KKTC'ye sudan sonra deniz altından elektrik

Türkiye'den KKTC'ye deniz altından elektrik götürülmesi projesinin bu yıl bitmeden uygulanmaya başlanacağı ifade edilirken, yaklaşık 2 - 2,5 yılda tamamlanması öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye ile enerji iş birliği anlaşması kapsamında deniz altına döşenecek kablo sayesinde elektrik sağlanması projesi için oluşturulan ortak çalışma gruplarının çalışmalarını neredeyse tamamladığını belirtti.

Bakan Atun, Türkiye'den KKTC'ye deniz altından elektrik götürülmesi projesinin hayata geçirilebilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile 11 Ekim 2016'da enerji işbirliği anlaşması imzaladıklarını hatırlatarak, KKTC'nin elektrik enerjisi ihtiyacına ilaveten küresel bir vizyonla bölgeye de elektrik sağlanabilmesinin kendileri için önemli olduğunu ifade etti ve şunları söyledi:

"Anlaşma gereğince Türkiye ile oluşturulan ortak enerji çalışma grupları, birkaç kez toplandı. Yapılan toplantıların devamında çalışmalar hemen hemen tamamlanmıştır. Bundan sonrası da siyaseten şekillendirebileceğimiz bir sürece bakıyor. Sayın mevkidaşım, değerli dostum Berat Albayrak Bey ile yapmış olduğumuz toplantılarda karşılıklı olarak bu irademizi ortaya koyduk, ifade ettik." 

KKTC'ye yönelik su, elektrik ve doğal kaynaklar projelerinden su projesinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Atun, "Türkiye'den KKTC'ye şu anda yıllık 30 milyon metreküpe yakın su geliyor. Bu bize her yönden büyük avantajlar sağlamıştır. Gerek sürdürülebilirlik bakımından fiyat avantajı gerek kaliteli ve kesintisiz suya erişim sağlanması gibi önemli unsurlar gerçekleşmiştir. Bu alanda şu anda yine Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığınca üstlenilen tarım alanlarının dağıtım ağı altyapısının inşa edilmesine başlanmıştır. Bu yıl bitmeden uygulanmaya başlanması planlanan deniz altından kablo ile elektrik sağlanması projesinin yaklaşık 2 - 2,5 yılda tamamlanmasını öngörüyoruz. Proje gerçekleştiği zaman anavatanımızla KKTC'nin elektrik enerjisi de birbirine bağlanmış olacaktır" dedi.

"Proje küresel bir nitelik kazanacak"

KKTC'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile 2011 yılında yüksek gerilim hattı düzeyinde elektrik enerjisi bağlantısı yaptığını hatırlatan Bakan Atun, şu anda GKRY ile üç noktada toplam 400 megavatlık bağlantı bulunduğunu aktardı.

GKRY ile halen karşılıklı olarak elektrik alışverişine entegre olduklarını anlatan Bakan Atun, "Türkiye'den gelecek elektriği her zaman Güney Kıbrıs'a da vermeye bu bağlamda hazırız." ifadesini kullandı.

Bakan Atun, Türkiye ile entegre hale gelmenin öncelikle KKTC'de elektriğin kesintisizliğinin yani arz güvenliğinin sağlanmasına katkı yapacağını da belirtti.

Deniz altından kablo ile elektrik sağlanması projesiyle Türkiye'den KKTC'ye taşınacak yıllık elektrik miktarının hesaplamasının da yapıldığını belirten Bakan Atun, "Türkiye Cumhuriyeti ile bu konuda da hemfikiriz. Ancak bunu siyaseten tam olarak mutabakat sağlanmadan şu etapta açıklamayalım." ifadesini kullandı.

KKTC'de her yıl tüketilen yaklaşık 1,5 milyar kilovatsaatlik elektriğin büyük bölümü halen fuel-oil ile çalışan santrallerden sağlanıyor.

Denizaltından su da gönderilmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "KKTC'nin su meselesinin kökünden çözülmesine" yönelik verdiği talimatın ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce, yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC'nin su ihtiyacını karşılamak amacıyla "KKTC Su Temin Projesi" hazırlanmıştı.

Geçen yıl 17 Ekim'de hayata geçirilen projeyle, KKTC'ye 50 yıl boyunca yıllık 75 milyon metreküp su gönderilmesi hedefleniyor.