Yapı sektöründen 'ihracatta mercek' harekatı

Türkiye’nin yapı malzemeleri ihracatının arttırılması için geleneksel alım heyetlerinin davet edilmesi yerine yeni bir strateji geliştirilerek “mercek harekatına” başlanıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İhracatta mercek harekatının ilk uygulaması İstanbul’da 21-25 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Turkey Build 38. Yapı Fuarı’nda gerçekleştirildi. 

Ekonomi Bakanlığı desteği ile İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Yapı Malzemeleri Sektör Komitesi tarafından uygulamaya konulan stratejiyle Venezüella, Katar, Özbekistan, Cezayir, Güney Afrika, Kanada ve Kenya’dan 11 kişilik heyet fuara davet edildi.  

Balkanlar, Rusya ve BDT ülkeleriyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan bölgedeki en büyük fuarında 1250 firmanın yapı, inşaat malzemeleri ve teknolojilerine ait ürünleri, teçhizatları sergilendi. Gelen heyet fuara hayran kaldı. Üreticilerle birebir iş görüşmesi yapan konuklar iş bağlantıları da gerçekleştirdiler. 

Türkiye’nin yapı malzemeleri ihracatını arttırmak için çalıştıklarını ifade eden İMMİB Yapı Malzemeleri Sektör Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, gelen heyetin fuara hayran kaldıklarını belirterek şöyle konuştu: “Türk Yapı Malzemeleri Sektör Komitesi olarak alışa gelmişin dışında bir strateji ile hareket edelim istedik. Kendi ülkelerinde sektörlerinde karar alacılar ve sektörü etkileyecek temsilcileri ülkemize davet ettik. İhracatta mercek harekatı, dediğimiz bu stratejiyle kendi ülkelerinde önemli işlere imza atan ve kamuoyunu da bu konuda yönlendiren insanları fuar zamanı davet ettik. Bütün bir hafta boyunca bütün fuarı gezerek Türk firmaları ile tanışarak üretimlerini yerlerinde gördüler. Şaşkınlıklarını gizleyemediler. Çünkü böylesine kaliteli ve bol çeşitli bir yapı malzemelerini beklemiyorlarmış. Dış cephe kaplamasından, armatürlere kadar on binlerce çeşit malzemeyi ve ürünü görünce fuara davet edildikleri için teşekkür ettiler” 

Serdar Urfalılar yapı malzemeleri ihracı için hedefledikleri Afrika ülkelerine, Kanada’ya ve Latin Amerika ülkelerine ziyaretler yaptıklarını da kaydederek “Gittiğimiz ülkelerde sektörün ilgili dernekleri, kurum ve kuruluşları ile bir araya geliyoruz. Bu temaslardan sonra VIP heyetleri ülkemize davet ediyoruz. 2023 yılında 100 milyar dolar yapı malzemeleri ihracatı hedefliyoruz. İMMİB Yapı Malzemeleri Sektör Komitesi’nin Rusya, Kenya, Çin, Cezayir, Kanada ve Irak’ta fuarlara katıldık. Güney Afrika, Meksika, Mısır, Fransa, Kanada ve Irak’taki fuarlara da katılacağız” dedi. 

İMMİB Yapı Malzemeleri Sektör Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, Türkiye’nin 60 bin ihracatçı firmasının 26 bininin İMMİB çatısa altında olduğunu hatırlattı. Urfalılar, 22 milyar dolarlık yapı malzemeleri ihracatının yüzde 65’inin İMMİB çatısı altında gerçekleştirildiğini söyledi. 

Yapı malzemeleri sektörünün Türkiye ihracatının lokomotif gücü olduğunu vurgulayan Serdar Urfalılar şöyle konuştu: “2023 yılı ihracat hedeflerimiz doğrultusunda, hedef ihracatın 5’de 1’ini karşılamasını bekliyoruz. Sektörümüz 2014 yılında 22,6 milyar dolarlık ihracat yaptı. 2014 ithalatı bir önceki seneye göre %10,5 gerileyerek 9,3 Milyar dolar oldu. Öte yandan iç piyasadaki büyümeye baktığımızda %3’lük reel bir büyüme görülüyor. 2013 senesinde iç pazar büyüklüğü 102 milyar TL olarak hesaplanmış 2014 senesinde %15 büyüme göstererek iç pazar büyüklüğü 117 milyar TL olarak kaydedildi. Sanayinin üretimi açısından değerlendirdiğimizde 2013 yılına göre % 0,5 büyüme görülse de çimento, mermer ve metal inşaat aksamları imalatlarının gerilediğini daha çok cam ve plastik malzemelerin ön plana çıktığını görüyoruz. Yapı malzemeleri sektörü 2015 yılında ise Rusya’daki krizden etkilendi. Aynı şekilde Orta Doğu’da da yaşanan politik ve siyasi çatışmalar bu bölgeye ve komşu ülkelere olan ihracatı etkileyeceğini düşünüyoruz” 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir