Aldo: Engeller kalksın 100 MW GES kuralım

Alman KEDS'i satın alan Mersinli Aldo Grup, anahtar teslim GES'ler kuruyor. Aldo Grup, solar yatırımlarının önündeki engellerin kalkması halinde kendisi de 100 MW'lik güneş santrali kurup işletmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELMA BAĞRIK

MERSİN - Aldo Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Veli Doğan, Türkiye'de güneş enerjisi yatırımlarının çeşitli engeller nedeniyle beklenen hızda büyüyemediğini söyledi. Güneş enerjisi santrali (GES) kurmak üzere arazi bulan yatırımcının dağıtım şirketine şebeke bağlantı başvurusu yapınca genellikle "kapasite yok" gerekçesiyle ret cevabı aldığını vurgulayan Haluk Veli Doğan "Bunun nedeni gerçekten yatırım yapacak firmalardan ziyade çantacı diye tabir ettiğimiz bir kısım fırsatçılar tarafından tüm bağlantı kapasitelerinin doldurulması. Bugüne kadar verilen 2 bin megavat'ın (MW) üzerindeki bağlantı izninin henüz çok küçük bir bölümünün sisteme katılması da bunun bir göstergesi" dedi. 

Yüzde 20 teminat önerisi 

GES yatırımlarını hızlandırmak için girişimciden kurmak istediği santralin maliyetinin belli bir bölümünü teminat olarak yatırmasının istenebileceğini kaydeden Doğan, "Diyelim ki 1 milyon euroluk bir yatırım için 200 bin euroluk öz kaynak ihtiyacı doğuyor. Bu öz kaynağın en azından yarısı devlete teminat mektubu olarak verilmeli, santralin bitiminde ise bu mektup Alman KEDS'i satın alan Mersinli Aldo Grup, anahtar teslim GES'ler kuruyor. Aldo Grup, solar yatırımlarının önündeki engellerin kalkması halinde kendisi de 100 MW'lik güneş santrali kurup işletmeyi hedefliyor. iade edilmeli. Santral yapılmazsa bu mektubu devlet nakde çevirir. Böylece sahada sadece gerçek yatırımcıları görmüş oluruz" diye konuştu. Doğan, sektörü gerçek yatırımcı olmadığı halde şebekeye bağlantı hakkı elde etmiş kişilerden temizlemek için, GES şirketlerinin hisse devrinin santralin devreye girmesi şartına bağlanabileceğini de vurguladı. 

Onay süreçleri hızlanmalı 

Doğan, GES kurma başvuruları kabul edilen yatırımcıların TEDAŞ onay süreçlerinin bazen aylarca tamamlanamaması yüzünden yatırımdan vazgeçme noktasına gelebildiğinin altını çizdi. Eksiksiz başvuru yapan yatırımcılar için bu sürecin maksimum 2 haftada sonuca bağlanması gerektiğini savunan Doğan, "Zaten sadece gerçek yatırımcılar kalırsa TEDAŞ'ta sırada çok daha az dosya olacaktır" ifadesini kullandı. 

İmar izni gereksiz 

Sektörün önünü tıkayan en büyük sıkıntının imar izni olduğunu söyleyen Doğan, şöyle dedi: "Güneş enerjisi santralleri imar izninden muaf tutulmalı. Yapılan bir bina değil, devlete ve çevreye katkı sağlayacak bir enerji santrali. Bunun imarla bağdaştırılarak belediyelerin farklı adlar altında yatırımcıdan para istemesi, yatırımcıları vazgeçme noktasına getiriyor. Bu yetki belediyelerden alınmalı." 

100 MW'lik GES kuracak 

Aldo Grup bünyesinde faaliyet gösteren Aldo Enerji'nin enerji santrali kurmak isteyen yatırımcılar için arazi bulmaktan santralin bitirilmesine kadarki tüm süreçlerde faaliyet gösteren bir EPC firması olarak anahtar teslimi GES projelerini hayata geçirdiğini anlattı. Kendilerinin de yatırımcı olarak güneş santralleri kuracağını ifade eden Haluk Veli Doğa, "Solar enerjinin büyüyeceğine inancımız tam. Devlet santrallerin kurulumu için gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra Aldo Grup olarak, minimum 100 megavat güneş santrali yatırımı yapmayı hedefl iyoruz" dedi.

Engeller kalkarsa yabancılar da gelir

Aldo Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Veli Doğan, GES yatırımlarının önündeki problemlerin kaldırılması halinde yatırımların hızla artacağını belirterek "Güneş cenneti olan ülkemizde özellikle son Rusya krizinden sonra daha da ihtiyacımız olan enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan elde edebiliriz. Bu konuda hızlı adımlar atılarak sektörün önünün açılması hem Türkiye'nin dünyadaki imajına katkı sağlayacak, hem çevre korunacak, hem de iç ve dış yatırımcıların Türkiye'de bu yatırımı yaparak yenilenebilir enerjiye destek olması sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Alman KEDS'i alıp tecrübesini getirdi

Haluk Veli Doğan, Aldo Grup'un dünyada 1070 MW'lik GES montajı gerçekleştiren Alman KEDS Energy'nin yüzde 51 hissesini satın aldığını belirtti. Bu sayede ciddi bir iş tecrübesini de Türkiye'nin hizmetine sunduklarını aktaran Doğan, "Sektörün en büyük problemlerinden biri de tecrübesiz elemanlarca kurulan GES'lerin daha sonra ciddi sorunlarla karşılaşması. KEDS bu kalifiye işgücü açığını kapatmak üzere pazardaki diğer EPC firmalarına da hizmet verecek kapasitede. Bünyesinde 156 teknisyeni ve süpervizörü bulunuyor" dedi. Haluk Doğan, Aldo Grup'un bir diğer şirketi Veldo Konstrüksiyon'un da insan hatasına ve deprem, kar ve statik gibi riskleri asgari seviyeye indirecek çözümler sunduğunu vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir