Akkuyu'yu inşa eden şirket dünyanın ilk yüzer nükleer santralini açtı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni inşa eden Rosatom, dünyanın ilk yüzer nükleer santralini hizmete aldı. Yüzer enerji santralleri uzak şehirlere elektrik ulaştırmada kullanılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni inşa eden Rosatom, dünyanın "ilk ve tek yüzer nükleer güç santrali" Akademik Lomonosov'un birinci reaktörününün hizmete girdiğini bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Rosatom'un grup şirketlerinden Atomflot'un Rusya'nın Murmansk kentindeki sahasında demirleyen santralin ilk reaktörü yüzde 10 kapasiteyle çalıştırıldı.

Murmansk'te demirlenen Akademik Lomonosov'da şebekeye bağlantıdan önce tamamlanması gereken bir dizi işlevsellik ve güvenlik testleri yapılacak. İlk aşamada reaktör yüzde 1 ila 10 kapasitede çalıştırılacak.

Kapsamlı testlerin ve hazırlık prosedürlerinin 2019 yılının Mart ayına kadar tamamlanması bekleniyor. Santral, 2019'un üçüncü çeyreğinde Pevek (Rusya'nın en kuzeydeki şehri) limanına çekilecek.

Rosatom CEO'su Alexey Likhachev, konuya ilişkin açıklamasında, "Önümüzdeki sonbaharda Akademik Lomonosov'u planlandığı gibi Pevek kentine çekeceğiz. Yüzen nükleer enerji santralleri, özellikle uzak yerlere enerji ulaştırmak için ideal bir çözüm" dedi.

Yüzer nükleer güç santralleri; küçük boyutları, hafiflikleri ve sabit maliyetiyle avantaj sağlıyor. Yüzer reaktörler, 3 ila 5 yıl boyunca, yakıt ikmaline gerek kalmadan kesintisiz çalışmalarıyla elektrik üretim maliyetini önemli ölçüde azaltıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir