize ve sektörümüze karşı sorumluluğumuz olduğuna da inanıyoruz. Yine, finans sektörünün daha üst standartlarda yapılanmasına katkıda bulunacak yeni bir bakış açısı ve dinamizm getirecek bir çalışmanın parçası olduğumuz için gururluyuz. İştirakimiz Global MD Portföy Yönetimi tarafından kurulan ve birçok ilki içeren bu fon, öncü olacak ve benzer projelerin hayata geçirilmesi konusunda cesaret verecektir" diye konuştu.

Sektörün kârlılık sorununa karşı yeni model

Temaşehir 42. Cadde Projesi'ndeki ticari gayrimenkulleri kapsayan fon ile ilgili görüşlerini dile getiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum şunları söyledi: "Üreticinin karı iyi projelerde yüzde 10 -15 düzeyinde. Ancak faizlerin yükselmesi ve vadelerin uzaması nakit akışını etkiliyor. Dolayısıyla paranızı 60 ayda alırken, projeyi en geç 36 ayda bitiriyorsunuz. Bir de bu süre içinde arsa bedeli ödüyorsunuz. Ancak 6 yılda kâr edebiliyorsunuz, bu durumda özkaynaklarınızı ve elinizdekileri değerlendirmek zorundasınız." Temaşehir'de 42. Cadde'de yer alan dükkanları satabilme imkanı olduğunu ancak bu sistemdeki yönetim planlarının ilerleyen yıllarda tam anlamıyla çalışamadığına işaret eden Kurum,"Bir eczane bir manav koyuyorsunuz ancak bazen talep bazen kiracı nedeniyle 6-7 tane emlakçı 2-3 eczane oluyor. Bu da doğrudan yatırımcıyı dolaylı olarak yaşayanları ve gelmesi gereken değeri etkiliyor. Biz fonu kurarak bir çok yatırımcıyı biraraya getirip süreçte değerleneceği düşünülen sürece ortak ediyoruz. Bu da sektörün önemli bir ihtiyacını karşılayacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir