Bursa’nın OSB’leri tedarikçilerle uzlaşıyor
Bursalı bazı sanayiciler elektrik tedarikçileriyle anlaşma yoluna giderek zamlı tarifeyi kabul ediyor. Anlaşılan rakamların sözleşmeden yüzde 6 ila 10 yüksek olduğu belirtiliyor.
Esra ÖZARFAT
BURSA - Elektrik tedarikçilerinin maliyetlerindeki artışı OSB’lere yansıtması nedeniyle Bursa’daki OSB’lerin elektrik maliyetlerinde yüzde 6 ile 10 arasında bir artış yaşandı. Pek çok OSB’nin sözleşmesi haziran ve temmuz aylarında sona erecek. O süreye kadar OSB’lerin bir kısmı mahkeme sürecine başvurmadan, mevcut tedarikçileriyle anlaşma yoluna gitti. Anlaşamayıp boşa düşen OSB’lerin ise piyasada kendi fiyatının yüzde 10-15 üzerinde maliyetlerle elektrik almak zorunda kaldığı ifade edildi. Mayıs ayında fiyatlarda da artış olup olmayacağı konusunda sanayici beklemede.
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Bölge Müdürü Serhat Şengül, “Tedarikçilerimizin hepsinin maliyetlerinde kur artışı, ithal kömür maliyetlerindeki artışlar, YEKDEM payları gibi artışlar oldu ve maliyetleri karşılayamaz hale geldiler. Bu nedenle tedarikçiler sözleşmeleri devam etmesine rağmen birçok OSB’ye ya üretim maliyetlerini ya da YEKDEM’i bahane ederek sözleşmeleri feshetme ya da iyileştirme talebinde bulundu. DOSAB olarak biz de haziran sonuna kadar sözleşmemiz varken uzlaşma yoluna giderek iyileştirme yaptık. Baktığınız zaman elektriğe zam yapılmadı ama indirim oranı azaldı. DOSAB’da da yüzde 6 oranında bir artış oldu” dedi.
Bugün 107 parselde 83 firmayla faaliyet gösteren ve 15 bin kişiye istihdam sağlayan İnegöl ‘OSB’de de enerji maliyetlerine yüzde 6.5 oranında zam geldiğine işaret eden İnegöl Organize Sanayi Bölgesi (İnegöl OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Şahin, “İnegöl OSB’de de enerjide yüzde 6.5 oranında gizli zam oldu. Elektrik tedarikçilerinin hepsi şu anda maliyetler nedeniyle aynı durumda. Sözleşmemizi iptal etseydik yeni bir sözleşme yapma şansımız zor olacaktı. Bu nedenle uzlaşma yoluna gittik” diye konuştu.
Sabit fiyat ile elektrik alan Hasanağa beklemede
Hasanağa OSB ise geçen yıl yaptığı sözleşmedeki sabit fiyat alım garantisi nedeniyle henüz beklemede. Hasanağa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun şu bilgileri verdi; “Geçen yıl yaptığımız sözleşmede sabit fiyat garantisi ile elektrik alımı yapmıştık. Haziran ayında sözleşmemiz bitiyor, bir artış yapmama taraftarıyız. Şu anda tedarikçimizden hareket bekliyoruz. Ona göre pozisyon alacağız. Piyasadaki ani değişiklikten dolayı sözleşmeyi feshetme yoluna da gidebilirler, mahkemeye verin, diyebilirler. Ya da anlaştığımız fiyattan elektriği vermeye devam edebilirler. Bizde de yüzde 6 oranında bir zam öngörülüyor ama biz geçen yıl sabit fiyatla anlaşma yaptığımız dönemde pek çok OSB’den daha pahalıya elektrik almaya başladık. O gün ben herkesten pahalıya elektrik alırken problem yoktu. Bugün de bu artışın bize yansıtılmaması gerekiyor. Bu hafta içinde yönetim kurulu bir araya gelecek ve büyük ihtimalle sözleşmenin gereği neyse onun yapılması yönünde karar çıkacaktır.”
Sanayiciye de yansıyacak
Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, kendi elektriğini üreten bir OSB olarak elektrik maliyetlerindeki artışlardan etkilemediklerini ancak doğalgaz ile ilgili sorun yaşadıklarını kaydetti. Aydın, şu bilgileri verdi; “Doğalgazda dolarla anlaşma yaptığımız için dolardaki aşırı yükselme bizi artışa zorlayacak. EPDK ile Enerji Bakanlığı’na dilekçe verdik. Olumlu bir sonuç alamazsak maliyet artışını sanayicinin elektrik tüketimine yansıtacağız. Geçen ay kur kaynaklı zararımız 380 bin, önceki ay 80 bin lira. BOTAŞ fiyatıyla verdiğimiz için zarar ettik.”