Kayseri OSB'den güneş enerjisi santrali

Toplamda 18 MWp'lik kurulu gücü yakalayacak olan projenin 7 MWp'lik kısmı Kayseri OSB'nin öz kaynakları ile hayata geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, alanında Türkiye'nin en büyüğü iddiasındaki güneş enerjisi santralini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı bir törenle hizmete aldı. Toplamda 18 MWp'lik kurulu gücü yakalayacak olan projenin 7 MWp'lik kısmı Kayseri OSB'nin öz kaynakları ile hayata geçti. Kalan 11 MWp'lik güneş enerjisi yatırımı için yap-işlet–devret modeli uygulanacak. Bölge firmalarından Seferoğlu Elektrik, söz konusu 11 MWp'lik gücü kurarak 10 yıl işletecek.

Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, tesislerinin kurulu alanın yanı sıra bölgede üretilecek enerji bakımından da Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali olduğunu belirterek, "7 Mwp'lık bölümü biz bölge olarak yaptık ve bu alan elektrik üretimine hazır duruma geldi. 11 Mwp'lık alanın da tamamlanmasıyla santralimiz toplam 18 Mwp'lık güce ulaşacak. 80 bin adet panelin yer alacağı santralimizde yıllık 30 milyon KWH elektrik üretmeyi hedefliyoruz. 16 milyon 500 bin TL'lik yatırımla devreye giren 7 Mwp'lık alanın yatırım bedelini tamamen öz kaynaklarımızdan karşıladık" şeklinde konuştu.

Devletin yenilenebilir enerjiye verdiği teşviklerden faydalandıklarını ve Kayseri OSB içindeki bir çok firmanın da çatısında bu alanda şahsi yatırımı olduğunu ifade eden Hasyüncü , "Bu yatırımımızın 11 MWp'lik kısmını yap- işlet- devret modeliyle Seferoğlu Elektrik firmasına verdik. O da montajına başladı. Bir de ayrıca bizim gibi firmaların kişisel olarak kendi yatırımları var. Tahminen bu da 5-6 MWp güce tekabül ediyor. Devlet yenilenebilir enerjiyi teşvik anlamında yüksek fiyattan satın alıyor. Biz de bölge olarak tüketeceğimiz enerji kadar devlete satıp mahsuplaşacağız. YEKTEM'e fatura edeceğiz, oradan da paramızı alacağız. Bunu bir havuz olarak düşünün, havuzda üretiliyor. Zaten sanayicimiz bizim ürettiğimiz elektriği kullanıyor. Ama biz parasını devletten alıyoruz. Biz 9 cent'e aldığımız elektriği 13 cent'e satıyoruz. Devlet teşvik ediyor" açıklamasını yaptı. Yatırımlarının devamının olacağını ifade eden Hasyüncü, "Şu anda 3-4 tane daha yerimiz var. Onlar üzerinde çalışma yapıyoruz. Sahaya mı kuralım, yoksa buralara işyerleri yapıp çatısına mı kuralım; onların çalışmasını yapıyoruz. Kayseri'de 150'nin üzerinde yatırım için müracaat olmuş. Kayseri yatırımlarına böyle devam ederse 5 yılda tüm enerji ihtiyacını güneşten karşılamış olacak" dedi.

Enerjiye zam yok

Açılış sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıt fiyatlarında herhangi bir fazladan zam yapma ihtimalleri olmadığını belirterek, "Doğalgazda bizim aldığımız yüzde 10.25'lik indirimin yanında yüzde 19'luk dolardan dolayı gelen fark vardı. Ama biz aradaki yüzde 7-8'lik farkı da vatandaşımızın aleyhine yansıtmama kararı aldık. Onu da yansıtıyor olmamız halinde doğalgaza da yüzde 8 zam yapıyor olacaktık. Hem doğalgazın ,hem elektrik fiyatlarının bu oynak dönemde hem dövizdeki, hem ham petrol varil fiyatlarındaki oynak dönemde, olumsuz şekilde vatandaşlarımızı etkilendirmeyeceğiz" şeklinde konuştu.