‘Enerji tasarrufu sağlayan yatırım 5. bölge sayılacak’

Bakan Yıldız, enerji tasarruflarını özendirmek istediklerini belirterek “Enerji tasarrufu ile ilgili yatırımlar bulunduğunuz bölgeye bakılmaksızın 5’nci bölge yatırımları statüsünde olacak” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

Türkiye İMSAD tarafından “Güvenli Yapı ve Kentsel Dönüşüm” temasıyla düzenlenen “5. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi”nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjinin hiçbir zaman boşa harcanmaması gerektiğini, bunun ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye’de 15 milyon hanenin yalıtımı olmadığına dikkati çeken Yıldız, “Kanun da çıktı artık yalıtımı olmayan binalar ruhsat alamıyor. Beyaz eşyada verimli olmayanın üretilmesi yasak. Bunları 3 yıl önceden söyledik. Yani kamu belli bir disiplinle çalışıyor ama bu yeterli değil” diye konuştu. Yalıtım konusunda yüzde 35’e varan bir tasarruf yapma imkanı bulunduğunu ve kendi bakanlık binalarının yalıtımını gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sayede yüzde 46 tasarruf elde ettik. 150 kamu binası için de yaklaşık 45 milyon liralık bir harcama yapacağız. İki yıl içinde bunları amorti edeceğiz.”  Hükümet olarak, enerji tasarruflarını özendirmek ve enerji verimliliğini artırmak istediklerini belirterek, “Herhangi bir sanayi kuruluşundaki iş geliştirme ile ilgili yaptığınız yatımlar kendi bölgenize tabi. Ama enerji tasarrufu ile ilgili yapacağınız yatırımlar bulunduğunuz bölgeye bakılmaksızın 5’nci bölge yatırımları statüsünde olacak” dedi.

15 milyar liralık tasarrruf yapılabilir

Yıldız, yaptıkları hesaplar sonunda enerjide  her yıl için 15 milyar liralık bir tasarruf yapılmasının mümkün olduğunu tespit ettiklerini belirterek, bu tasarrufun Türkiye’nin 2023 hedefleri için çok önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye  İhracatçılar Meclis (TİM) Başkanı Mehmet  Büyükekşi  yurtdışı müteahhitlerinin yaptığı projelerde Türk ürünlerini kullanması için müşavirlere destek sağladıklarını belirterek, “Afrika gibi bazı ülkelerde bazı projelerde bedelsiz yapmak gibi imkanlar sağlandı” diye konuştu.

Küçük firmalar denetlenmiyor

Zirvede salonda yapılan ankette güvenilir inşaatın yapılmasında en büyük etkenler soruldu.   Anket sonucunda güvenilir yapı yapılmasından denetim öne çıktı. Konuyla ilgili konuşan Tekfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özdemir,  bağımsız denetim firmalarının depremden sonra gündeme geldiğine dikkat çekerek, denetim açısından büyük ölçekli projelerde sorun yaşanmazken küçük ölçekli inşaat firmalarında bu konuda sıkıntılar olduğunu belirtti. Büyük şirketlerini zaten kendi denetimlerini yaptığını anlatan Özdemir, “Ancak küçük projelerde sorun var.  Çünkü iki kişi bir araya gelip inşaat yapıyor, denetim firmaları küçük firmalarda biraz yasak salma gibi çalışıyor. Bu sistemdeki organik ilişkinin kaldırılması gerekir” dedi.

Artan nüfus, şehri fay hatlarına kaydırıyor

Artan nüfusla şehrin ormanlık alanlar nedeniyle kuzey yerine fay hattı doğrultusunda büyüdüğünü kaydeden Özdemir, bu nedenle güvenli yapı kurulmasının gerekliliğine işaret etti.Türk yapı malzemesinin kalitesinde bir sorun olmadığını da ifade eden Özdemir şunları söyledi:  “30-40 yıl önce malzemeyi, seramiği Almanya’dan alırdık. Bugün ise Türkiye’de üretilen demir, beton seramik gibi ana malzemede problem yok. Diğer malzemelerde dünya ile rekabet eder düzeydeyiz. 100 milyarın dolarlık ihracatın 5’te birini inşaat malzemeleri sektörü yapıyor.”   İnşaat sektöründe mevzuatın karışık olduğu ve defalarca değiştiğinden yakınan Özdemir, bunların basitleştirilmesi gerektiğini söyledi. Planlı ve doğru şehirlerin kurulmasında mimarlığın önemine dikkat çeken Özdemir, mimarların kenti planlamada önemli olduğunu söyledi.

Ulusal Bina Yönetmeliği’ne ihtiyaç var

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Dündar Yetişener’de  Türkiye’de güvenli, sürdürülebilir ve çağdaş yapılar için yapı yasasına ve tüm bina tasarımı ile yönetmelikleri bünyesinde toplayan “Ulusal Bina Yönetmeliği”ne ihtiyaç olduğunu ifade ederek,  “Her şeyi devletten beklemeyen, bütüncül bir sistem kurulması, güvenli ve çağdaş yapıların inşası için atılacak ilk adımdan biridir” dedi. İnşaat malzemeleri ihracatında sektörün bu yıl 22 milyar dolara ulaşarak bir önceki yılı aşacağını, bu ihracatın yüzde 75’inin Türkiye İMSAD üyelerince gerçekleştirildiği belirten Yetişener, “Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi olarak belirlenen 500 milyar doların yüzde 20’sini, yani 100 milyar dolarını bizler inşaat malzemesi ihracatıyla karşılamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.  2014 yılında, inşaat harcamalarının içinde olduğu özel sektör yatırım harcamalarında yüzde 5,6 büyüme hedeflendiğini, kamu yatırım harcamalarında ise yüzde 3,7 gerileme beklendiğini söyleyen Yetişener, “2014 yılında özel sektörün sürükleyiciliği ile inşaat sektöründe yüzde 4-5 arasında büyüme bekliyoruz” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir